Jumătate dintre becurile şi corpurile de iluminat de pe piaţă au etichete mincinoase
Șase milioane de becuri, adică jumătate dintre corpurile de iluminat existente pe piață, au etichete mincinoase. Acest lucru e recunoscut și de directorii companiilor de profil, iar consumatorii nu pot fi apăraţi de înşelăciuni pentru că în România nu există niciun laborator care să testeze conformitatea între ceea ce scrie pe ambalaj şi realitate.
Becurile ecologice care le-au înlocuit pe cele cu incandescenţă vin la pachet cu surprize neplăcute pentru consumatori. România importă anual peste 12 milioane de becuri, dar jumătate dintre ele au etichete mincinoase, spun reprezentanţii industriei.
„Au etichetele să zicem puţin trucate. Sunt multe, adică peste 50%. Are pe etichetă că este echivalent cu 100 de watti, înlocuieşti un bec de 100 de watti cu incandescenţă vechi şi constaţi că lumina este dezamăgitoare. La bucătărie, gătiţi ceva care arată superb, dar când l-aţi pus pe masă… fiasco. Nu mai seamănă cu ce era în tigaie”, susţine Dan Vătăjelu, preşedintele Asociaţiei române pentru Iluminat.
Clienţii trebuie să se uite atent la echivalenţa dintre watti şi lumeni. Adică dintre putere şi fluxul luminos. Astfel, dacă doriţi puterea unui bec de 100 de watti, trebuie ca becul ecologic să promită cel puţin 1.300 de lumeni. Temperatura culorii nu poate avea decât o valoare fixă, nu aşa cum vă mint producătorii – una variabilă. Dacă aveţi nevoie de o redare fidelă a culorilor, ar trebuie ca indicele de temperatură a culorii să depăşească valoarea 80 din 100. Multe semne de întrebare sunt ridicate şi de durata de viaţă inscripţionată pe ambalaj.
„Laborator care să determine aceste aspecte nu există în România. Cred că cel mai apropiat există în Franţa, în Germania. Dacă există o astfel de sesizare sau o astfel de reclamaţie, discuţia reprezentantului autorităţii este cu retailerul”, spune Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC.
Nu în ultimul rând, preţurile pot varia foarte mult la astfel de produse
„Există diferenţe de 2-3 ori între produse care, cel puţin teoretic ar trebui să fie similare”, spune Bogdan Balaci, director general al unui producător de corpuri de iluminat.
În perioada următoare, clienţii vor găsi la raft afişe şi pliante cu toate caracteristicile la care trebuie să fie atenţi când cumpără becuri.
Sursa Digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]