Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: Rugăciunea care se citește începând de mâine

Ziarul Unirea

Publicat

în

În calendarul creștin ortodox din 12 iunie este mare sărbătoare pentru Biserica Ortodoxa: Lăsatul Secului pentru începutul postului Sfinților Petru și Pavel 2023.

Citește și: MESAJE de Sf. Petru şi Pavel. Urări de sănătate şi Mesaje de „La Mulţi Ani” pentru cei dragi care îşi serbează onomastica

Postul Sfinților Petru și Pavel în 2023 depinde de data la care s-a săvârșit perioada de 50 de zile de la Învierea Domnului. Cu alte cuvinte, sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor anunță când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2023. Postul Sfinților Apostoli, cunoscut în popor drept Postul Sânpetrului, începe întotdeauna în prima duminică după Rusalii. Prin urmare, dacă te întrebi când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2023, calculul este simplu. Postul Sânpetrului începe pe 12 iunie.

Citește și: Mesaje de Sfinţii Petru și Pavel. Urează-le un călduros ”La mulți ani” celor apropiați

Potrivit regulilor creștinești, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscut în popor drept Postul Sânpetrului, începe întotdeauna în prima duminică după Rusalii și se termină în ziua sărbătoririi celor doi sfinți, pe 29 iunie.

Cum data la care se celebrează Paștele este diferită, la fel se întâmplă și cu perioada acestui post important în anul bisericesc. Așa se face că, în unii ani, durata postului poate fi și de numai o zi sau două. Totuși, în acest an, Postul Sfinților Apostoli va ține 17 zile. Din bătrâni, se mai păstrează încă o regulă foarte simplă pentru a afla perioada acestui post, variabil ca durată, cunoscut sub diverse denumiri în popor, precum Postul Sâmpetrului ori al Cinzecimii. E simplu: se numără, pentru fiecare an, câte zile sunt de la Înviere până pe 2 mai inclusiv. Acesta va fi şi numărul zilelor de post în cinstea Sfinţilor Petru şi Pavel.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii.

În acest post sâmbăta și duminica se mănâncă pește. Avem dezlegarea la pește și în prima zi de post, pe 11 iunie, de Sfântul Luca al Crimeii, pe 19 iunie de Sf. Paisie cel Mare , pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și pe 29, în ziua de praznic a celor doi Apostoli.

În tradiția românească, sărbătoarea Sfinților Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; aceasta marchează miezul verii agrare și începutul secerișului.

Citește și: Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel. URARI și FELICITARI pe care le poți trimite sărbătoriților

Rugăciunea de Lăsatul Secului din Postul Sfintilor Petru și Pavel

”Pe Voi, Apostoli slăviți ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră.

Acolo, în împărăția lui Dumnezeu, va bucurați de vederea Lui în slavă cerească. De Acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru că ele să vadă lumina Evangheliei și să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze și să-i apere de orice necaz și boală pe episcopi, pe preoți și întregul popor creștin.

Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru că toți oamenii de bunăcredință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserica.

Slăviți Apostoli Petru și Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi și să îndepărtați din viață noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția!

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția! La 15 decembrie 1989 în Piaţa Sf. Maria din Timişoara s-a dat semnalul Revoluţiei române. Acolo, în jurul orei 16.00 oamenii au răspuns apelului pastorului reformat Laszlo Tokes de a fi martorii evacuării sale din locuinţă şi mutării în altă parohie, ca urmare a criticilor aduse […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea