Cultură Educație
Lucrezi pământul, primeşti subvenţii!
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat marţi, 1 februarie, campania „Lucrezi pământul, depui cererea de sprijin şi accesezi fonduri europene! APIA te aşteaptă !”, în cadrul căreia fermierii vor fi informaţi cu privire la fondurile destinate schemelor şi măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2011, precum şi la modalitatea de accesare a acestora, e anunţat Felicia Hondola, directorul APIA Alba.
„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va depune toate eforturile necesare pentru a aduce la cunoştinţa celor interesaţi modul în care Uniunea Europeană şi statul român sprijină fermierii, schemele de sprijn disponibile în acest an, precum şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de plata pe suprafaţă. Nu în ultimul rând, ne dorim informarea eficientă a fermierilor cu privire la facilitatea de identificare online a parcelei agricole – IPA Online, prin care beneficiarii, prin conexiune la internet, pot să acceseze baza de date cu imagini a agenţiei (LPIS). Buna informare a fermierilor reprezintă una din primele şi cele mai importante condiţii pentru derularea la timp şi corectă a întregului proces de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din România”, a declarat Graţiela Mărginean, din cadrul APIA Alba.
Pe durata campaniei, Centrul Judeţean Alba şi centrele locale ale APIA din Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Blaj şi Sebeş vor organiza sesiuni de informare cu fermierii, cu privire la termenele de depunere a cererilor de sprijn pentru schema unică de plată pe suprafaţă în anul 2011, la condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, precum şi la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă. Sesiunile de informare vor cuprinde şi o secţiune privitoare la identificarea online a parcelei agricole.
Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2011 se va derula în perioada 1 martie – 16 mai 2011 fără penalizări, respectiv 17 mai – 10 iunie cu penalizări de 1 % pentru fiecare zi lucrătoare. Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt: schema de plată unică pe suprafaţă, plăţi naţionale directe complementare: PNDC 1 – culturi în teren arabil; PNDC 2 – in pentru fibră; PNDC 3 – cânepă pentru fibră; PNDC 4 – tutun; PNDC 5 – hamei; PNDC 6 – sfeclă de zahăr, schema de plată separată pentru zahăr; plăţi tranzitorii pentru tomatele destinate procesării; plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală: Măsura 211 – plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate; Măsura 212 – plăţi compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural; Măsura 214 – plăţi de Agro-mediu (Pachetul 1 – pajişti cu înaltă valoare naturală, Pachetul 2 – practici agricole tradiţionale, Pachetul 3 – pajişti importante pentru păsări, Pachetul 4 – culturi verzi, Pachetul 5 – agricultură ecologică).
Robert GHERGU

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Actualitateacum 6 ore
Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar
-
Ştirea zileiacum 6 ore
FOTO| Accident MORTAL în fața unui magazin Lidl: O femeie a fost ucisă de un camion care dădea cu spatele. Șoferul nu a văzut pietonul
-
Ştirea zileiacum 18 ore
FOTO| Polonia, stat NATO, lovită de două rachete. Doi oameni au murit. Reuniune de urgență la Varșovia
-
Ştirea zileiacum 18 ore
VIDEO| Prima reacție a Pentagonului la rachetele care au lovit Polonia: Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO
-
Ştirea Taacum 17 ore
VIDEO ȘTIREA TA| „Ia bordura neamule”: Un sens giratoriu din Alba Iulia, prea îngust pentru un șofer de SUV
-
Actualitateacum 4 ore
O fabrică din România își reia producția în 2023! Produsul lor se găsește în mai multe magazine din țară
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO VIDEO| ACCIDENT în Alba Iulia: Un biciclist cu ”alcool la bord”, acroșat de un autoturism pe trecerea de pietoni de la Kaufland
-
Sportacum 18 ore
Nicolae Stanciu, cel mai bun fotbalist român din 2022! Kalanyos: „Am făcut istorie! S-a adeverit ce am spus acum 15 ani”