Rămâi conectat

Politică Administrație

Ioan Dîrzu, PSD Alba: Dacă e 1 iunie, trebuie să vorbim despre educația și protecția socială a copiilor din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

După Ziua Națională a României, 1 iunie ar trebui să fie cea mai importantă sărbătoare din țară. Vorbim despre copii, despre viitor, despre speranțele lor și ale noastre. Trebuie să vorbim despre ce putem face noi pentru ei, cum le putem îmbunătăți traiul în România, cariera și viața în general.

Chiar Constituția României instituie un regim special de protecție din partea statului pentru copii și tineri. Astfel, trebuie să avem în vedere creşterea gradului de securitate socială, dar și responsabilizarea individuală, printr-o politică socială centrată pe copil şi familie, care să încurajeze o dezvoltare demnă, bazată pe un sistem integrat de servicii şi prestaţii sociale.

Copiii și familiile din România se confruntă în continuare cu probleme care le afectează atât prezentul, cât și viitorul. Eforturile guvernării trebuie să fie canalizate cu preponderență către: investirea în copilăria timpurie, îngrijirea sănătății, educație de calitate, precum și în îngrijirea bazată pe serviciile din comunitate și serviciile de reabilitare; sprijinirea familiilor și persoanelor care îngrijesc copii, astfel încât să se asigure condițiile de bază necesare acestora și stabilitatea familiei.

Până în anul 2020 este datoria noastră, a clasei politice din Parlament și Guvern, să aducem alocațiile copiilor din România la nivelul celor din alte state UE.  PSD trebuie să continue bunele practici în privința creșterii alocației copiilor care, din punctul meu de vedere, ar trebui să ajungă la jumătate din salariul minim net pe economie.  Trebuie să ne asigurăm ca, în România, creșterea și educarea copiilor să nu mai fie o povară, ci o bucurie pentru părinți. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere să asigurăm o copilărie fericită, fără griji și neajunsuri, pentru toți  copiii acestei țări.

Mă bucur că Partidul Social Democrat a reușit operaționalizarea instituției Avocatul Copilului, cu mandat clar  de apărare a drepturilor copilului. Trebuie să oprim abuzurile din familie, școli și societate asupra copiilor. Nu vreau să mai văd în România de mâine copii bătuți de părinți sau profesori. Nu  vreau să mai văd copii români  închiși, sechestrați sau supuși muncii forțate. Nu vreau să mai văd părinți care, pe stradă, își lovesc copiii. Aceste barbarisme nu mai fac parte din lumea noastră civilizată și trebuie să le punem capăt acum.

Prin Programul de guvernare2 018-2020, PSD nu uită nici de copiii instituționalizați. Ne-am asumat asigurarea unui mediu familial de îngrijire pentru toți copiii din instituții, prin continuarea procesului de dezinstituționalizare și asigurarea tranziției către îngrijirea în comunitate. Sper ca Guvernul să accelereze înființarea celor 8 centre regionale specializate pentru asistarea copiilor instituționalizați, cu tulburări de comportament.

Pe această cale, îndemn autoritățile administrației publice locale să deschidă bine ochii la nevoile copiilor. Măriți cuantumul burselor școlare, asigurați condiții de învățare moderne, terenuri de sport și spații de agrement. 1 Iunie ar trebui să fie un moment al bilanțului și al priorităților pentru investiții locale în folosul copiilor, nu doar al împărțirii de înghețată în curtea școlii.

Nu în ultimul rând, trebuie să constatăm faptul că noile generații de copii sunt tot mai inteligente, mai mature, mai aplecate către ceea ce îi înconjoară. Discernământul lor este mult mai dezvoltat față de cel al generațiilor de acum 20 sau 40 de ani. În acest context, trebuie să ne punem serios problema acordării unor noi drepturi politice pentru copii. Dreptul de a alege de la vârsta de 16 ani trebuie să devină, în scurt timp, o realitate în statul nostru.

În final, le urez un călduros ”La mulți ani!” tuturor copiilor din România și în special celor din județul Alba și îi îndemn să fie tot mai curioși, mai critici, mai visători și să nu se abată de la idealurile lor. Politicienilor și administrației publice le doresc să fie mai preocupați de nevoile copiilor și de îmbunătățirea calității vieții lor.

Ioan Dîrzu

Deputat


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă USR Alba: „PSD și PNL, după ce i-au cocoșat cu taxe pe antreprenori, îi pun să facă și munca ANAF”

Bera Larisa

Publicat

în

Comunicat de presă USR Alba: „PSD și PNL, după ce i-au cocoșat cu taxe pe antreprenori, îi pun să facă și munca ANAF” Guvernul Ciolacu dă o nouă lovitură antreprenorilor prin ordonanțele privind e-Factura și casele fiscale de marcat, respectiv e-TVA, aprobate în ședința de astăzi, fără prea multe dezbateri cu părțile implicate și fără […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea