Rămâi conectat

Ştirea zilei

Kronoșpan Sebeș susține că există o campanie de manipulare prin care cetățenii sunt dezinformați

Bogdan Presecan

Publicat

în

Compania Kronospan este obligată să arate cetăţenilor din Sebeş modul în care anumite persoane şi organizaţii, asa zis interesate de protecţia mediului şi de binele comunităţii din Sebeş, continuă în mod susţinut să mintă opinia publică.

kronospanStudiul de sănătate realizat de Kronochem Sebes SRL

Declaraţiile numitului Iulius Ovidiu Făgărăşan – persoană care nu locuieşte şi nu a locuit niciodată în Sebeş şi ale cărui obiective, susţinute de declaraţia de presă a ONG-ului PrimaNatura din data de 26.01.2015, sunt clar îndreptate economic împotriva Kronospan, neavând nimic de a face cu protecţia populaţiei şi a mediului, fiind doar minciuni sfruntate pe care le vom demonta mai jos.

În cadrul procedurilor de obţinere a tuturor documentelor de reglementare de către Kronochem Sebes SRL a fost realizat un studiu asupra stării de sănătate a locuitorilor din oraşul Sebeş, intitulat formal “Evaluarea stării de sănătate a populaţiei din zona Sebeş/Lancrăm ca şi condiţie iniţială de sănătate, şi a stării de sănătate asociată instalaţiei noi de formaldehidă de la SC Kronochem, Sebeș”.

Studiul a fost întocmit cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale în vigoare la momentul emiterii sale, fiind întocmit de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti prin Institutul de Sănătate Publică Timişoara şi Centrul de Sănătate Publică Târgu Mureş (vezi http://www.insp.gov.ro/).

Ataşat vă rugăm să găsiţi pagina de semnături a studiului în discuţie.

Facem precizarea că acest studiu împreună cu concluziile sale pot fi consultate la sediul companiei.

Principala critică adusă acestui studiu de sănătate priveşte pretinsa lipsă a acreditării autorilor pentru efectuarea unui asemenea studiu, respectiv se susţine efectuarea studiului de către o societate privată.

După cum se poate observa din pagina de semnături a studiului, ataşată prezentei declaraţii, autorul principal al studiului este, în realitate, Institutul de Sănătate Publică Timişoara – entitate care este parte integranta din Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Aşadar, având în vedere argumentele prezentate mai sus, rezultă fără echivoc

  • că studiul de impact asupra sănătăţii, care a fost depus în cadrul procedurilor de autorizare a noii fabrici de formaldehidă care va fi operată de Kronochem Sebes SRL, a fost întocmit în condiţii perfect legale iar concluziile sale sunt valide și
  • că toate susţinerile promovate atât în cadrul întâlnirii din data de 22.01.2015 de la sediul Primăriei Sebeş, cât şi cele din Declaraţia de presă emisă de ONG-ul PrimaNatura în data de 26.01.2014 sunt minciuni sfruntate ale numitului Iulius Ovidiu Făgărăşan şi nu servesc scopului declarat de protecţie a mediului ci numai celui de dezinformare.

Cetăţenii urbei noastre au dreptul să fie informaţi corect cu privire la activitatea companiei Kronospan Sebes SA. Există diferite persoane care folosesc tehnici de dezinformare clasice în scopul manipulării opiniei publice şi transformării oraşului Sebeş într-un câmp de luptă în beneficiul unor interese obscure. Credem în onestitatea şi buna credinţă a comunităţii din Sebeş şi invităm din nou la dialog pe toţi cei care doresc să înţeleagă cum ne desfăşurăm activitatea. Declarăm încă o dată că suntem o companie responsabilă, care înţelege că unul dintre principalele sale obiective este menţinerea unei relaţii deschise și oneste cu comunitatea locală. Am decis să investim la Sebeş pentru că am avut încredere în capacitatea, profesionalismul și buna credinţă a oamenilor şi de aceea facem un apel către comunitatea locală la susţinere în activitatea pe care o desfăşurăm. Nu înţelegem cum este posibil ca diferite persoane şi organizaţii nonguvernamentale, care ar trebui să demonstreze un real profesionalism în domeniul protecţiei mediului, să nu facă altceva decât să mintă şi să dezinformeze opinia publică fără să fie pedepsite.

Subliniem că în toată această perioadă acuzele care ne-au fost aduse nu au fost susţinute de niciun fel de dovezi. Am invitat la dialog, de nenumărate ori, persoanele interesate pentru a prezenta în detaliu întreaga noastră activitate, dar nimeni nu a dorit să participe. Dorim să prezentăm mai jos una dintre numeroasele acţiuni de manipulare – desigur mai există şi altele asupra cărora ne rezervăm dreptul de a le prezenta opiniei publice interesate în zilele următoare (însoţite de documente şi fotografii doveditoare) şi de a le folosi în faţa instanţelor de judecată pentru a ne apăra interesele.

Chemăm săptămâna viitoare, luni, 02.02.2015, la ora 10:00, pe numiţii Iulius Ovidiu Făgărăşan şi Anişoara Ştefan în faţa Prefectului de Alba şi a presei locale să îşi prezinte dovezile în susţinerea acuzaţiilor formulate privind studiul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

Kronospan, în susţinerea respectării legii şi moralităţii, va prezenta studiul în original.

Comunicat de presă Kronospan Sebeș


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea