Rămâi conectat

Actualitate

Inculpaţii din dosarul „Marlboro for United KinGdom”, condamnaţi definitiv la închisoare cu executare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La începutul anului 2007 poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT din Alba destructurau una dintre cele mai bine organizate grupări infracţionale care se ocupa cu traficul de ţigări, în cadrul unei operaţiuni complexe denumite „Marlboro for United Kingdom”. Ca urmare a descinderilor şi percheziţiilor făcute atunci, şapte persoane au fost reţinute de procurori, dintre care şase au primit mandate de arest preventiv pentru 29 de zile. Inculpaţii au fost trimişi în judecată în 11 aprilie 2007. După mai bine de doi ani de la începutul procesului şi după zeci de audieri, judecătorii de la Tribunalul Alba au decis, în 7 iulie 2009, să îi achite pe inculpaţi de toate acuzaţiile aduse acestora. De altfel, pe tot parcursul procesului aceştia şi-au susţinut nevinovăţia. Hotărârea Tribunalului Alba a fost contestată însă de procurorii DIICOT la Curtea de Apel Alba Iulia care a admis recursul acestora şi, prin sentinţa pronunţată în luna mai 2010, a dispus pedeapsa închisorii cu executare pentru 7 dintre inculpaţi, în timp ce unul a primit închisoare cu suspendare. Procurorii DIICOT au formulat recurs la decizia Curţii de Apel Alba Iulia, recurs care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea Supremă s-a pronunţat în 29 martie 2011, condamnându-i pe toţi cei 8 inculpaţi din dosar la închisoare cu executare, astfel: Toma Zbutea (Alba Iulia) şi Grigore Anton (Târgovişte) au fost condamnaţi la câte 4 ani de închisoare, Gheorghe Zbutea (Alba Iulia) a primit o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni, în timp ce Radu Boancă (Cluj Napoca), Gabriel Vişoiu (Câmpulung) şi Nicolae Gâtea (Alba Iulia) au primit pedepse de 3 ani de închisoare cu executare. Nicolae Dobrescu şi Marton Forgach au primit câte 2 ani de închisoare cu executare. În sarcina lor au fost reţinute infracţiuni precum contrabandă cu ţigări, spălare de bani şi aderare la grup infracţional.
lFapte desprinse parcă dintr-un film de acţiune
Grupul destructurat de oamenii legii în urmă cu 4 ani a avut o activitate infracţională demnă de un film de acţiune. Procurorii vorbeau la acea vreme despre transporturi ilicite de ţigări cu destinaţia Anglia, acestea fiind disimulate în mărfurile care constituiau „acoperirea” legală a firmelor (mobilă, haine, produse farmaceutice etc). Banii proveniţi din vânzarea frauduloasă a ţigărilor erau ulterior reinvestiţi pentru mărirea profiturilor ilicite iar sumele obţinute ca atare erau împărţite între membrii grupului în funcţie de rolul fiecăruia şi de riscul asumat, mai spuneau oamenii legii. Ca urmare a activităţilor efectuate în colaborare cu autorităţile vamale române şi britanice ar fi fost identificate în perioada 8 iulie – 14 ianuarie 2006 un număr de 21 de transporturi ilicite de ţigări, marca Marlboro. Marfa, încărcată în TIR-uri, inclusiv în localităţi din judeţul Alba (Şard, Teiuş,) era scoasă în afara ţării prin 6 puncte de frontieră. Valoarea unui singur transport se ridica la suma de 60 de mii de lire sterline. Cu ocazia percheziţiilor efectuate în 2007 la domiciliile inculpaţilor au fost ridicate 6 autoturisme, 2.000 de euro, 59.000 lire sterline, o puşcă de vânătoare, un pistol cu gaze şi unul cu aer comprimat, 3 cartuşe de vânătoare cu alice, 6 cartuşe de zgomot, 25 cartuşe pentru pistol cu gaze, 3,5 kg mercur, 3 sisteme informatice şi 3 hard disk-uri.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cine i-ar putea lua locul lui Sorin Cîmpeanu? Următorul ministru al educației ar fi un prorector

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cine i-ar putea lua locul lui Sorin Cîmpeanu? Următorul ministru al educației ar fi un prorector

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al educației, pe fondul unor acuzații lansate de presă cu privire la un presupus plagiat într-o lucrare științifică.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Ciucă ar putea miza tot pe un profesionist din domeniu, având de ales între mai multe nume din zona universitară apropiate de PNL.

Elit - Gustul Desăvârșit

Favorit pentru preluarea funcției ar fi Sorin Costreie, prorector al Universității București și consilier al premierului Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit în luna ianuarie pe Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei sale, drept coordonator național în domeniul proprietății intelectuale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

OFICIAL| Sorin Cîmpeanu a DEMISIONAT din funcția de Ministru al Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sorin Cîmpeanu a DEMISIONAT din funcția de Ministru al Educației

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al educației în Guvernul Ciucă.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a transmis ministrul demisionar Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

COȘMARUL unei comune din Alba: Nu mai poate să își plătească facturile și furnizorul de energie electrică a oprit alimentarea pentru un dispensar și alte câteva puncte

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

COȘMARUL unei comune din Alba: Nu mai poate să își plătească facturile și furnizorul de energie electrică a oprit alimentarea pentru un dispensar și alte câteva puncte

Comuna Roșia Montană din Munții Apuseni se confruntă cu mari probleme după ce nu mai poate să își plătească facturile de aproape trei luni de zile. Joi, 29 septembrie, furnizorul de energie electrică a oprit alimentarea pentru dispensarul comunal din satul Cărpiniș, iluminatul public din satul Gura Roșiei și baia comunală.

Viceprimarul Vasile Morariu susține că sunt datorii la Electrica și la stația de pompe care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunei, dar și la sediul primăriei. Toate acestea au loc în contextul în care administrația locală nu mai poate să plătească facturile după ce funcționarul primăriei a refuzat să pună vizele CFP (control financiar preventiv).

Elit - Gustul Desăvârșit

Angajatul primăriei responsabil de viza CPF nu are încredere și singuranță în a pune parafa pe facturile emise, mai ales cele din achiziții publice, unde serviciul a fost externalizat către o firmă privată. Funcționarii primăriei nu vad contractele făcute în urma licitației, ci doar cum vin la semnat și stampilat pentru a fi făcute plățile.

Doi funcționari desemnați cu viza CPF au adus adeverințe medicale sau și-au luat concediu medical și, astfel, au refuzat să semneze pentru control financiar preventiv. Viceprimarul susține că nu vede o rezolvare rapidă a situației, având în vedere că nu ar mai exista niciun funcționar în primărie care să preia această atribuție.

În plus, conturile Primăriei Roșia Montană au fost blocate în urma unei executări judecătorești. Administrația locală a fost obligată în instanță să plătească suma de 141.721 de lei unei firme din Cluj care a exectuat în trecut lucrări la rețeaua de apă și canalizare. Deoarece suma aferentă contractului nu a fost plătită integral, firma a acționat în instanță primăria și a cîștigat procesul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea