Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Liviu Pop, Ministrul Educației – Modificări importante în învățământ. „Manualele auxiliare vor fi plătite de asociațiile de părinți și schimbări în acordarea bugetului de salarii pentru profesori”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liviu Pop, Ministrul Educației, a anunțat o serie de modificări importante ce urmează să intre în vigoare în învățământ. Astfel, manualele auxiliare vor fi plătite direct de către Asociațiile de părinți și se dorește ca salariile pentru profesori să nu mai fie virate prin intermediul primăriilor de care aparține acea școală, ci direct în bugetul școlii. În plus, Liviu Pop a făcut precizări legate de manualele auxiliare, care vor fi plătite prin intermediul asociațiilor de părinți, urmând ca aceste plăți să aibă și un caracter juridic.

Liviu Pop, ministrul Educației, a susținut joi o videoconferință cu inspectoratele școlare, sindicatele și reprezentanți ai asociațiilor școlare. În cadrul conferinței au fost anunțate o serie de măsuri ce urmează să intre în vigoare în curând.
Problema manualelor a fost una dintre cele mai importante teme de discuție, anunțându-se că în perioada următoare vor primi aprobare manualele de la toate disciplinele, acestea urmând să ajungă în școli în 5 săptămâni. Ministerul nu renunță la tipărirea lor de către tipografia statului, Legea Manualului Școlar urmând să intre în dezbatere publică.
Interesant este și faptul că s-a precizat că proiectul de lege vorbește despre un manual asigurat obligatoriu de stat, dar nu neaparat tipărit. Astfel, elevii ar putea primi forma electronică a manualului și, la cerere, pe cea tiparită.
„Noi, în proiectul de lege, am spus că manualul poate fi în trei forme, forma letrică, forma virtuală și forma electronică, obligatoriu noi să asigurăm forma virtuală, acel pdf electronic, și lecțiile virtuale pe care le avem în manualele pentru clasele I-V. Iar forma letrică să se asigure doar dacă se dorește lucrul acesta de către părinte sau profesor, în așa fel încât prevederea Legii Educației care spune că elevul beneficiază de un manual să fie respectată. Elevul beneficiază de un manual, dar nu neaparat acesta trebuie să fie pe suportul de hârtie, adică pe format letric“, a anunțat Liviu Pop.
Auxiliarele școlare vor intra în avizare pe data de 10 octombrie. Atenție însă, acestea nu vor mai fi, pe viitor, comandate de către profesori și învaățători. Ministrul Educației a anunțant că va exista un sistem complex, prin care părinții stabilesc împreună cu profesorii ce auxiliare școlare aleg, alegeri care vor trece prin consiliul profesoral, care vor fi cumunicate și centralizate de către inspectoratele școlare și apoi comunicate la Centru.
Foarte important este faptul că plata acestor manuale se va face prin intermediul asociațiilor de părinți. Există astfel intenția ca aceste plăți să aibă caracter juridic, nu doar formal.
O veste interesantă și în ceea ce privește salariile profesorilor. Liviu Pop a anunțat o schimbare în acordarea bugetului de salarii pentru profesori. Banii urmează să nu mai fie virați prin intermediul primăriilor de care aparține acea școală, ci direct în bugetul școlii.
Rămâne de văzut câte dintre aceste propuneri vor fi implementate și în ce perioadă de timp, mai ales în privința manualelor școlare, acolo unde sunt mulți elevi care încă nu au după ce învăța, deși au trecut 3 săptămâni de școală.
Sursa: portalinvatamant.ro

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea