În atenția instituțiilor publice! Noi reglementări privind serviciile psihologice, în vigoare de la 1 ianuarie 2014
Colegiul Psihologilor din România aduce la cunoștința tuturor instituțiilor publice, psihologilor și beneficiarilor de servicii psihologice noile reglementări în domeniu, care au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014:
“Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă faptul că în data de 27 septembrie 2013, Colegiul Psihologilor din România a aprobat Hotărârea nr. 3/2013 privind evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 24 octombrie 2013.
1. Începând cu data de 1 noiembrie 2013 toate actele profesionale ale psihologilor sunt evidenţiate în registrele profesionale unice la nivel naţional, indiferent de locul de muncă al psihologilor, cu excepţia domeniului apărării şi siguranţei naţionale, acestea purtând un număr unic de înregistrare alocat din registrul profesional.
2. Începând cu data de 1 ianuarie 2014, toate actele profesionale materiale (avize/ rapoarte psihologice) emise de către psihologii organizaţi în cabinete individuale sau societăți civile profesionale de psihologie, se timbrează în mod obligatoriu pentru valabilitate, această măsură reprezentând standardul de calitate naţional pentru emiterea avizelor/rapoartelor psihologice în România. Timbrele profesionale realizate de către Fabrica de Timbre, sunt emise de către Colegiul Psihologilor din România, au regim special şi pot fi achiziţionate şi utilizate numai de către psihologii organizaţi în una dintre formele independente de exercitare a profesiei.
Contractarea serviciilor psihologice, prestarea acestora sau emiterea unor avize/rapoarte psihologice de către persoanele juridice contravine dispoziţiilor Legii nr. 213/2004, fiind ilegală.
Furnizarea serviciilor psihologice fără încheierea de către psihologi a unui contract de prestări servicii psihologice sau a unui contract individual de muncă cu beneficiarul serviciilor psihologice este ilegală. În România, contractarea şi prestarea serviciilor psihologice se realizează numai de către psihologi, în calitate de furnizori de servicii psihologice.
Profesia de psiholog este o profesie liberală, reglementata cu drept de liberă practică, exercitându-se în mod specializat, potrivit standardelor de calitate instituite de către Colegiul
Psihologilor din România, în temeiul dispoziţiilor art. 24 lit. b) din Legea nr. 213/2004.
În concluzie, vă adresam rugămintea să comunicaţi serviciilor şi instituţiilor publice din subordine/coordonare noile condiţii pentru prestarea serviciilor psihologice şi emiterea avizelor/rapoartelor psihologice în România.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor: S-a predat amplasamentul pentru lucrările de aproape 6 milioane lei
Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor: S-a predat amplasamentul pentru lucrările de aproape 6 milioane lei Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor, care va face legătura între Vinerea și Pișchinți. Valoarea lucrărilor este de aproape 6 milioane lei. Citește și: FOTO | Stadiul lucrărilor la infrastructura rutieră din orașul Cugir: Au […]