MAI: Noi condiții pe care trebuie să le îndeplinească străinii pentru a obține drept de ședere în România. Proiect
Cetățenii străini care solicită drept de ședere în România vor trebui să îndeplinească noi condiții, prima dintre acestea fiind cea de a nu reprezenta un pericol pentru sigurața națională și de a nu fi săvârșit infracțiuni pedepsite cu mai mult de 5 ani pe teritoriul țării noastre.
Ministerul Afacerilor Interne a postat în dezbatere publică un proiect de modificare a OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România care prevede modificări și completări în acest sens. În nota de fundamentare a proiectului, reprezentanții MAI notează că România trebuie să adopte de urgență aceste măsuri, conform Directivei 2003/109/CE:
“În cazul în care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene hotărăște că România nu și-a îndeplinit obligațiile de stat membru, există riscul obligării la plata unei sume forfetare, a cărei valoare minimă este de 1.887.000 euro şi/sau a unor penalităţi în euro pe fiecare zi de întârziere, calculate din ziua comunicării unei eventuale hotărâri de condamnare şi până în ziua în care s-ar pune capăt încălcării”.
Art. 71 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„f) nu prezintă pericol pentru securitatea naţională.”
După litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins:
„g) nu constituie o ameninţare la adresa ordinii publice, ca urmare a infracţiunilor săvârşite cu intenţie pe teritoriul României, pentru care i s-a aplicat o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 5 ani.”
De asemenea, refuzarea dreptului de ședere va trebui decisă în funcție de fiecare caz în parte, fiind introdusă garanția că refuzul acordării dreptului de şedere pe termen lung nu se bazează pe considerente economice naţionale, precum: motive de recesiune economică, dorinţa excesivă de a proteja forţa de muncă autohtonă sau mediul de afaceri naţional, recesiune economică, ș.a.
Art. 74, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
„(5) Decizia de refuz a acordării dreptului de şedere pe termen lung se ia ţinând cont de circumstanţele specifice ale fiecărui caz în parte, respectând principiul proporţionalităţii. Refuzul nu se bazează pe considerente economice.”
La sfârșitul aceste luni, după expirarea termenului de dezbatere publică de 20 de zile, noul Ordin va fi semnat de ministrul afacerilor interne și publicat în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]