Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

În plină criză statul român s-a angajat să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia: Principalele măsuri de restructurare

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

În plină criză energetică, statul român s-a angajat să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia: Principalele măsuri de restructurare

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Până la data de 31 decembrie 2026, statul român s-a angajat să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia, se arată în Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia, aprobat de Comisia Europeană la finele lunii ianuarie şi publicat luni pe site-ul Comisiei.

Pe 20 decembrie 2020, România a notificat Comisia Europeană cu privire la planul de restructurare a companiei, în februarie 2021 Comisia a început o investigaţie pe această temă, iar pe 26 ianuarie 2022 a fost aprobat planul.

 Festival de Romania 2024

Este vorba despre costuri totale de 3,9 miliarde de euro, până în 2026, din care 2,5 miliarde de euro reprezintă ajutor de stat.

Principalele măsuri de restructurare includ renunţarea la cărbune, separarea centralei de la Craiova într-o entitate juridică distinctă (care se va asocia ulterior cu o entitate a primăriei), reducerea de personal, excelenţă operaţională şi management performant, digitalizare şi renunţarea la activele care nu sunt de bază.

Compania are în vedere realizarea unor centrale pe gaz în ciclu combinat de 1.325 de MW (gata în anul 2026), şi a unor parcuri fotovoltaice de 735 de MW (gata în 2024), care să înlocuiască actualele capacităţi pe lignit.

Totuşi, planul prevede ca două grupuri de la Rovinari şi unul de la Turceni să rămână în rezervă de capacitate până în 2030, respectiv 2029, adică să poată utiliza cărbune pentru a produce energie în caz de nevoie. Cele trei grupuri au o capacitate totală de circa 1.000 de MW.

„În ceea ce priveşte renunţarea la lignit, autorităţile române s-au angajat să creeze o subsidiară distinctă a Complexului Energetic Oltenia („subsidiara pe lignit”), care va include şi va opera grupurile existente pe lignit şi alte active ale CE Oltenia care nu sunt incluse în planul de tranziţie la gaz sau regenerabile. Conturile subsidiarei pe lignit vor şi separate de cele ale CE Oltenia. Aceste capacităţi pe lignit vor fi reduse cu timpul, până se va renunţa de tot la ele, în conformitate cu calendarul naţionale de renunţare la lignit”, se arată în documentul menţionat.

La finalul perioadei de restructurare, 20% din pachetul de acţiuni deţinut de stat va fi vândut în piaţă. Până acum nu s-a stabilit prin ce modalitate, dacă va fi pe bursă sau nu.

Complexul Energetic Oltenia este deţinut de statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 78,5%, şi de Fondul Proprietatea, 21,5%.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2025 | „Mica recalculare” a pensiilor: Venituri luate în calcul, documente necesare și costuri pentru beneficiari

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PENSII 2025 | „Mica recalculare” a pensiilor: Venituri luate în calcul, documente necesare și costuri pentru beneficiari Casa Națională de Pensii Publice face o serie de precizări cu privire la „mica recalculare” a pensiilor. Aceasta a început deja și se preconizează că va fi finalizată la data de 1 martie 2025. Beneficiarii după „mica recalculare” […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea