Ştirea zilei
”Luna plantării arborilor”: 15 martie – 15 aprilie 2017. Direcția Silvică Alba va planta peste 150 de hectare de teren cu 850.000 de puieți
”Luna plantării arborilor”: 15 martie – 15 aprilie 2017. Direcția Silvică Alba va planta peste 150 de hectare de teren cu 850.000 de puieți
”Luna plantării arborilor” este unul dintre cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând modalitatea de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, acţiunea silvicultorilor, „Luna plantării arborilor“, datează din anul 1936 și a fost inițiată de un mare silvicultor, Marin Drăcea, înalt funcţionar în Ministerul Domeniilor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial acţiunea a fost întreruptă, fiind reluată în 1964, sub titulatura de „Luna Pădurii“, până în anul 2008, când odată cu reeditarea noului Cod silvic, Legea 46/2008, s-a revenit la vechea denumire – „Luna plantării arborilor“, sub care se desfășoară aceste manifestări în prezent.
Potrivit directorului Direcției Silvice Alba, Dan Boariu, la această acțiune participă personalul silvic, elevi, studenți, precum şi membri ai comunităţilor rurale şi urbane. În această lună au loc diverse acţiuni, dar cea mai importantă este plantarea de puieţi. În campania de împăduriri din primăvara acestui an, Direcţia Silvică Alba va planta integral 154 ha, vor fi efectuate completări pe 20 ha, fiind utilizați 850.000 de puieţi din specii diferite: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, salcâm etc. De asemenea, se vor executa lucrări de întreținere a regenerărilor naturale și artificiale pe 2000 ha. ”Luna plantării arborilor“ este o sărbătoare dedicată reînvierii naturii, iar sădirea arborilor, pe lângă componenta economică, reprezintă şi continuarea ciclului vieţii. În România, majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice pădurilor, caracterizate printr-o mare diversitate faunistică și floristică, favorizată de poziția geografică, de varietatea reliefului, de condițiile hidrologice, climatice și pedologie.
Pădurea reprezintă baza economică a producției de lemn și alte produse specifice forestiere, dar la fel de importante sunt și funcțiile speciale de protecție a mediului, prin protecția solului împotriva eroziunii, a alunecărilor de teren și deșertificării, îmbunătățirea bilanțului hidric și asigurarea purității apelor și ameliorarea factorilor climatici dăunători. Din cauza tăierilor necontrolate efectuate de om şi a unor calamităţi naturale cum sunt furtunile puternice, dar mai ales incendiile, astăzi există suprafeţe întinse de pe care pădurea a fost nimicită. Efectele sunt: eroziunea solului şi, implicit, scăderea fertilităţii lui; inundaţiile şi alunecările de teren; creşterea concentraţiei de CO2 atmosferic şi scăderea concentraţiei de O2; seceta prelungită și accentuarea fenomenului de deșertificare.
Cele 6 milioane de hectare de păduri ale României, din care 111.000 hectare – păduri de stat și a altor proprietari – sunt în administrarea DS Alba, sunt uriaşe filtre pentru atmosfera poluată, producând anual peste 30 de milioane de tone de oxigen, consumând peste 40 de milioane de tone de dioxid de carbon, un hectar de pădure purificând într-un an 18 milioane de metri cubi de aer şi reţinând pe frunzele arborilor 80 de tone de praf, funingine, zgură şi alte substanţe nocive. Pădurea sprijină enorm agricultura, prin perdelele sale de protecţie ce asigură sporirea umidităţii atmosferei în zona culturilor agricole. De asemenea, pădurile atenuează inundaţiile, înlăturând formarea torenţilor, eroziunile solului, împiedică formarea râpelor, opresc mişcarea nisipurilor zburătoare, diminuează şi slăbesc forţa vânturilor, ajută la înmagazinarea apei în sol şi sporesc recolta de cereale. Certificarea managementului forestier, pe scurt ”certificarea pădurilor”, reprezintă un concept nou în politica forestieră, conform căruia administrația silvică trebuie să respecte legislația națională și internațională – norme și normative referitoare la managementul forestier responsabil, ținând seama de valorile sociale, de mediu și economice specifice dezvoltării durabile a pădurilor. Prin acțiunea de certificare a pădurilor se protejează ecosistemele sensibile și sunt protejate habitatele speciilor pe cale de dispariție, în condițiile dezvoltării industriale și creșterii efectivului populației din ultimele decenii.
Conștientizarea populației privind riscurile degradării mediului au condus la o atenție sporită a consumatorilor, care impun ca produsele pe care le cumpără să fie realizate cu un impact minim asupra mediului. În aceste condiții a apărut necesitatea ca produsele din lemn să provină din păduri certificate, respectiv din păduri care sunt administrate cu respectarea principiilor continuității și dezvoltării durabile a ecosistemelor forestiere. În acest sens, administratorii pădurilor certificate sunt obligați ca cel puțin o dată pe an să organizeze întâlniri cu factorii interesați (instituții ale statului, operatori economici, crescători de animale, comunități locale, A.P.M., I.T.M. etc.) în vederea informării privind managementul forestier.
Pentru creșterea creșterii calității vieții, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a realizat certificarea pentru aproape un milion de hectare de pădure proprietate publică a statului, aflate în administrarea sa, iar în județul Alba au fost certificate aproape 85 la sută din pădurile administrate de Direcția Silvică Alba. Acest lucru garantează că produsele forestiere destinate pieței sunt obținute din păduri gospodărite durabil.
Ştirea zilei
Definitivat 2024| Profesorii se pot înscrie până pe 13 octombrie. CALENDARUL complet
Definitivat 2024| Profesorii se pot înscrie până pe 13 octombrie. CALENDARUL complet
Conform Ministerului Educației, profesorii au posibilitatea să-și depună dosarele pentru examenul de definitivat din anul 2024 până la data de 13 octombrie. Acest lucru a devenit posibil odată cu semnarea ordinului de aprobare a Calendarului de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2023-2024.
Ministerul Educației a subliniat că, având în vedere intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, examenul de definitivat se va desfășura conform prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu toate modificările și completările ulterioare, până în anul școlar 2027-2028 inclusiv.
Calendarul examenului de definitivat pentru anul 2024 este următorul:
Până la data de 13 octombrie 2023: Profesorii se pot înscrie la unitățile de învățământ;
În perioada 16-27 octombrie 2023: Dosarele de înscriere vor fi transmise la inspectoratele școlare, iar candidații vor fi informați cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere;
Până la data de 31 mai 2024: Vor avea loc inspecții de specialitate, prima inspecție până la 9 februarie și a doua până la 31 mai;
În intervalul 3-14 iunie 2024: Candidații vor completa dosarele lor;
La data de 24 iulie 2024: Va avea loc susținerea probei scrise;
La data de 30 iulie 2024: Rezultatele inițiale vor fi afișate;
În zilele de 30-31 iulie 2024: Se va permite înregistrarea contestațiilor;
La data de 6 august 2024: Vor fi afișate rezultatele finale ale examenului de definitivat.
Ştirea zilei
FOTO: Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa
Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit miercuri 27 septembrie, 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa.
Citește și: FOTO: Trăieşte… într-un muzeu la Almaşu Mare, cu peste 10.000 de obiecte tradiţionale ale Apusenilor. Nea Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România
Nea Achim, din Almaşu Mare este un pasionat de tot ce îl înconjoară, lucruri autentice româneşti, care de-a lungul a trei decenii a reuşit să strângă peste 10.000 de obiecte, vechi de sute de ani. În casa sa, acum muzeu, stă la loc de cinste o colecţie vastă, ce cuprinde obiecte folosite în agricultură, minerit, în prelucrarea lemnului, a pietrei, colecţii numismatice, dar şi obiecte bisericeşti sau chiar vestimentare, precum portul popular. Toate au fost adunate din diverse locuri sau de la vecini, unele fiind salvate chiar şi de la fier vechi. Încă din stradă, casa-muzeu atrage toate privirile.
”Iubitor al folclorului și datinilor românești, Emilian Achim este un păstrător al tradiției autentice, fiind un exemplu de mare român.
A adunat la muzeul său din Almașu Mare peste 15.000 de obiecte care ilustrează viața oamenilor din Munții Apuseni. O adevărată comoară care va fi lăsată generațiilor următoare, pentru a vedea cum se trăia odinioară în aceste frumoase locuri.
Astăzi, de ziua sa, Emilian Achim a lansat două cărți: Stânca de Granit și Țara Moților – leagăn al neamului românesc, volume care ne arată cine suntem, care este identitatea noastră ca popor.
La mulți ani! Vă mulțumim pentru lucrurile extraordinare făcute pentru județul Alba!”, a scris președintele CJ Alba, Ion Dumitrel pe Facebook.
Ştirea zilei
Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist
Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist
Un bărbat din Alba a scăpat de un proces pentru infracțiunea de furt calificat, după ce procurorul a cerut renunțarea la urmărirea penală.
Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis cererea în data de 14 septembrie, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.
La data de 5.04.2022, în jurul orei 22.00 inculpatul, martorul şi cumpărătorul se aflau la locuinţa celui din urmă. inculpatul i-a propus proprietarului locuinței să îi vândă, cu suma de 100 de lei, 25 de litri de motorină, pe care nu o avea la momentul respectiv, dar, o va sustrage din rezervoarele autocamioanelor parcate la ieşirea spre localitatea Cistei, în cazul în care cel de-al doilea era de acord să o cumpere.
Bărbatul a acceptat propunerea şi astfel, la data de 6.04.2022, în jurul orei 3.00, pe timp de noapte, inculpatul, aflat în stare avansată de ebrietate, a desfăcut buşonul rezervorului de la autocamionul marca Volvo, aparţinând persoanei vătămate şi a sustras cantitatea de 25 litri de motorina.
Inculpatul a revenit la locuinţa cumpărătorului şi a introdus carburantul sustras în rezervorul autoturismului acestuia, marca BMW. Acesta a pornit motorul autoturismului, însă nu a fost mulţumit de modul în care funcţionează cu motorina sustrasă şi i-a comunicat inculpatului că nu o va cumpăra.
Inculpaţii au scos motorina din rezervor, au depozitat-o în acelaşi bidon, iar carburantul a rămas la locuinţa complicelui, urmând ca acesta să găsească un cumpărător.
La data de 6.04.2022, autorul furtului şi complicele acestuia au fost identificaţi de organele de poliţie. Ambii inculpaţi au recunoscut şi regretat comiterea faptelor, iar complicele a predat bidonul cu motorină.
Partea vătămată a arătat că valoarea prejudiciului este de 210,75 lei, însă nu mai doreşte continuarea cercetărilor în cauză şi nu se constituie parte civilă, întrucât i-a fost restituită întreaga cantitate de motorină sustrasă.
Decizia este definitivă.
-
Opinii - Comentariiacum 47 de minute
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Bărbat din Alba, amenințat și tâlhărit de peste 1.000 de euro în Bistrița: Era cu o femeie într-o clădire dezafectată
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său
-
Sportacum 24 de ore
Junioara Miruna Măda, din Geoagiu de Sus, elevă în Alba Iulia, campioană balcanică la XCO!
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
AREST prelungit pentru tânărul care a provocat accidentul mortal de lângă Sântimbru: Trei tineri și-au pierdut viața loviți de șoferul beat
-
Curier Județeanacum 20 de ore
„Lovitură” la un magazin din Sebeș: Suspectul a furat telefoane, ceasuri și căști în valoare de peste 57.000 de lei