Inconsecvenţe aiuritoare
Principala ştire a dimineţii de ieri a fost demisia consilierului prezidenţial pe probleme de minorităţi naţionale, Peter Eckstein-Kovacs. Motivul nu are nicio legătură cu problemele minorităţilor ci cu poziţia preşedintelui Traian Băsescu faţă de Roşia Montană. „Ca şi consilier prezidenţial ar fi trebuit să susţin iniţiativele preşedintelui, dar în acest caz nu o pot face şi de aceea am decis că cea mai bună soluţie este demisia”, a declarat perfect îndreptăţit liderul maghiar. Perfect îndreptăţit întrucât poziţia domniei sale faţă de acest subiect a fost mereu transparentă şi consecventă.
Dl Traian Băsescu, în schimb, a adoptat abia de curând o atitudine tranşantă în favoarea proiectului. Astfel, de vreo două săptămâni, preşedintele a devenit cel mai fervent susţinător al proiectului Roşia Montană, lucru atestat şi de faptul că luni s-a dus la faţa locului pentru a se documenta şi manifesta. Aşa cum îi stă în fire, a detectat şi denunţat imediat vinovaţii pentru blocarea proiectului: politicienii laşi, ONG-urile prea vocale, presa mincinoasă şi antinaţională. Nici o vorbuliţă despre Academia Română, despre Comisia Prezidenţială pentru Patrimoniu, despre oamenii de ştiinţă români din Asociaţia AdAstra, despre propriul consilier Eckstein şi despre multe alte personalităţi şi instituţii care şi-au declarat public opoziţia faţă de proiectul RMGC. De asemenea, domnului preşedinte nu i-a scăpat nicio referire la valoarea patrimoniului istoric şi arheologic din Roşia Montană sau la criticile aduse proiectului prin Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniu, Situri Istorice şi Naturale pe care, culmea, şi l-a însuşit printr-o declaraţie oficială din toamna anului 2009. Dl Băsescu pare să nu fi observat nici faptul că mai mulţi membri ai acestei comisii şi-au manifestat dezamăgirea şi chiar au protestat faţă de declaraţiile domniei sale de susţinere a proiectului Roşia Montană, făcute săptămâna trecută la TVR. Iată părerea a doi dintre autorii raportului: *dr. Monica Mărgineanu Cârstoiu, cercetător la Institutul de Arhitectură „Vasile Pârvan” din Bucureşti: „Ceea ce spune acum preşedintele Traian Băsescu nu mai are nicio legătură cu ce a zis când a adoptat raportul nostru. Îmi amintesc că a spus, cu ocazia prezentării primei variante a raportului, că este de acord cu ce scrie acolo, de la primul şi până la ultimul cuvânt”. *Şerban Sturdza, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, co-preşedinte al Comisiei prezidenţiale: „Nu pot decât să dezavuez acest nou punct de vedere al preşedintelui cu privire la Roşia Montană (…) Există riscuri clare în ce priveşte acel proiect şi nu s-a schimbat nimic până acum”.
De fapt s-a schimbat ceva esenţial, respectiv interesul şi implicit părerea preşedintelui despre controversatul proiect de la Roşia Montană. Domnia sa prezintă acest interes ca fiind unul naţional. Iar în numele acestuia, dl Băsescu poate spune şi face orice, că doar nu-i lipseşte „curajul”. De exemplu, poate spune că BNR are nevoie de aur pentru a creşte rezerva, deşi conducerea băncii infirmă o asemenea necesitate ca şi declaraţia preşedintelui că s-ar fi vândut aur pentru plata pensiilor şi salariilor.
Ce să mai creadă lumea în asemenea condiţii? Cum să judece, pe ce baze, oportunitatea concretizării proiectului RMGC? Dacă tot e aşa de preocupat de soarta poporului, de ce nu se întoarce dl Băsescu la el, aşa cum îi plăcea să spună şi să facă în vremurile bune, mai ales că un referendum n-ar presupune băi de mulţime periculoase pentru orgoliul prezidenţial. În felul acesta domnia sa ar da curs unei propuneri foarte binevenite a europarlamentarului PDL Monica Macovei, care a cerut o dezbatere publică serioasă, centrată pe patru direcţii *analiza costurilor protejării mediului şi a sănătăţii în cazul în care în acest proiect se vor folosi cianuri *analiza documentelor secrete, multe dintre ele (de ce oare? – n.a.) în baza cărora s-a încheiat şi s-a derulat această afacere *analiza raportului costuri-beneficii (aur şi alte metale obţinute, locuri de muncă create, dezvoltarea regiunii etc.) *însemnătatea pentru patrimoniul naţional.
Subscriem fără rezerve.
Maria Lucia MUNTEANU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 4 ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia