Rămâi conectat

Politică Administrație

La Blaj, în anul 2016, impozitele pe clădiri şi terenuri rămân la valoarea minimă prevăzută de lege

Ziarul Unirea

Publicat

în

Impozitele pe clădiri şi terenuri la persoanele fizice vor fi şi în anul 2016 la valoarea minimă prevăzută de lege. Consiliul Local Blaj a aprobat luni propunerea primarului Gheorghe Valentin Rotar ca baza de impozitare a tuturor terenurilor şi clădirilor care aparţin persoanelor fizice să fie cea minimă impusă de Noul Cod Fiscal.

Despre modificările aduse de Noul Cod Fiscal în cazul persoanelor fizice ne oferă mai multe amănunte Cristina Cristea, director economic în cadrul Primăriei Blaj:

„Spre deosebire de acest an, Noul Cod Fiscal (Legea 217) aduce unele modificări de calcul al impozitelor pe clădiri şi terenuri care implică o creştere a acestora faţă de 2015, modificările fiind impuse de codul fiscal, la care noi nu putem opera. La impozitul pe clădiri, coeficientul de transformare a suprafeţei utile în suprafaţă construită a fost majorat de la 1,2 la 1,4. La impozitul pe teren, faţă de anul 2015, se impozitează de acum şi suprafaţa ocupată de clădiri şi de construcţii, la valoarea pentru categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi încă 400 mp. din terenurile aflate la alte categorii de folosinţă, adică terenuri arabile, grădini, livezi, viţă de vie, etc., repet, în limita a 400 mp. La impozitul pe terenul intravilan, categoria de folosinţă curţi-construcţii, s-a ales limita minimă stabilită de lege. De exemplu, pentru zona A, limita aleasă a fost de 6.042 lei/ha, marja stabilită de noul cod fiscal fiind cuprinsă între 6.042 şi 15.106 lei/ha.”

Iniţiator al HCL privind impozitele şi taxele locale pentru anul 2016, primarul Gheorghe Valentin Rotar a declarat că nu s-a pus problema ca administraţia locală să perceapă impozite şi taxe locale la persoanele fizice peste nivelul minim impus de lege, în condiţiile în care creşterea economică a municipiului Blaj a permis derularea proiectelor de investiţii conform planului stabilit:

„Am propus Consiliului Local, şi acesta a votat, nivelul minim stabilit de lege la impozitele pentru persoanele fizice, terenuri şi clădiri. Consider că pentru anul viitor păstrarea acestui nivel minim este posibilă datorită nivelului de dezvoltare economică a oraşului, Unitatea Administrativ Teritorială Blaj având ca principală sursă de venit încasările de la agenţii economici, care ne permit să continuăm dezvoltarea oraşului aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.”

Municipiul Blaj se află pe lista administraţiilor locale care au stabilit impozitele şi taxele locale la valoarea minimă prevăzută de noul Cod Fiscal, în condiţiile în care, în ţară, există localităţi care au ales să aplice valori mai mari. Municipiile Turda şi Tecuci sunt localităţile în care primăriile au impus cele mai mari creşteri ale impozitelor pe locuinţele persoanelor fizice, de 275% şi respectiv 150%, potrivit primului studiu făcut pe principalele 50 de oraşe ale României, dat publicităţii în această săptămână.

La fel ca până acum, blăjenii care achită integral impozitele şi taxele locale până la 31 martie 2016 vor beneficia de bonificaţia de 8% stabilită de Consiliul Local Blaj, conform legii. Bonificatia de 8% se acordă doar în condiţiile achitării integrale, inclusiv a eventualelor restanţe din anii precedenţi. Impozitul pe clădiri, terenuri şi mijloacele auto poate fi plătit anual în două rate egale, până la datele scadente de 31 martie şi 30 septembrie, conform legii. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Municipiul Alba Iulia – Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa, pentru implicare activă și calitativă în promovarea idealului european

Ziarul Unirea

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia – Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa, pentru implicare activă și calitativă în promovarea idealului european O nouă recunoaștere europeană pentru Alba Iulia: Consiliul Europei ne-a oferit Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa! Citește și: FOTO | Lucrările pentru o nouă parcare în municipiul Alba Iulia, aproape finalizate. Câte locuri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea