Rămâi conectat

Ştirea zilei

Locuințele dintr-o comună din Alba au ajuns să coste chiar și 100.000 de euro. Cum au fost renovate casele bătrânești 

Ziarul Unirea

Publicat

în

Locuințele dintr-o comună din Alba au ajuns să coste chiar și 100.000 de euro. Cum au fost renovate casele bătrânești

Zeci de familii de sași care au părăsit țara în urma cu peste 30 de ani au revenit și au renovat locuințele în care au copilărit și au format o comunitate de suflet, în comuna Gârbova, din județul Alba.

Când sunt în străinătate, localnicii au grijă de casele lor, frumos înșirate, cu vii și grădini. Când se deschid porțile imense ale locuințelor săsești, totul prinde contur. Localnicii le țin în ordine pentru proprietarii stabiliți în alte țări, care vin în vacanță.

Marcela Pescan, localnică Gârbova: „Vin de două ori pe an. Sunt casele renovate, sunt întreținute, nu sunt lăsate în paragină. Este casa lor părintească, au răscumpărat-o. Totuși ei țin la România. Iubesc România”.

Agneta a plecat din România, în Germania, de mai bine de 35 de ani. După Revoluție s-a întors și a răscumpărat casa părintească.

Agneta Thiess, etnic german născut în România: „Nu regretăm că am cheltuit banii pentru așa ceva. Am făcut băile noi, terasa, am pus uși noi, geamuri. De Rusalii ne întâlnim și petrecem împreună”.

Claudia Nedelea, localnică: „Ei de aici se trag, aici e parte din sufletul lor și oricând e vorba de România ei sunt primii. Ei stau majoritatea pe lângă Munchen”.

De la întoarcerea sașilor, valoarea unei case a crescut chiar și la 100.000 de euro, iar autoritățile au investit în partea de infrastructură.

Ioan Muntean, primar Gârbova: „E un plus de valoare pentru comunitate. E o atracție foarte mare și pentru turiști, vin foarte mulți și din București. Noi lucrăm la infrastractură ca să le creeăm condiții. Am renovat străzile, trotuarele”.

Sașii vin în țară de Rusalii când se întâlnesc cu toții ca să petreacă, dar și vara când stau mai bine de o lună.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea