Rămâi conectat

Politică Administrație

Judeţul Alba e pregătit pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor 2011

Publicat

în

    – Stimate domnule prefect Ştefan Bardan, sunteţi preşedintele Comisiei judeţene de recensământ al populaţiei şi locuinţelor. Cum s-a pregătit judeţul Alba pentru acest eveniment important din viaţa românilor?
– Instituţia Prefectului – judeţul Alba a făcut toate pregătirile necesare pentru ca recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care va începe joi, 20 octombrie şi se va finaliza în 31 octombrie 2011, să se desfăşoare la nivelul judeţului Alba în cele mai bune condiţii. Activitatea de pregătire a recensământului a fost una susţinută, în care alături de Instituţia Prefectului şi toţi ceilalţi parteneri instituţionali şi-au adus aportul. Am început prin a obţine spaţiul necesar unde Direcţia Regională de Statistică să desfăşoare în bune condiţii activităţile legate de recensământ, respectiv parterul clădirii în care funcţionează Direcţia Judeţeană de Control în Construcţii Alba, spaţiul fiind acum amenajat şi utilat corespunzător pentru stocarea şi prelucrarea datelor. Tot Instituţia Prefectului este cea care a încheiat convenţiile civile cu cei care vor desfăşura activitatea de recenzare, 2278 de persoane urmând să-şi desfăşoare activitatea ca recenzori, recenzori-şefi, coordonatori sau şefi de circumscripţii în întreg judeţul Alba.A fost o muncă enormă, pentru că angajarea unei persoane, chiar şi printr-o convenţie civilă pe durată determinată, înseamnă o mulţime de acte de primit şi întocmit, dar personalul Instituţiei Prefectului şi-a îndeplinit cu brio sarcinile de serviciu.

– Ce se urmăreşte prin recensământul populaţiei şi al locuinţelor?
– Recensământul populaţiei şi locuinţelor este operaţiunea care produce la intervale regulate (1966, 1977, 1992, 2002, 2011) numărarea oficială a populaţiei pe teritoriul unei ţări şi în cele mai mici subteritorii geografice ale sale, împreună cu un număr selectat de caracteristici demografice şi sociale ale populaţiei. De asemenea, produce informaţii referitoare la stocul de locuinţe. Pentru planificarea şi implementarea politicilor economice şi sociale de dezvoltare, pentru activităţi administrative sau de cercetare ştiinţifică este necesară existenţa unor date referitoare la mărimea, distribuţia şi compoziţia populaţiei. Recensământul este o sursă primordială pentru aceste date. Prin activitatea de recenzare se vor înregistra toţi cetăţenii români cu domiciliul  în ţară (indiferent dacă la momentul recensământului se află în ţară sau în străinătate); persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie care au domiciliul (reşedinţa permanentă) în România sau o reşedinţă temporară (indiferent de motivul stabilirii: refugiaţi, solicitanţi de azil, solicitanţi de cetăţenie română, străini sosiţi pentru afaceri  sau în interes personal; toate clădirile de locuit, clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe şi clădirile cu spaţii colective de locuit; locuinţele ocupate sau neocupate, indiferent de clădirile în care sunt situate şi spaţiile locuite din necesitate.

– Cetăţenii sunt sau nu obligaţi să ofere informaţii recenzorilor?
– Aş vrea să subliniez un aspect de ordin legal. Recensământul are caracter obligatoriu pentru populaţie, nu este facultativ, fiecare dintre noi având obligaţia de a-l primi pe recenzor şi de a oferi informaţiile necesare completării formularului respectiv, atât despre fiecare persoană şi familie (nume, prenume, loc de muncă, studii, religie, etnie, stare civilă, număr de persoane din locuinţă etc), cât şi despre locuinţă (utilităţi publice etc). Cei implicaţi în activitatea de recenzare se vor legitima şi vor fi uşor de identificat prin materiale specifice. În plus, ei au fost foarte bine instruiţi astfel încât să asigure un timp optim de completare a chestionarului de recensământ şi „un deranj” cât mai mic al cetăţenilor.
Informăm cetăţenii pe această cale că pentru a semnala eventualele probleme care pot apărea pe parcursul recensământului sau pentru a verifica şi confirma calitatea de recenzor a unei persoane au fost constituite servicii de permanenţă la nivelul fiecărei comisii locale, care îşi desfăşoară activitatea zilnic între orele 8.00 – 20.00, între 20 şi 31 octombrie 2011 şi care pot fi contactate telefonic în acest interval de timp. La nivelul Instituţiei Prefectului, numerele de telefon de contact sunt: 0258/811394, 0258/811463 şi 0258/811179. Aşadar, răspundeţi onest întrebărilor recenzorilor!

Elit - Gustul Desăvârșit

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare