Mai mulți propietari de câini agresivi din Blaj, verificați de polițiști. Au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea legii

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala
Mai mulți propietari de câini agresivi din Blaj, verificați de polițiști. Au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea legii

Poliţiştii din Blaj au verificat 21 de proprietari de câini agresivi sau periculoşi şi au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 55 din 2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

La data 12.03.2020, polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publica al Poliției Municipiului Blaj au efectuat o acțiune de verificare a proprietarilor de câini agresivi sau periculoşi pentru a stabili dacă sunt respectate normele legale de deținere a acestora.

ELIT

Cu ocazia controalelor, poliţiştii au verificat 21 de proprietari de câini periculoși și au constatat faptul că nu în toate cazurile au fost respectate prevederile legislației ce reglementează regimul câinilor periculoși sau agresivi. Astfel, 13 proprietari au fost sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Reamintim:

Câinii considerați periculoși sunt, potrivit prevederilor legale, cei din categoriile I și II, după cum urmează: Din categoria I fac parte câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. Din categoria a II-a fac parte câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Prin câini agresivi se înţelege orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute, însoțite de o declarație pe proprie răspundere.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419