Ştirea zilei
Îmbunătățirea eficienței energetice a bazinului olimpic din Alba Iulia: Licitația pentru documentația tehnico-economice, de peste 150.000 de lei, lansată în SEAP
Îmbunătățirea eficienței energetice a bazinului olimpic din Alba Iulia: Licitația pentru documentația tehnico-economice, de peste 150.000 de lei, lansată în SEAP
Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru servicii de elaborare a documentației tehnico-economice, în cadrul proiectului „Soluţii inovative de îmbunătăţire a eficienţei energetice a bazinului olimpic de înot din Alba Iulia”. Valoarea totală estimată a investiției este de 154.429,96 de lei, fără TVA.
Conform Strategiei pentru mobilizarea investiţiilor în renovarea fondul de clădiri existente, în România, consumul de energie în sectorul clădirilor (locuinţe, sectorul terţiar, inclusiv clădiri publice) reprezintă 45% din consumul total de energie, clădirile nerezidentiale totalizând circa 1.508 mii tep (16% din total).
Potenţialul de economisire în clădiri este semnificativ, însumând 50-70% faţă de valorile de consum actuale. în particular, potenţialul de eficienţă energetică la nivelul clădirilor publice (fără a include spitalele), este în medie de 55% pentru măsurile de încălzire şi 40% pentru energia electrică, în condiţiile în care sistemele de asigurare a confortului interior se reduc în cele mai multe cazuri doar la cel de încălzire, ventilaţia şi aerul condiţionat nefiind prezente, iar iluminatul artificial având parametri luminotehnici sub valorile minime din standarde.
Principalul rezultat preconizat ca urmare a promovării investiţiilor în clădirile publice îl constituie creşterea confortului (prin creşterea calităţii aerului interior, încălzire adaptată în sezonul rece, răcire în sezonul cald, iluminat interior conform standardelor), reducerea consumului de energie primară şi subsecvent, reducerea emisiilor de CO2 şi costurilor energetice.
Scopul proiectului: „Soluţii inovative de îmbunătăţire a eficienţei energetice a bazinului olimpic de înot din Alba lulia”, este acela de a îmbunătăţi eficienţa energetică a celui mai mare consumator municipal de energie, de a reduce nivelul emisiilor de gaze de seră şi costurile de operare, asigurând în acelaşi timp cele mai bune condiţii de desfăşurare a activităţilor specifice.
Rezultate estimate:
Efectul pozitiv previzionat prin realizarea obiectivului de investiţii este reflectat prin principalele rezultate urmărite prin implementarea proiectului:
• Reducerea consumului de energie cu: 1.632,66 MWh/an (de la 2.197 MWh/an);
• Reducerea emisiilor de C02 cu: 336 tone/an (de la 478 t/an);
• Economii prin adoptarea măsurilor de eficienţă energetică propuse prin auditul energetic: 63.926,54 euro/an (de la 85.989 euro/an).
Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de persoanele tinere şi adulte, cetăţeni, vizitatori sau turişti care pot accesa facilităţile oferite de bazinul olimpic de înot în cadrul pregătirii şi competiţiilor sportive, sau pentru activităţi de învăţare a înotului sau relaxare. Având în vedere numărul redus de bazine olimpice de înot la nivel naţional, prezenţa locală a unui astfel de complex este benefică pentru pregătirea sportivă şi îmbunătăţirea stării de sănătate a cetăţenilor.
Valoare estimată maximă a achiziţiei: 154.429,96 lei fără TVA, cu respectarea tuturor pragurilor maxime menţionate mai jos pentru fiecare serviciu în parte, după cum urmează:
Servicii elaborare documentaţie faza DALI (inclusiv expertiză tehnică, avize, acorduri, studii): 18.603,53 lei fără TVA;
Servicii elaborare documentaţie faza DTAC + Autorizaţie construire + DTOE: 35.966,82 lei fără TVA;
Servicii elaborare documentaţie faza PT + DDE: 83.323,14 lei fără TVA;
Servicii de Asistenţă tehnica pe perioada de execuţie a lucrărilor, Certificat performanta energetica, Documentaţie de finalizare: 16.536,47 lei fără TVA.

Ştirea zilei
Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie
Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie
În luna ianuarie, peste 4,4 milioane de pensionari ar putea să primească un venit total de 4.000 de lei, conform unei propuneri a PSD, fiind vorba despre 95% din totalul pensionarilor.
Aceasta este varianta asumată public astăzi de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, iar suma se referă la pensie plus un ajutor one-off.
La începutul acestui an, au primit doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei pensia, iar cele două nu puteau să depășească mai mult de 2.200 de lei.
Acum vor fi mult mai mulți beneficiari, spune Marcel Ciolacu, astfel că pot primi toţi cei care au pensie mai mică de 4.000 de lei.
Cine ar putea primi 4.000 de lei în ianuarie 2023
Din numărul total al pensionarilor, de 4.603.433 români, au pensia mai mică de 4.000 de lei un număr de 4.405.563 beneficiari.
Astfel, 95% din totalul lor ar trebui să primească în luna ianuarie 4.000 de lei.
Cine se poate încadra la acest ajutor
Cineva care are o pensie de 2.500 de lei va primi în luna ianuarie în plus de 1500 de lei, adică 4000 de lei.
De asemenea, cine are o pensie de 1.900 de lei ar trebui să primească în luna ianuarie un ajutor de 2200 de lei, pentru ca suma să fie în total 4000 de lei.
Cine ar putea primi 4.000 de lei în ianuarie 2023
Numărul total al pensionarilor: 4.603.433
Pensie mai mică de 4.000 de lei: 4.405.563 pensionari
95% din pensionari: venit 4.000 lei în ianuarie 2023
Exemplu 1
Pensie: 2.500 lei
Ajutor: 1.500 lei
Total venit ianuarie: 4.000 lei
Exemplu 2
Pensie: 1.900
Ajutor: 2.200
Total venit ianuarie: 4.000 lei
Exemplu 3
Pensie 3.800 lei
Ajutor – 200 lei
Total venit ianuarie: 4.000 lei.
Cine a primit 2.200 de lei în ianuarie 2022
Numărul total al pensionarilor: 4.603.433
Pensie mai mică de 1.600 lei: 2.545.339
55% din pensionari: venit 2.200 lei în ianuarie 2022
„Pensiile nu cresc în același procent pentru toată lumea”, a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi.
„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.
Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății”, a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.
În timp ce PSD vrea bani mai mulţi pentru cei cu venituri mici, PNL vrea o creştere cu 15% a tuturor pensiilor, fără ajutoare pentru cei cu venituri mici.
PSD şi PNL nu se înţeleg pe creşterea pensiilor: acum, ultimul procent vehiculat de PSD este de 11,92%.
Varianta PSD pentru creşterea pensiillor
– creştere pensii: 11,92%
– ajutor one off: să crească numărul beneficiarilor
– pensie + ajutor să nu depăşească 4.000 de lei
Varianta PNL pentru creşterea pensiillor
– creştere pensie: 15%
– fără ajutor one off.
De ce unele pensii vor întârzia în ianuarie 2023. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru pensionari
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.
„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.
„Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a spus Budăi.
Sursa: antena3.ro
Ştirea zilei
Cum se fac meniurile pentru pacienții SJU Alba: Câți bani sunt alocați pentru fiecare porție
Cum se fac meniurile pentru pacienții SJU Alba: Câți bani sunt alocați pentru fiecare porție
Nicoleta Adelina Vesa, coordonatorul blocului alimentar al Spitalului Județean de Urgență Alba, aflată într-o emisiune la Radio Unirea FM a explicat faptul că spitalul se descurcă de minune cu suma de 22 de lei alocați pentru meniurile pacienților, deși suma este totuși mică.
Întrebată cum se stabilește meniul cu cei 22 de lei care sunt alocați, aceasta a răspuns că „meniul il stabilim in functie de regimul fiecăruia, pentru că avem niște regimuri, alocația diferă. Avem și cu 33 de lei pentru pacienții care sunt cu diabet, oncologie, hepaticii, arsul și atunci, în funcție de regim, în funcție de alocații, avem contracte pe care trebuie să le respectăm, trebuie să respectăm diversificarea, trebuie să respectăm proteinele, lipidele, glucidele fiecăruia în parte și așa se stabilește un meniu”, a declarat Nicoleta Adelina Vesa, coordonator bloc alimentar Spitalul Județean de Urgență Alba.
„Noi gătim, gătim foarte sănătos, gătim dietetic, nu prăjim nimic, avem aparatură, avem cuptoare foarte bine dotate, moderne și totul este gătit înăbușit, gătit la cuptor, nu prăjim nimic, deci totul se gătește dietetic. Se respectă regimul fiecărui pacient, nu există regim să nu putem oferi fiecăruia regim în parte”, a mai adăugat Nicoleta Adriana Vesa.
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac
COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac
Mai multe monede antice au fost descoperite prin detecție în județul Alba, în localitățile Jidvei și Noșlac, lucru ce reprezintă o descoperire de-o importanță deosebită pentru cercetătorii din județul nostru și nu numai.
Într-o conferință de presă organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, arheologul George Bounegru a oferit o serie de informații referitoare la cele mai noi piese din colecția instituției.
„Cele două tezaure pe care le-am prezentat astăzi, au fost descoperite în localitățile Jidvei și Noșlac și au fost descoperite cu ajutorul detecției de metale, iar pentru recuperarea contextului arheologic au fost trimise autorizații de diagnostic arheologic.
Am mers, am procedat la fața locului, la o cercetare în teren și am recuperat și restul lăsat acolo. Tezaurul de la Jidvei a fost descoperit într-o pădure, se afla la o mică suprafață deasupra solului.
Probabil au fost depuse într-un suport textil, de pânză și s-au aflat concentrate într-o groapă de aproximativ 20 de centimetri adâncime. Primul tezaur provine de undeva de la mijlocul secolului al doilea, iar celelalte, de epocă dacică, secolul al doilea înainte de Hristos.
Al doilea tezaur, cel de la Noșlac, este de epocă romană clasică, avem monede de la Traian și, din ce am observat la prima vedere, se întind pe întreg parcursul secolului al doilea, până la Septimius Severus. Sunt piese foarte valoroase. Sunt ultimele tezaure intrate în colecția Muzeului Național al Unirii. Cel puțin primul tezaur, nu știu să avem piese similare în colecția muzeului și merită cu prisosință să fie depuse într-o sală specializată în cadrul muzeului”, a transmis arheologul George Bounegru, din partea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
-
Actualitateacum 19 ore
Codul rutier 2022: Pentru ce alcoolemie se pot alege șoferii cu un dosar penal
-
Ştirea zileiacum 13 ore
VIDEO| Sat din Alba readus la viață printr-un proiect turistic: Cum va arăta Baza de Agrement din localitatea cu doar 17 locuitori
-
Ştirea zileiacum 13 ore
VIDEO| SCANDAL în BOR: Un preot filmat în timp de LOVEȘTE puternic o femeie, chiar în curtea bisericii. Este celebru pentru sfaturile de viață, în mediul online
-
Ştirea zileiacum 9 ore
FOTO, VIDEO| S-a deschis primul magazin DECATHLON din județul Alba, în incinta Alba Mall
-
Actualitateacum 6 ore
Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline
-
Actualitateacum 19 ore
10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. În 1843, Gheorghe Bibescu legiferează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare
-
Ştirea zileiacum 15 ore
VIDEO| ACCIDENT teribil în Sibiu: Un copil de 8 ani a fost spulberat de o mașină pe trecerea de pietoni
-
Ştirea zileiacum 10 ore
LIVE VIDEO| TOPUL FIRMELOR 2021, în județul ALBA: Cele mai bune afaceri, premiate de Camera de Comerț în cadrul unei gale la Pavilion Mercur