Rămâi conectat

Actualitate

Informația pe care trebuie să o știe șoferii care și-au vândut mașina: Amenzi usturătoare pentru nerespectarea unui detaliu important

Bogdan Ilea

Publicat

în

Informația pe care trebuie să o știe șoferii care și-au vândut mașina: Amenzi usturătoare pentru nerespectarea unui detaliu important

Majoritatea proprietarilor auto nu știu sau nu țin cont de anumite reguli importante. Printre acestea, se numără un detaliu care are legătură cu vânzarea mașinii personale, nerespectarea acestuia aducând amenzi uriașe.

Șoferii din România care și-au vândut mașina trebuie să respecte reguli clare după procesul de vânzare-cumpărare a unui autovehicul. În acest fel, vechii proprietari nu se vor trezi cu amenzi acasă, deși mașina nu le mai aparține.

Așadar, românii trebuie să știe că pot primi amenzi usturătoare, chiar dacă au vândut maşina unei alte persoane. Dacă primesc amendă acasă, șoferii sunt nevoiți să o achite, deși autovehiculul nu le mai aparține.

Citește și: COD RUTIER 2024: Care sunt situațiile în care permisul de conducere poate fi anulat

Se pot trezi cu amenzi, deși mașina nu le mai aparține

CSTRI-CNIR (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică din cadrul Companiei Naționale de Investiții în Infrastructura Rutieră) a venit cu precizări clare pentru cei care se confruntă cu o asemenea situație.

Aici vorbim de amenzile încasate pentru lipsa rovinietei sau a peajului. Dacă proprietarul a vândut vehiculul, poate primi proces verbal pentru lipsa rovinietei sau a peajului.

De vină este chiar noul proprietar al mașinii, care nu a transcris încă dreptul de proprietate. Conform legii, noul proprietar nu a respectat termenul prevăzut de lege pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Vinovat este noul proprietar al vehiculului

Așadar, în momentul în care se ia amenda, fostul proprietar apare direct în evidențele DRPCIV ca deținător al vehiculului. În plus, obligația de plată revine exclusiv proprietarului sau utilizatorului vehiculului menționat în certificatul de înmatriculare, mai prevede legea rutieră.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, proprietarii pot lua legătura cu autoritatea fiscală competență (Direcția de Impozite și Taxe Locale / Direcția Venituri Buget Local) pentru a notifica DRPCIV cu privire la amenda primită.

Citește și: Martorii de bord – Care sunt cele mai importante semne din tabloul de bord al maşinii

În acest caz, autoritatea fiscală va transmite informații către DRPCIV, care se va ocupa de actualizarea datelor din cadrul Registrului Național al Evidenței Permiselor de Conducere și al Vehiculelor Înmatriculate (RNEPCVI).

Cine decide anularea procesului verbal?

De precizat, totuși, că această notificare fiscală nu este egală cu transcrierea efectivă a transmiterii dreptului de proprietate al mașinii.

Mai mult de atât, șoferii care se trezesc cu astfel de amenzi, deși mașina nu le mai aparține, pot anula procesul verbal primit, dar este nevoie de o decizie din partea instanţei competente.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea