Legea care scutește de plata CASS mai multe categorii de persoane fizice intră, vineri, în vigoare. Impunerile fiscale primite în poștă la începutul anului, anulate
Marţi a apărut în Monitorul Oficial legea care scuteşte de plată contribuţiei de sănătate mai multe categorii de persoane fizice. Scutirea se referă la perioada 01 ianuarie 2012 – 01 februarie 2015, când aceleaşi categorii de persoane beneficiază de scutirea la plata contribuţiei de sănătate printr-o modificare adusă Codului fiscal.
Beneficiarii scutirii sunt în principal cei care au realizat venituri în sume mici, pentru care legea a dispus recalcularea bazei impozabile a contribuţiei la sănătate, la nivelul salariului minim pe economie. Ca exemplu, e vorba şi de copiii care au încasat dobânzi bancare pentru alocaţia şcolară, iar pentru venituri nesemnificative din dobânzi, a fost stabilită obligaţia plății contribuţiei la sănătate calculată la nivelul salariului minim.
Reamintim că la începutul acestui an oameni din mai multe județe ale țării au primit, prin poștă, decizii de impunere nejustificative de la Fisc.
În judeţul Alba au fost emise 48.176 de astfel de decizii de regularizare: 15.784 în Alba Iulia, 8.228 în Aiud, 4.632 la Blaj, 7.670 la Câmpeni, 3.726 în Cugir, 6.324 la Sebeş şi 1.812 la Zlatna, iar cazurile cu dobânzile bancare pentru alocaţia copiilor, cele 2.040 de astfel de decizii, suspendate marţi de ANAF, au fost emise astfel: 839 în Alba Iulia, 259 – Aiud, 195 – Blaj, 262 – Câmpeni, 145 – Cugir, 289 – Sebeş şi 51 în Zlatna.
Care sunt, punctual, categoriile de persoane ce beneficiază de scutire la plata contribuţiei de sănătate?
– copii cu vârsta de până la 18 ani şi tinerii cu vârsta de până la 26 ani, dacă au fost înscrişi în sistemul de învăţământ, inclusiv cel universitar, inclusiv pentru o perioadă de 3 luni de la terminarea studiilor. Desigur, dacă în aceeaşi perioadă de timp au fost şi salariaţi, au desfăşurat activităţi independente sau au realizat venituri din activităţi agricole, pentru acestea se datorează contribuţia la sănătate.
– femeile însărcinate şi lăuzele dacă acestea nu au realizat venituri sau dacă veniturile realizate au fost mai mici decât salariul minim pe economie:
– tinerii cu vârsta de până la 26 ani, ce provin din sistemul de protecţie al copilului. Nu se anulează contribuţia la sănătate dacă aceste persoane au realizat în această perioadă venituri salariale, venituri din activităţi independente sau venituri din agricultură.
– soţul/soţia sau părinţii unei persoane, ce nu au realizat venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate;
– persoanele cu handicap, pentru veniturile primite în baza Legii nr. 448/2006, sau pentru venitul ce reprezintă un salariu minim brut pe ţara realizat din alte surse;
– bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni;
– mai multe categorii de persoane ce beneficiază de drepturi stabilite prin legi speciale, cum ar fi veteranii de război, persoane persecutate politic, persoane descendente ale celor ce şi-au pierdut viaţa în Revoluţie. Aici trebuie analizat punctual fiecare dintre aceste categorii de persoane.
Ce procedură prevede legea pentru anularea obligaţiei la sănătate?
Lista persoanelor fizice ce ar putea să se regăsească în această scutire a contribuţiei la sănătate va fi transmisă de către Casa de Sănătate către ANAF.
Dacă există situaţii în care persoanele fizice nu beneficiază de anularea din oficiu a platii contribuţiei, acestea vor solicita de la Casa de Sănătate, un document din care să rezulte calitatea de asigurat fără plată contribuţiei.
Anularea contribuţiei de sănătate se efectuează prin depunerea la ANAF de către persoana fizică a unei cereri la care se anexează documentul eliberat de Casă de Sănătate.
Alte aspecte procedurale:
– dacă organul fiscal a emis anterior apariţiei acestei legi decizie de impunere pentru plata contribuţiei de sănătate, iar aceasta a fost comunicată contribuabilului, organul fiscal are obligaţia să emită decizie de anulare a deciziei de impunere, chiar dacă primul act administrativ fiscal se afla inclusiv în exercitarea căilor de atac;
– dacă se identifica situaţii în care persoanele fizice au fost obligate la plata contribuţiei de sănătate, conform prevederilor normative anterioare, atunci organul fiscal nu mai are dreptul să emită decizia de impunere.
Foarte important: dacă au existat persoane din categoria celor ce beneficiază de scutirea la plată a contribuţiei conform prezentei legi, iar acestea au făcut plata contribuţiei la asigurările de sănătate, au dreptul la restituirea sumelor achitate.
Procedura efectivă de restituire se realizează în baza art. 117 din Codul de procedura fiscală.
Prezenţa lege intra în vigoare în 3 zile de la publicarea în Monitorul oficial, respectiv în dată de 31 iulie 2015.
sursa: hotnews.ro
(C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Angajări la stat: Casele de Pensii suplimentează cu 1.000 de posturi schemele de personal
Angajări la stat: Casele de Pensii suplimentează cu 1.000 de posturi schemele de personal Potrivit hotărârii HG nr.118/ 2012 modificată miercuri de Guvernul României, a fost aprobat statutul Casei Naționale de Pensii Publice, în scopul implementării serviciilor electronice avansate pentru sistemul național de pensii, în vederea recalculării pensiilor din sistemul public. Citește și: Cum se […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum 17 ore
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci