Rămâi conectat

Societate

Concert extraordinar pentru aniversarea Centrului „Maria Beatrice”. Vezi imagini şi filmări cu toţi artiştii implicaţi

Publicat

în

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost  gazda „Concertului aniversar al Centrului Maria Beatrice” care a marcat 2 ani de la ideea înfiinţării şi un an de la existenţa Complexului de Servicii Socio-Medicale. Peste 600 de oameni cu suflet au venit să de-a o mână de ajutor pentru o cauză nobilă şi în acelaşi timp să asiste la un spectacol la care s-au adunat artişti cu talent muzical demn de toată aprecierea şi respectul pentru că au făcut posibilă realizarea centrului şi pentru prezenţa din această seară.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de prezentatoarea Elena Anghel care l-a invitat în faţa publicului pe primarul Mircea Hava alături de preşedintele Asociaţiei Maria Beatrice, Sebastian Onac, pentru a privi un filmuleţ realizat acum doi ani care a reprezentat un moment emoţionant pentru o sală arhiplină de atunci şi pentru sala plină la refuz de acum.

Amintim faptul că fondurile strânse din preţul biletelor (25 lei/ persoană) şi donaţiile care au rămas la latitudinea fiecăruia vor fi utilizate pentru achiziționarea de aparatură medicală în cadrul Complexului de Servicii Socio-Medicale Maria Beatrice, Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

În realizarea evenimentului au contribuit: Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba (DGASPC), Serviciul Public de Asistență Socială Alba Iulia(SPAS), Asociația Non-Guvernamentală “Maria Beatrice”, Alba Iulia, Asociația “AS 2001 Alba Iulia”, Fundația Comunitară Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena, Cercul Militar Alba Iulia, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, Alba Iulia, Colegiul Național”Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia, mass-media și oameni de sprijin.

Vă prezentăm imagini şi filmări de la toţi artiştii implicaţi în spectacol:

Concertul a fost deschis de Corul Theotokos care are o vechime de aproape 26 de ani fiind înfiinţat de actualul Mitropolit Andrei Andreicuţ, iar de atunci sărbătorile, evenimentele caritabile şi nu numai sunt motiv de întâlnire şi exersare a abilităţilor muzicale. Vioara întâi a grupului este reprezentată de părintele Nicolae Călin Bulac care a devenit un reper cu o identitate aparte şi respectată în arealul cultural-artistic al meleagurilor noastre.

Pentru Alin Ignat, fost membru al Corului Theotokos, muzica a devenit dintr-o joacă o pasiune, iar mai târziu o motivaţie şi plan pentru viitor. Deşi a urmat cursuri de canto mult mai târziu decât ceilalţi cântăreţi, tânărul şi-a demonstrat talentul la Festivalurile de la Mamaia.

Soprana Veronica Anuşca a făcut echipă foarte bună alături de compozitorul Mihail Murariu şi a redus mulţimea la tăcere cu o voce rar întâlnită pe meleagurile noastre. Cei doi s-au alăturat apoi tenorului Costel Busuioc pentru un spectacol aplaudat la fiecare semn al artistului de o sală arhiplină.

Ina Ioana Todoran a absolvit în 2012 cu media 10 Colegiul Național „Inochentie Micu Klein” din Blaj, iar după terminarea liceului, artista s-a înscris la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, dorind să urmeze în paralel și cariera muzicală.

Concertul a fost încheiat de cunoscuţi interpreţi: Veta Biriş, Ionuţ Fulea şi Nicolae Furdui Iancu care prin muzica lor au făcut tradiţie şi cinste meleagurilor noastre şi nu numai. Grupul instrumental „Crai Nou” a contribuit la realizarea ansamblului muzical.

Publicitate

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Turul județului Alba, pe role: Căldura a scos „ce e mai bun” dintr-o sportivă

Publicat

în

Turul județului Alba, pe role: Căldura a scos „ce e mai bun” dintr-o sportivă

Vremea plăcută din aceste ultime zile a „îndemnat” o femeie din Aiud să poarte din nou haine de vară și să se plimbe prin oraș într-un mod specific sezonului estival.

Așa cum se poate observa și în imaginile postate în mediul online de un internaut, femeia s-a plimbat cu rolele pe străzile din oraș sub privirile curioase ale localnicilor.

Electrica Furnizare Discount

Mai apoi, polițiștii municipiului Aiud au „agățat” sportiva sumar îmbrăcată de pe stradă și au „acompaniat-o” la plimbare, pe trotuar.

Aceeași femeie a fost filmată mai apoi și în municipiul Sebeș, purtând aceeași îmbrăcăminte, devenită o „semnătură” a sa.

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

28 septembrie 1848: A treia Adunare naţională de la Blaj a adresat Parlamentului de la Viena “Memoriul poporului român din Transilvania”

Publicat

în

28 septembrie 1848: A treia Adunare naţională de la Blaj a adresat Parlamentului de la Viena “Memoriul poporului român din Transilvania”

La data de 28 septembrie 1848, a treia Adunare națională de la Blaj adresa Parlamentului de la Viena „Memoriul poporului român din Transilvania”, prin care se susținea principiul egalității naționale cu toate popoarele din imperiu.

Până atunci s-au remarcat liderii politici români prin declaraţii politice şi tratative cu ungurii şi austriecii.

La Blaj, în septembrie, atmosfera era prea încinsă pentru a se asculta îndemnuri şi discursuri în spiritul diplomaţiei şi negocierilor. După cum remarca Simion Bărnuţiu, un lider radical foarte activ al românilor ardeleni, cu greu ar fi supravieţuit vreun orator român dacă ar fi avut un discurs pacifist. În acest context, cei care s-au pronunţat pentru lupta armată au ieşit în prim‑plan. Avram Iancu a venit la Blaj cu circa 6.000 de moţi înarmaţi. Acesta este momentul începutului gloriei lui Iancu.

Electrica Furnizare Discount

La adunare au participat peste 20.000 de țărani români conduși de Avram Iancu, Axente Sever și Iovin Bran. Recunoscută ca ”Adunarea Marțială”, întrunirea a hotărât înființarea de urgență a unei armate revoluționare românești. Simion Bărnuțiu, August Treboniu Laurian și Alexandru Papiu Ilarian au fost pașoptiștii care au dat tonul adunării. Participanții au respins unirea Transilvaniei cu Ungaria și au refuzat să recunoască guvernul de la Pesta.

De asemenea, au decis să înființeze Comitetul Național Român ca organ de conducere a națiunii și au cerut reorganizarea constituțională a Transilvaniei. A treia adunare de la Blaj a dus la formarea unei armate de 300.000 de oameni.

La inițiativa lui Avram Iancu, românii s-au constituit în 15 legiuni comandate de un prefect, care au început lupta împotriva maghiarilor chiar din octombrie.

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

28 septembrie: Ziua mondială de luptă împotriva rabiei. Zeci de mii de decese sunt raportate anual, la nivel mondial

Publicat

în

28 septembrie: Ziua mondială de luptă împotriva rabiei. Zeci de mii de decese sunt raportate anual, la nivel mondial

Anual, la data de 28 septembrie, este marcată, de către statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, urmărind creşterea gradului de conştientizare a acestei boli, dar şi pentru marcarea morţii chimistului şi microbiolog francez Louis Pasteur, care a dezvoltat primul vaccin împotriva rabiei.

Decizia Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei, pentru marcarea acestei zile, a fost luată cu scopul de a informa populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a oferi informaţii asupra modului de prevenire şi asupra modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse de îmbolnăvire cu această boală la nivel mondial.

În prezent, vaccinurile eficiente în combaterea rabiei sunt printre cele mai importante instrumente care pot fi utilizate pentru a reduce riscul de prevenire a boli.

Electrica Furnizare Discount

Se estimează că anual produc 59.000 de cazuri umane, 95% dintre acestea fiind înregistrate în Africa şi Asia. Rabia afectează în mod disproporţionat, cele mai expuse fiind populaţiile sărace din mediul rural, aproximativ jumătate din cazuri fiind atribuite copiilor sub 15 ani.

Rabia este o boală care poate fi 100% prevenită prin informarea şi educarea proprietarilor şi vaccinarea animalelor. Eliminarea/reducerea cazurilor de rabie la animale este condiţia primordială pentru reducerea riscului de transmitere la om şi astfel se poate înlătura una dintre ameninţările majore la adresa sănătăţii umane, potrivit rabiesalliance.org. Datorită programelor largi de vaccinare împotriva rabiei, boala este din ce în ce mai rară în ţările dezvoltate, fiind însă mult mai răspândită în statele în curs de dezvoltare.

Datorită unui efort al Organizaţiei Panamericane de Sănătate, între 2013 şi 2016, rabia transmisă de la câini a fost raportată în doar opt ţări pe continentul american. Rabia este o povară majoră în Asia, cu aproximativ 35.172 de decese umane pe an. India reprezintă 59,9% din decesele din Asia şi 35% din decesele la nivel global. Costul profilaxiei post-expunere (Post Exposure Prophylaxis – PEP) este cel mai mare în Asia, cu 1,5 miliarde dolari SUA/an. Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est a implementat o strategie regională cu scopul de a elimina rabia umană din regiune până în 2020, potrivit infomaţiilor de pe www.who.int.

În Africa se estimează că 21.476 din decesele umane, în fiecare an, sunt cauzate de transmiterea rabiei de la câini. Cu un acces îmbunătăţit la PEP şi o prevalenţă redusă a rabiei transmise de la câini, un număr semnificativ de vieţi ar putea fi salvate. Asia Centrală se confruntă cu 1.875 de decese umane, iar Orientul Mijlociu cu 229 de decese umane pe an, din cauza informaţii limitate privind cunoaşterea boli în aceste zone.

Costul economic global al rabiei mediate transmise de la câini este estimat la 8,6 miliarde dolari SUA. Cu excepţia Americii Latine, suma cheltuită pentru vaccinare în zonele endemice este minimă. Programele de control al rabiei sunt puse în aplicare în multe ţări, înregistrându-se mai mult succes cu o acoperire mai bună a vaccinării, o mai bună accesibilitate la PPE şi reducerea numărului de decese umane. Comunitatea globală are drept scop eliminarea deceselor umane de la rabia transmise de la câini până în 2030.

Rabia este o boală mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae), care atacă sistemul nervos. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură). A fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele, excepţie făcând Antarctica.

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare