Rămâi conectat

Actualitate

În judeţul Alba au fost aleşi doar 17 primari noi, din 78!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Deşi se miza pe un vot politic puternic în alegerile locale din 10 iunie a.c.

    Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor locale desfăşurate în judeţul Alba, în data de 10 iunie 2012, din totalul de 78 de unităţi administrativ-teritoriale (municipii, oraşe şi comune), surprinzător, deşi se miza pe un vot politic masiv, îndeosebi din cauza măsurilor dure de austeritate promovate de fostul guvern condus de Emil Boc, totuşi doar într-un număr de 17 unităţi administrativ – teritoriale, respectiv 1 municipiu, 4 oraşe şi 12 comune au fost aleşi primari noi, astfel că un număr de 61 de primari, respectiv în 4 municipii, 2 oraşe şi 55 de comune au fost realeşi în funcţii de către cetăţenii ce s-au prezentat la urne. Iată care sunt localităţile unde s-au ales primari noi: lMunicipii:Sebeş – Alexandru Dăncilă (USL-PSD); lOraşe: Abrud – Nicolae Simina (USL-PSD); Baia de Arieş – Traian Pandor (USL-PNL); Ocna Mureş – Silviu Vinţeler (PDL) şi Teiuş – Mirel Hălălai (USL-PSD); lComune: Ceru Băcăinţi – Remus Giurgiu (USL); Cut – Vasile Mutu (USL); Jidvei – Alin Trif (PDL); Lunca Mureş – Ioan Rusu (USL); Lupşa – Dănuţ Bârzan (USL); Noşlac – Dumitru Pop (PDL); Poşaga – Ionel Bulgăr (USL); Rădeşti – Alin Nicula (PDL); Râmeţ – Vasile Raica (PDL); Roşia de Secaş – Vasile Bogdan (PDL); Unirea – Gheorghe Alba (PDL) şi Vinţu de Jos – Gheorghe Vlad (USL). Faţă de acum patru ani, după cum se ştie, PDL a pierdut în favoarea USL municipiul Sebeş (pe muchie, respectiv la diferenţă de doar o sută şi ceva de voturi!), precum şi oraşele Abrud, Baia de Arieş şi Teiuş. În schimb, a câştigat oraşul Ocna Mureş. Totodată, şi-a sporit mandatele de primar la nivelul comunelor. Astfel, per total, PDL a obţinut 45 de primării, plus Consiliul Judeţean unde preşedintele Ion Dumitrel a fost reales, USL – 29, PNL -2 şi UDMR -1. Nu-i mai enumăr aici pe cei 61 de primari realeşi deoarece presupunem că îi ştiţi foarte bine. De altfel, ei au fost prezentaţi în ziarul nostru imediat după încheierea alegerilor.
Acest lucru ne conduce spre concluzia că, totuşi, la nivelul comunităţilor locale au contat mai mult oamenii aflaţi în fruntea acestora, precum şi faptele lor, şi mai puţin votul politic aşteptat de unii sau de unele forţe politice, sau chiar campania electorală derulată cu mult aplomb de unele formaţiuni politice, timp de aproape o lună de zile, înaintea desfăşurării scrutinului electoral. Sau chiar măsurile anticriză luate de mult hulitul în ultima vreme – premierul Emil Boc. Iar pentru mine, ca jurnalist la ziarul Unirea, care am poposit în majoritatea oraşelor şi comunelor judeţului Alba în ultimii 4 ani, vă pot spune că mă cam aşteptam la un asemenea rezultat al votului. Asta deoarece, chiar în condiţii de criză economică profundă la nivel mondial şi naţional, totuşi, în ultimii patru ani, zestrea edilitar-economică a oraşelor şi comunelor judeţului s-a îmbogăţit destul de mult. Per total, în judeţul Alba, în aceşti ani au fost atrase fonduri pe proiecte europene precum şi de la bugetul naţional în valoare de circa 600 de milioane de euro! Numai municipiul Alba Iulia a reuşit să atragă, pe bază de proiecte, circa 200 de milioane de euro. Sume importante au fost atrase şi de municipiul Blaj, precum şi de oraşul Zlatna, dar şi de celelate municipii şi oraşe. În ceea ce priveşte mediul rural, în judeţul Alba, în aceşti ultimi patru ani, într-un număr de 33 de comune au fost atrase, în cadrul fiecăreia dintre acestea, minimum 3-5 milioane de euro fonduri europene şi de la bugetul naţional, în baza unor proiecte depuse pe Măsura 322, 141, dar şi pe alte programe de infrastructură, mediu etc. În toate aceste comune (nu le enumăr acum) s-a făcut în ceea ce priveşte modernizarea instituţiilor, construcţii de primării, şcoli, grădiniţe, cămine culturale, dispensare locale, drumuri comunale şi săteşti asfaltate, introducerea apei potabile şi canalizării, introducerea gazului metant şi altele, încât poate nici în 50 de ani nu s-au dezvoltat într-atât!
Este la fel de adevărat că nivelul de trai a cam rămas pe loc, pensiile şi salariile sunt încă insuficiente pentru un trai decent, şi că mai sunt foarte mulţi oameni bătrâni, neajutoraţi, plini de nevoi, care de-abia mai trăiesc de azi pe mâine sau foarte mulţi tineri fără locuri de muncă.. De asemenea, mai sunt câteva oraşe şi circa jumătate dintre comune care încă au un nivel slab de dezvoltare. Poate de acum încolo, înspre acestea ar trebui să-şi îndrepte privirile cu prioritate şi noua conducere a Consiliului Judeţean Alba, pentru a le sprijini mai mult în promovarea unor proiecte de dezvoltarea locală. Bineînţeles, aşa după cum s-a dovedit şi până acum – omul sfinţeşte locul. Respectiv, acolo unde au fost primari harnici, ce nu au făcut doar umbră scaunului de primar, localităţile s-au dezvoltat foarte mult, chiar în condiţii de criză. Aşa încât, primarii noi sau vechi din comunele şi oraşele mai puţin dezvoltate vor trebui să se străduiască şi ei, şi poate să ia fiecare câte ceva bun din experienţa primarilor şi localităţilor ce s-au modernizat în ultimii ani la nivelul judeţului. Spor la muncă!
Tinu MATEŞ

 

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Salariu minim 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi: „Noi ne dorim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariu minim 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi: „Noi ne dorim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat marţi, la Parlament, despre salariul minim de 3.000 de lei, că îşi doreşte să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

„Mâine, în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie, pentru a putea trece la etapa următoare şi anume, testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Întrebat dacă în cei 3.000 de lei va exista şi o componentă de 200 de lei neimpozabili, Marius Budăi a spus că, „din jumătatea anului 2022, a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”. „Până acum, a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a explicat Marius Budăi.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a subliniat ministrul Muncii.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost întrebat „cum stă cu relațiile internaționale”.

În acest context, Alexandru Rafila a vrut să lămurească subiectul vizitelor externe pe care le-a făcut în acest an de când este membru în Guvern. Ministrul Sănătății a explicat că nu a mers în excursie, ci au fost deplasări profesionale, pentru a stabili diferite acorduri în domeniul Sănătății. De exemplu, în Cuba, Alexandru Rafila a mers să semneze „un acord bilateral în domeniul sănătăţii”, după ce, în ianuarie, Guvernul României a semnat un memorandum cu această ţară.

Alexandru Rafila a zis că a folosit oportunitatea legată de un congres internaţional, la care au participat mai mulți de miniştri ai Sănătăţii, inclusiv doi din UE, în afară de el, pentru a vedea cum sunt tratate acolo anumite boli care în România nu au încă un răspuns, cum ar fi piciorul diabetic.

Atacurile privind deplasările de lucru ale lui Alexandru Rafila au venit din partea USR, iar ministrul crede că scopul este să-l împiedice să-și desfășoare activitatea.

„De când am fost numit în funcție, am făcut cam 11-12 deplasări de lucru în afara țării. Unii au o percepție greșită în ceea ce privește scopul acestor deplasări. Ele nu sunt turistice. Poate unii au anumite frustrări pentru că nu au avut ocazia, când erau mai tineri, să călătorească și consideră că persoanele care ocupă funcții publice se deplasează în alte țări în scopuri turistice”, a zis Alexandru Rafila la DC News și DC News TV.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Preț compensat la energie: Premierul Ciucă a anunțat cine va beneficia de măsură

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preț compensat la energie: Premierul Ciucă a anunțat cine va beneficia de măsură

În cursul zilei de luni, 14 noiembrie, primul ministru Nicolae Ciucă a transmis că susţine ca mai multe categorii, printre care familiile cu mai mult de trei copii, bisericile şi serviciile publice, să beneficieze de preţ compensat la energie, menţionând că sunt pregătite amendamente în acest sens la ordonanţa pe energie aflată în dezbaterea Parlamentului.

„Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat şi am stabilit prin ordonanţă, ultima ordonanţă se va aplica. Este o ordonanţă pe care am gândit-o astfel încât să venim în sprijinul românilor şi a economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de preţul stabilit de un leu.(…) Familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societăţile de apă canal, cele care asigură utilităţile publice. Acestea sunt (categoriile care vor beneficia de preţ plafonat la energie – n.r.). Nu am discutat despre aeroporturi”, a afirmat Ciucă, la Parlament.

El a spus că aceste amendamente urmează să fie discutate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Referitor la problema plăţii facturilor pe baza consumului de anul trecut, premierul a spus: „Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie a fost să raportăm la anul 2022, pentru că au fost probleme legate de modul în care s-a desfăşurat activitatea pe timpul pandemiei”.

„A fost o discuţie tehnică de acest fel, urma ca pe propunerile pe care le aduc cei de la ANRE să luăm o decizie. Decizia nu este la Guvern, este în Parlament”, a adăugat Ciucă.

Despre reglementarea preţului la energie pentru doi ani, premierul a precizat că este o decizie convenită în coaliţie.

„Este o decizie pe care am convenit-o cu toţii, să avem asigurată această predicţie pentru doi ani de zile”, a adăugat premierul.

Întrebat în legătură cu plata facturilor emise cu întârziere, dacă va exista posibilitatea eşalonării plăţilor pentru consumatori, Ciucă a spus că a solicitat ca sumele să fie eşalonate.

„Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită, să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau şase luni şi să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eşalonată, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura”, a afirmat premierul.

Guvernul a adoptat vineri o ordonanţă de urgenţă privind Mecanismul de achiziţie centralizată a energiei care va asigura compensarea preţurilor la energie în continuare şi competitivitatea economiei româneşti, a anunţat vineri secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Acesta a precizat, întrebat de ce nu s-a adoptat prin această ordonanţă şi preţul de 1,3 de lei pentru toţi românii care consumă peste 255 de kWh pe lună, că în legea de adoptare a Ordonanţei 119, aflată în Parlament, vor fi cuprinse toate categoriile de preţuri.

Ordonanţa de urgenţă 119/2022 a fost adoptată cu amendamente de Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ne paște o criză economică? Nicolae Ciucă: „Suntem pregătiți. România nu este în pericolul de a intra în recesiune”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ne paște o criză economică? Nicolae Ciucă: „Suntem pregătiți. România nu este în pericolul de a intra în recesiune”

Premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că România nu va intra în recesiune economică, așa cum se întâmplă cu alte țări puternice, în special cele din zona euro.

Șeful Guvernului susține că ”suntem pregătiți” și că a luat măsuri.

Mai mult, el afirmă că datele pe care le avem în acest moment ”ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârșitul anului România să aibă o creștere economică în jurul lui 5 %”.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Despre recesiune se vorbește de la începutul anului, au fost semnale pe tot parcursul anului. Am putut să constatăm pe propria noastră experiență că am avut o scădere a ritmului de creștere datorită impactului pe care l-a avut seceta în producția agricolă și sigur vom vedea aceste… se văd aceste consecințe în procentul de creștere economică pe trimestrul 3 și probabil vom resimți acest efect și în trimestrul 4.

Ca atare, suntem pregătiți. De aceea am spus că am luat măsuri astfel încât să putem să consolidăm economia, s-o menținem în echilibru, astfel încât să nu intrăm în recesiune.

Datele pe care le avem în acest moment ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârșitul anului România să aibă o creștere economică de 5 %, în jurul lui 5 %, iar pentru anul viitor toate instituțiile, inclusiv cele europene, ne-au previzionat o creștere economică, haideți să nu-i zicem aproape de 2 %, în jur de 1,5 % ceea ce înseamnă creștere economică.

Deci România nu este în pericolul de a intra în recesiunea economică. Sigur, nu suntem singuri în acest ansamblu, depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă cu celelalte economii cu care țara noastră este în strânsă colaborare și atunci vom resimți și noi aceste efecte”. – a declarat premierul la Parlament, în fața jurnaliștilor.

Recent, Banca Angliei a avertizat că Marea Britanie se va confrunta cu cea mai îndelungată recesiune, iar Comisia Europeană se așteaptă ca Zona euro și majoritatea statelor din Uniunea Europeană să se îndrepte către o recesiune economică.

De asemenea, Germania, cea mai mare economie a Europei, se îndreaptă spre recesiune.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea