Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Economie

Îngrășăminte bio pentru castraveți. Cum se poate fertilizarea fără chimicale

Unirea Ziarul

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Îngrășăminte bio pentru castraveți. Cum se poate fertilizarea fără chimicale

Fertilizarea castraveților fără chimicale se poate face cu unele preparate din plante.

Orice iarbă (moto)cosită este potrivită: iarbă de câmp, iarbă de gazon, precum și buruieni plivite. După tunderea ierbii cu o mașină de tuns aceasta se greblează într-o grămadă și se acoperă cu folie neagră de plastic. În condiții de vreme însorită, procesul de fermentație începe aproape imediat.

Imediat ce verdeața devine fierbinte, galben-brun, cu un miros specific, atunci materiile prime pot fi folosite pentru prepararea unei infuzii. Pentru a prepara îngrășământ lichid, se umple aproximativ un sfert de recipient pregătit cu iarbă fermentată, după care se umple cu apă și se lasă timp de câteva ore.

În ajunul fertilizării, castraveții se udă, după care se folosește soluția fermentată, care se aplică într-o doză de un litru/plantă. Pentru fertilizare foliară, infuzia se diluează într-un raport de 1:1 cu apă.

Gunoiul de pasăre este un îngrășământ organic cu acțiune rapidă care conține o cantitate mare de macro și microelemente. Concentrația de nutrienți este mult mai mare decât în alte îngrășăminte naturale de origine animală. Cu toate acestea, aplicarea gunoiului de grajd proaspăt pe parcelele de castraveți poate „arde” plantele din cauza conținutului ridicat de acid uric și alte substanțe.

Citește și: În pieţele din Alba Iulia: Preţuri mari, marfă puţină

Pentru a hrăni plantele în siguranță, excrementele de păsări trebuie aplicate toamna sau trebuie pregătite îngrășăminte lichide pe baza acestora. Pentru prepararea infuziei, se iau 2 kg de excremente proaspete, se adaugă 10 litri de apă și se lasă 5-7 zile, în funcție de temperatura aerului. Pentru a preveni răspândirea mirosului neplăcut, recipientul se poate acoperi cu un capac. După ce soluția se întunecă, se diluează cu apă într-un raport de 1:10. Acest îngrășământ se aplică între rânduri, nu sub plante și numai după udare sau ploaie.

Cenușa este probabil cel mai popular îngrășământ complex. Pentru fertilizarea lichidă a castraveților, se poate pregăti o infuzie de cenușă astfel:se adaugă un pahar de cenușă la 10 litri de apă caldă și se lasă să stea o zi.

Plantele se udă la rădăcini. Deoarece cenușa conține mult potasiu, care este necesar pentru formarea fructelor, în a doua jumătate a sezonului de creștere a plantelor, o infuzie de cenușă poate fi folosită pentru a hrăni castraveții aproximativ la fiecare 2-3 săptămâni.

Drojdiile sunt microorganism vii, o sursă de aminoacizi și vitamine. Pentru a pregăti o soluție cu drojdie pentru fertilizarea castraveților, 100 g de drojdie proaspătă se dizolvă în 10 litri de apă caldă, după care se adaugă și două linguri de zahăr, se amestecă și se pune într-un loc cald timp de 2-3 ore. Ulterior, doi litri se administrează sub fiecare plantă adultă.

În medie, castraveții sunt fertilizați de 4-5 ori pe sezon. Prima fertilizare se efectuează în faza de 4-5 frunze adevărate. A doua, în timpul înfloririi și de 2-3 ori în perioada de fructificare, alternând diferitele tipuri de îngrășăminte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea