Rămâi conectat

Ştirea zilei

Internship 2023: Indemnizația s-a majorat începând cu 1 ianuarie. Până la cât poate ajunge salariul

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Internship 2023: Indemnizația s-a majorat începând cu 1 ianuarie. Până la cât poate ajunge salariul

Instituțiile ori firmele care lucrează cu interni sunt obgligate prin lege să îi plătească pe aceștia.

Fiecare contract de internship trebuie să respecte prevederile referitoare la indemnizația minimă de acest fel și, cum modul ei de calcul depinde de salariul minim, care a crescut în 2023, indemnizația minimă de internship este și ea, automat, puțin mai mare în acest an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Firmele și autoritățile care încheie contracte de internship cu tinerii de cel puțin 16 ani, potrivit Legii internshipului nr. 176/2018, trebuie să le asigure o indemnizație îmn caz cotrar acestea sunt pasibile de amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.

La cât poate ajunge salariul pentru un internship

Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puţin 50% din salariul de bază minim brut, acordat însă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată (pentru 40 de ore de muncă săptămânal – durata maximă pe care un intern major o poate lucra în baza unui contract de internship), notează Avocatnet. Prin urmare, vorbim, din ianuarie 2023, de cel puțin 1.500 de lei, în contextul în care salariul minim este de 3.000 lei de lei. Anul trecut, minimul a fost de 1.275 de lei.

Internshipul trebuie să se facă obligatoriu în baza unui contract (altfel, angajatorii riscă amenzi de până la 20.000 de lei), pe care entitățile (”organizații gazdă”, în termenii legii) trebuie să le înregistreze într-un registru special, care poate fi găsit AICI.

Diferențe între intern și stagiar

Internul și stagiarul nu sunt totuna în sens juridic. Există o lege a internshipului, cea amintită mai sus, așa cum există și o lege ce reglementează stagiatura – Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Redacția noastră a prezentat diferențele dintre cele două reglementări în acest articol.

Internul este o persoană în vârstă de cel puțin 16 ani, care caută dezvoltarea unor abilități profesionale și experiență la organizația-gazdă, care poate fi sau nu absolvent al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională și care semnează, potrivit Legii nr. 176/2018, un contract cu organizația-gazdă (firmă privată sau autoritate/instituție publică) – entitatea care lucrează cu interni fără contract riscă altfel amenzi și de 20.000 de lei, pentru că se consideră muncă la negru. Ca durată a unui contract de internship, există un maxim de șase luni, dar nu mai mult de 720 de ore per total.

Un contract de internship se poate transforma însă într-unul de muncă? Da, tocmai de aceea Legea internshipului conține un stimulent financiar pentru firmele care fac asta – o primă de câte 1.000 de euro pentru fiecare contract de internship devenit contract de muncă pe perioadă nedeterminată (cu același intern care devine angajat, desigur), bani pe care firmele îi pot cere de la stat (prima se acordă o singură dată, nu e ceva recurent, pe o perioadă de timp).

Guvernul a introdus recent, prin OUG 168/2022, o facilitate general aplicabilă în 2023 pentru angajații care primesc un salariu de bază brut de 3.000 de lei (adică nivelul minim stabilit prin HG pentru anul viitor). Este vorba de cei 200 de lei netaxabili – adică pentru un salariu brut de 3.000 de lei se plătesc taxe salariale ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei.

Așa cum reiese din prevederile date de Executiv, o condiție ce trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitate este ca salariul de bază brut să fie de 3.000 de lei: „nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului.”

Conform definiției din Codul muncii, salariul „cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri”. Practic, salariul de bază este suma pe care o primește garantat angajatul în fiecare lună, celelalte componente fiind acordate în plus (acolo unde este cazul) în funcție de specificul fiecărei relații de muncă.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Veteranul de război maior (rtg) Iosif Cosma Roman, din Alba Iulia, împlinește astăzi venerabila vârstă de 100 de ani: A fost vecin cu fotograful Marii Uniri, Samoilă Mârza

Ziarul Unirea

Publicat

în

Veteranul de război maior (rtg) Iosif Cosma Roman, din Alba Iulia, împlinește, astăzi, 100 de ani: A fost vecin cu fotograful Marii Uniri, Samoilă Mârza.

S-a născut la Ciugud, județul Alba, la final de martie (28 martie 1923) și a copilărit alături de alți trei frați mai mari. Tatăl lor a fost în America, ca mulți alți români care au trecut Atlanticul la început de veac XX, în căutarea unei vieți materiale mai bune. Întors de pe acele tărâmuri, se căsătorește și are patru fii, care aveau să participe toți în al Doilea Război Mondial. Unul dintre ei, Amos, a fost luat prizonier la ruși și acasă nu s-a mai întors nicicând.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iosif sau Sâvu, cum îi spuneau cei dragi, era cel mai mic și la nici 20 de ani avea să fie înrolat în cadrul Regimentului 91 Infanterie, chiar în contigentul 45 în care fratele său, Simion, era sergent: „Pentru mine era foarte bine că fratele meu m-a luat în contigentul lui. Nu am primit bătaie niciodată, cum o luau alți soldați”.

Își aduce aminte, ca și cum ar fi fost ieri, de luptele duse împotriva armatei ungare, timp de două săptămâni, în zona Aiudului. Acolo ar fi existat cuiburi de mitraliere maghiară și opuneau rezistență. În această luptă, fratele său, sergentul Simion, este împușcat grav la picior, pe raza localității Livezile, iar din cauza rănilor nu va mai participa în război. Tot atunci și veteranul nostru este rănit la ambele mâini, însă după refacere în spitalul din Craiova, este înrolat din nou, iar contigentul său ajunge la Oarba de Mureș după luptele sângeroase cunoscute.

Este luat pe front și ajunge cu camarazii săi până în Munții Tatra, din Cehoslovacia. Povestește că pericolul morții l-a însoțit pe toată durata războiului. În Ungaria, o schijă l-a rănit la cap, iar rănile i-au fost oblojite de o rusoaică soldat.

Pe lângă pericolul morții iminente, a suferit de foame, alături de camarazii săi. Chinuiți au fost și de păduchi, numiți de soldați „partizani” și care stăteau pe ei în strat gros: „Îi luam cu mâna cum iei în palme nisipul”.

Din Cehoslovacia s-au întors pe jos timp de câteva luni. După eliberare, s-a întors acasă, s-a căsătorit și a avut doi copii, o fată și un băiat, decedat de mai mulți ani. Și-a construit casă în Alba Iulia, fiind mulți ani vecin cu fotograful Marii Uniri, Samoilă Mârza: „Era bătrân când l-am cunoscut și am povestit cu el despre Unire și despre război. Mi-a arătat aparatul cu care a făcut poze la Unire și care acum e la muzeu”.

Despre experiența sa în război ne-a mărturisit că oamenii de azi nici nu își pot imagina cât de greu a fost. Înzestrat cu un talent deosebit de povestitor și mult haz, veteranul de război Iosif Cosma Roman, ne-a oferit o întâlnire de neuitat. „Oamenii nu au răbdare să mă asculte câte am eu să spun cum a fost în război”, a mai mărturisit el.
Fratele său Simion a trăit până acum șapte ani, iar întâlnirile lor se lăsau cu povești despre amintiri din război. Astfel că, cei ai casei, cunosc toate detaliile petrecute în vremea războiului, într-atât au fost povestite și repovestite.

La ceas aniversar, l-au vizitat elevii fruntași Andrei Rebreanu și Emanuela Iliescu, ambii din clasa a X-a, însoțiți de doamna Ioana Popa, purtătorul de cuvânt al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul „Alba Iulia și doamna dr. Petruța Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia, care i-au adus în dar mai multe daruri și i-au adresat urări de bine și multă sănătate. Prezența elevilor militari reprezintă pentru veteranul nostru, de fiecare dată, o mare bucurie. „Să nu uitați niciodată de jertfa și sângele curs pentru țara noastră”, le-a spus cu lacrimi în ochi moșu’ Sâvu.

Acțiunea face parte din cadrul proiectului omagial „Credință și patrie – Mărturisiri ale veteranilor de război „, inițiat de Cercul Militar Alba Iulia și realizat în parteneriat cu Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”.

La mulți ani sănătoși și buni, domnule maior (rtg) Iosif Cosma Roman, cu ocazia aniversării centenarului vieții dumneavoastră!

Foto: Ioana Popa


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU de vegetație uscată în Livezile: Intervin pompierii din Aiud în cooperare cu SVSU local

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată în Livezile: Intervin pompierii din Aiud în cooperare cu SVSU local

Un incendiu de vegetație a avut loc marți, 28 martie, în comuna Livezile, Cheile Vălișoarei.

Detașamentul de pompieri Aiud în cooperare cu SVSU Livezile intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu în comuna Livezile, Cheile Vălișoarei.

Din informațiile preliminare primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a fi vorba despre un incendiu izbucnit la vegetație uscată.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: Incendiul se manifesta la litiera de pădure de foioase, pe mai multe focare.

Forțele de intervenție prezente la locul producerii incendiului lucrează la localizarea și stingerea în totalitate a acestuia.

La fața locului s-a deplasat și personal de la Ocolul Silvic Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Traumele din copilăria lui Ceauşescu: Mergea la şcoală desculţ, nu avea prieteni şi nu ştia ce înseamnă „desert”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Traumele din copilăria lui Ceauşescu: Mergea la şcoală desculţ, nu avea prieteni şi nu ştia ce înseamnă „desert”

Nicolae Ceauşescu nu a avut o copilărie fericită. Au fost 10 fraţi, abia aveau ce pune pe masă, schimbau hainele între ei şi uneori chiar plecau la şcoală în picioarele goale. Mămăliga era baza. Mâncau desert doar de Paşti şi de Crăciun.

Primii ani din viaţa fostului dictator nu au fost cei mai fericiţi. Nicolae Ceauşescu avea un singur costum de şcoală, nu avea pantofi şi nici cărţi după care să înveţe. A trăit în lipsuri până la vârsta adolescenţei când a fost luat ca ucenic la atelierul unui cizmar şi a început să-şi câştige primii bani.

Mămăliga era baza

Familia Ceaușescu a fost o familie de țărani cu 10 copii. Tatăl său, Andruță, avea 3 hectare de pământ, câteva oi și își mai susținea familia din croitorie. „Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și înjura…”, spunea despre el bătrânul preot din Scornicești. Mama lui, Alexandrina (născută Lixandra), era o femeie supusă și muncitoare. Casa lor avea două camere, iar mâncarea de bază era mămăliga. ”Mama lui Ceaușescu gătea într-un fel de șemineu. Aveau două camere, cu pământ pe jos, se adunau toți în jurul unei mese mici de lemn, mâncau lapte cu mămăligă, erau foarte săraci. Erau zece frați, unul a murit din pruncie”, a povestit Marius Marinescu, un apropiat al familiei, conform scritub.com.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lipsuri şi bătăi

Nicolae a făcut patru clase la școala din sat, în care învățătorul preda într-o sală cursuri simultane pentru elevii mai multor clase. „Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil. La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, Ceaușescu a plecat la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. Pe parcurs, Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR, și-a inițiat ucenicul în misiuni conspirative” notează Wikipedia.

Copilăria lui Nicolae Ceaușescu a fost marcată de sărăcie, dar și de violență. După Revoluție, apropiați ai familiei au mărturisit despre bețiile lui Andruță, tatăl fostului lider comunist, și despre cât de des o bătea pe soția sa Alexandrina și pe copii.

Nu aveau desert decât în unele duminici, de Paşti şi de Crăciun

Copiii lui Andruţă Ceauşescu nu mâncau dulce în fiecare zi. Mama le gătea cozonaci, plăcinte cu mere, gogoşi sau câte-o turtă pudrată cu zahăr doar la zile de sărbătoare. Motivul? Nu avea din ce să le facă. Zahărul era un lux pe vremea aceea, ouăle nu erau niciodată de ajuns pentru 12 guri de hrănit iar făină luau şi pe datorie.

Micul Ceauşescu era bâlbâit

Nicolae Ceaușescu avea în copilărie un defect de vorbire, acesta fiind bâlbâit. Și la maturitate, dacă se enerva, dictatorul avea tendința să se bâlbâie. Rezultatele obţinute de viitorul dictator la învăţătură erau mediocre: la citire, obţinea de ce cele mai multe ori note ce corespund calificativelor „bine”, iar la matematică, „satisfăcător”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare