În judeţul Alba au fost aleşi doar 17 primari noi, din 78!
Deşi se miza pe un vot politic puternic în alegerile locale din 10 iunie a.c.
Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor locale desfăşurate în judeţul Alba, în data de 10 iunie 2012, din totalul de 78 de unităţi administrativ-teritoriale (municipii, oraşe şi comune), surprinzător, deşi se miza pe un vot politic masiv, îndeosebi din cauza măsurilor dure de austeritate promovate de fostul guvern condus de Emil Boc, totuşi doar într-un număr de 17 unităţi administrativ – teritoriale, respectiv 1 municipiu, 4 oraşe şi 12 comune au fost aleşi primari noi, astfel că un număr de 61 de primari, respectiv în 4 municipii, 2 oraşe şi 55 de comune au fost realeşi în funcţii de către cetăţenii ce s-au prezentat la urne. Iată care sunt localităţile unde s-au ales primari noi: lMunicipii:Sebeş – Alexandru Dăncilă (USL-PSD); lOraşe: Abrud – Nicolae Simina (USL-PSD); Baia de Arieş – Traian Pandor (USL-PNL); Ocna Mureş – Silviu Vinţeler (PDL) şi Teiuş – Mirel Hălălai (USL-PSD); lComune: Ceru Băcăinţi – Remus Giurgiu (USL); Cut – Vasile Mutu (USL); Jidvei – Alin Trif (PDL); Lunca Mureş – Ioan Rusu (USL); Lupşa – Dănuţ Bârzan (USL); Noşlac – Dumitru Pop (PDL); Poşaga – Ionel Bulgăr (USL); Rădeşti – Alin Nicula (PDL); Râmeţ – Vasile Raica (PDL); Roşia de Secaş – Vasile Bogdan (PDL); Unirea – Gheorghe Alba (PDL) şi Vinţu de Jos – Gheorghe Vlad (USL). Faţă de acum patru ani, după cum se ştie, PDL a pierdut în favoarea USL municipiul Sebeş (pe muchie, respectiv la diferenţă de doar o sută şi ceva de voturi!), precum şi oraşele Abrud, Baia de Arieş şi Teiuş. În schimb, a câştigat oraşul Ocna Mureş. Totodată, şi-a sporit mandatele de primar la nivelul comunelor. Astfel, per total, PDL a obţinut 45 de primării, plus Consiliul Judeţean unde preşedintele Ion Dumitrel a fost reales, USL – 29, PNL -2 şi UDMR -1. Nu-i mai enumăr aici pe cei 61 de primari realeşi deoarece presupunem că îi ştiţi foarte bine. De altfel, ei au fost prezentaţi în ziarul nostru imediat după încheierea alegerilor.
Acest lucru ne conduce spre concluzia că, totuşi, la nivelul comunităţilor locale au contat mai mult oamenii aflaţi în fruntea acestora, precum şi faptele lor, şi mai puţin votul politic aşteptat de unii sau de unele forţe politice, sau chiar campania electorală derulată cu mult aplomb de unele formaţiuni politice, timp de aproape o lună de zile, înaintea desfăşurării scrutinului electoral. Sau chiar măsurile anticriză luate de mult hulitul în ultima vreme – premierul Emil Boc. Iar pentru mine, ca jurnalist la ziarul Unirea, care am poposit în majoritatea oraşelor şi comunelor judeţului Alba în ultimii 4 ani, vă pot spune că mă cam aşteptam la un asemenea rezultat al votului. Asta deoarece, chiar în condiţii de criză economică profundă la nivel mondial şi naţional, totuşi, în ultimii patru ani, zestrea edilitar-economică a oraşelor şi comunelor judeţului s-a îmbogăţit destul de mult. Per total, în judeţul Alba, în aceşti ani au fost atrase fonduri pe proiecte europene precum şi de la bugetul naţional în valoare de circa 600 de milioane de euro! Numai municipiul Alba Iulia a reuşit să atragă, pe bază de proiecte, circa 200 de milioane de euro. Sume importante au fost atrase şi de municipiul Blaj, precum şi de oraşul Zlatna, dar şi de celelate municipii şi oraşe. În ceea ce priveşte mediul rural, în judeţul Alba, în aceşti ultimi patru ani, într-un număr de 33 de comune au fost atrase, în cadrul fiecăreia dintre acestea, minimum 3-5 milioane de euro fonduri europene şi de la bugetul naţional, în baza unor proiecte depuse pe Măsura 322, 141, dar şi pe alte programe de infrastructură, mediu etc. În toate aceste comune (nu le enumăr acum) s-a făcut în ceea ce priveşte modernizarea instituţiilor, construcţii de primării, şcoli, grădiniţe, cămine culturale, dispensare locale, drumuri comunale şi săteşti asfaltate, introducerea apei potabile şi canalizării, introducerea gazului metant şi altele, încât poate nici în 50 de ani nu s-au dezvoltat într-atât!
Este la fel de adevărat că nivelul de trai a cam rămas pe loc, pensiile şi salariile sunt încă insuficiente pentru un trai decent, şi că mai sunt foarte mulţi oameni bătrâni, neajutoraţi, plini de nevoi, care de-abia mai trăiesc de azi pe mâine sau foarte mulţi tineri fără locuri de muncă.. De asemenea, mai sunt câteva oraşe şi circa jumătate dintre comune care încă au un nivel slab de dezvoltare. Poate de acum încolo, înspre acestea ar trebui să-şi îndrepte privirile cu prioritate şi noua conducere a Consiliului Judeţean Alba, pentru a le sprijini mai mult în promovarea unor proiecte de dezvoltarea locală. Bineînţeles, aşa după cum s-a dovedit şi până acum – omul sfinţeşte locul. Respectiv, acolo unde au fost primari harnici, ce nu au făcut doar umbră scaunului de primar, localităţile s-au dezvoltat foarte mult, chiar în condiţii de criză. Aşa încât, primarii noi sau vechi din comunele şi oraşele mai puţin dezvoltate vor trebui să se străduiască şi ei, şi poate să ia fiecare câte ceva bun din experienţa primarilor şi localităţilor ce s-au modernizat în ultimii ani la nivelul judeţului. Spor la muncă!
Tinu MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Copiii români, pe primul loc în Europa la „consum problematic de rețele sociale”. Peste 22% petrec peste cinci ore zilnic în fața ecranelor: „Nu își dau seama că sunt dependenți”
Copiii români, pe primul loc în Europa la „consum problematic de rețele sociale”. Peste 22% petrec peste cinci ore zilnic în fața ecranelor: „Nu își dau seama că sunt dependenți” România este pe primul loc în Europa la consumul problematic de tehnologie în rândul celor mici, peste 22% din tineri petrecând peste 5 ore pe […]