Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Jante de aliaj, jante de oțel și jante din fibră de carbon: care sunt diferențele? (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

De la crearea sa, în urmă cu mai bine de un secol, automobilul a trecut printr-un număr mare, enorm, de inovații care l-au îmbunătățit și l-au evoluat în toate aspectele, fie că a fost vorba de viteză, putere, aerodinamică, ușurință, confort, eficiență și siguranță. Unul dintre elementele care a înregistrat, de asemenea, progrese în industria auto este reprezentat de jante.

Revenind la sfârșitul secolului al XIX-lea, roțile primului automobil din lume, Benz Patent Motorwagen, au urmat formula bicicletelor din acea vreme și au fost realizate din sârmă.

Pe măsură ce timpul a trecut, au apărut vehicule precum Ford Model T care au preferat să opteze pentru roți de lemn, la fel ca și trăsurile. Mai târziu, această parte a mașinii a fost dezvoltată din fier pentru o rezistență mai mare și, prin urmare, pentru o călătorie mai confortabilă. Ca o evoluție ulterioară, roțile s-au îndreptat treptat către oțel, deoarece structura acestuia este mai rezistentă și mai puțin grea decât cea a fierului.

Jante Audi oferte Emag

Evident, în căutarea inovației, companiile au văzut în aliajul de aluminiu proprietățile ideale pentru a-l avea ca materie primă pentru construcția roților. În comparație cu oțelul, este mai ușor și mai rezistent la rugină decât acesta, dar este mai scump.

Elit - Gustul Desăvârșit

Având în vedere acest lucru, versiunile de top și modelele high-end au jante din aliaj, în timp ce versiunile mai accesibile și unele modele entry-level continuă să folosească jante din oțel cu capace din plastic pentru a le face să arate puțin mai atractive pentru ochi.

Dar evoluția nu se oprește la jantele din aliaj de aluminiu. În lupta pentru a demonstra cea mai mare inovație în materie de supercaruri, care se bazează pe cea mai mare ușurință posibilă și pe cele mai noi tehnologii, industria auto s-a gândit să folosească fibra de carbon ca materie primă. Fără îndoială, acest material, care a revoluționat industria aerospațială, a reprezentat un punct de cotitură în industria auto.

Mai jos, prezentăm avantajele și dezavantajele acestor jante, indiferent ca vorbim de jante Bmw sau de jante pentru alte marci auto:

1.Jante din oțel

– Acestea costă mai puțin decât jantele din aliaj, datorită construcției mai ușoare și a costurilor mai mici ale materialelor.

– Acestea au o greutate mai mare decât cele din aliaj.

– Disponibile numai în negru și argintiu.

– Acestea au un aspect rudimentar și, prin urmare, sunt protejate cu capace de plastic.

– Acestea sunt mai puțin delicate, astfel încât sunt utilizate pe scară largă în aplicații comerciale sau off-road.

2.Jante aliaj

– Îmbunătățesc aspectul vehiculului dvs. cu o varietate de modele.

– Acestea sunt construite conform unor standarde precise pentru o potrivire exactă și pentru a satisface nevoile de performanță.

– Costă mai mult decât oțelul.

– Cântăresc mai puțin.

– Sunt rezistente la rugină

– Lasă mai mult spațiu în zona frânelor.

– Necesită o întreținere specială în timpul iernii în zonele în care se folosește sare și nisip, deoarece finisajul lor poate fi deteriorat.

– În cazul oricărei deformări, reparația costă mai mult.

– Acestea sunt utilizate pe scară largă în versiunile de top ale multor mașini, precum și la mașinile sport, deși în prezent, utilizarea lor s-a răspândit la majoritatea versiunilor de mașini, datorită costurilor mai mici și pentru că fac mașina să arate mult mai bine.

– Acestea sunt mai delicate. O denivelare va genera cu ușurință zgârieturi pe marginea jantei.

3.Jante din fibră de carbon

– Acestea cântăresc mai puțin, dar în același timp sunt mai rezistente decât cele din aluminiu.

– Acestea îmbunătățesc confortul de rulare prin amortizarea vibrațiilor și îmbunătățirea performanțelor, făcând mașina mai previzibilă și mai ușor de controlat.

– Valoarea acestora este mult mai mare în comparație cu cele din aluminiu.

– Repararea unei astfel de jante este mult mai costisitoare, deoarece, pe lângă utilizarea fibrei de carbon în sine, se folosește o rășină specială și un sistem de acoperire termică care le permite să atingă nivelurile necesare de rigiditate și rezistență.

– Disponibilă doar pe mașinile foarte exotice sau de competiție, unde avantajele fibrei de carbon sunt mai evidente.

 

sursa foto: emag.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România

Ziua Învățătorului se sărbătorește în data de 5 iunie, în România, dată ce coincide cu data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Gheorghe Lazăr a înființat în 1818, în București, prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava. Stabilirea Zilei Învățătorului a fost aprobată pe data de 9 octombrie 2007 de Parlament și apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural.

Ziua Mondială a Profesorilor, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Profesorilor, este o zi internațională organizată anual pe 5 octombrie. Înființată în 1994, comemorează semnarea Recomandării UNESCO / ILO din 1966 privind statutul cadrelor didactice, care este un instrument de stabilire a standardelor care abordează statutul și situațiile cadrelor didactice din întreaga lume. Această recomandare prezintă standardele referitoare la politica personalului din educație, recrutare și formare inițială, precum și formarea continuă a cadrelor didactice, angajarea acestora și condițiile de muncă.

Ziua Mondială a Profesorilor își propune să se concentreze pe aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor lumii și să ofere o oportunitate de a lua în considerare problemele legate de profesori și predare.

Elit - Gustul Desăvârșit

În România, Ziua Profesorului este marcată diferit de Ziua Învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale. Astfel, Ziua Învățătorului se dorește a fi un prilej bun de reflecție asupra școlii și a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta gratitudinea față de dascăli. Nu întâmplător a fost aleasă ziua de 5 iunie, care reprezintă data nașterii ”fondatorului învățământului în limba națională în Țara Românească” – Gheorghe Lazăr.

Născut pe data de 5 iunie 1779, la Avrig, Gheorghe Lazăr a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal. Remarcându-i aplecarea pentru învățare, baronul l-a sprijinit prin trimiterea acestuia la gimnaziile din Sibiu și Cluj și apoi să îți continue studiile la Viena, prin cunoștințe superioare de filosofie, istorie și de științe fizico-matematice. Acesta a studiat și teologia ulterior. Gheorghe Lazăr a înființat în anul 1818 primele cursuri de ingineri hotarnici din Țara Românească, cu predare în limba română, la Şcoala Academicească pentru Științele Filozofești și Matematicești de la Mânăstirea Sfântul Sava din București, an în care a fost pusă piatra de temelie a Universității Politehnica din București.

Sursa: twinkl.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Rusalii 2023: Ce nume se sărbătoresc de Rusalii? Spune-le ”La mulți ani”!

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Rusalii 2023: Ce nume se sărbătoresc de Pogorârea Sfântului Duh? Spune-le ”La mulți ani”!

Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub numele de Rusaliile, este sărbătorită la 50 de zile de la Învierea Domnului. În anul 2023, Rusaliile vor fi sărbătorite pe data de 4 iunie, la 50 de zile de la Paște și la 10 zile de la Înălțarea Domnului.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

Această zi de sărbătoare are multiple denumiri, cum ar fi Sărbătoarea Săptămânilor, Sărbătoarea Recoltei și Sărbătoarea celor dintâi roade. În această zi sfântă, credincioșii aduc mulțumiri pentru grâul nou recoltat în vara și aduc ofrande în semn de recunoștință.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, pe data de 4 iunie, se sărbătoresc trei nume comune în România: Roxana, Rusalin și Ruxandra. Numele Roxana are origine slavă și înseamnă „sclipire” sau „strălucire”. Totuși, numele Roxana derivă din numele grecesc Rhōxanē, care în limba latină este Roxana, nume purtat de soția lui Alexandru cel Mare.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

În această zi sfântă, credincioșii participă la slujba de Liturghie în biserică, unde se binecuvântează frunze de nuc sau de tei, simbolizând limbile de foc care au apărut deasupra capetelor Sfinților Apostoli. După slujbă, oamenii oferă oale de lut cu mâncare celor nevoiași, fără ca aceștia să știe cine le-a oferit ajutorul, practicând astfel actul de milostenie în tăcere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții pentru această zi sfântă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții pentru această zi sfântă

Rusaliile, cunoscute și sub numele de Cincizecimea, reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Anual, la 50 de zile după Învierea Domnului, este marcată această importantă sărbătoare, respectată de toți credincioșii. Rusaliile nu au o dată fixă, fiind sărbătorite la 50 de zile după Înviere. Această mare sărbătoare mai este denumită Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Duhului Sfânt și se consideră una dintre cele mai vechi și relevante sărbători.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

Se crede că în această zi a fost întemeiată Biserica, atunci când 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism. Sărbătoarea Rusaliilor are o semnificație specială, întrucât credincioșii celebrează momentul în care Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt peste Apostoli, care s-au adunat la Ierusalim, transformându-i astfel în primii credincioși în care s-a revărsat puterea Duhului Sfânt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

După Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii au primit darul de a vorbi în limbi necunoscute anterior, permițându-le să răspândească cuvântul lui Iisus Hristos.

Rusaliile sunt sărbătorite în data de 4 iunie, iar începând din 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România, astfel că românii vor beneficia și de liberă la data de 5 iunie. În calendarul creștin-ortodox, ambele zile de Rusalii sunt marcate cu o cruce roșie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare