Ieri, la Alba Iulia, s-au decernat premiile Filialei Alba-Hunedoara, a Uniunii Scriitorilor din România

Prilejul a fost unul sărbătoresc, deoarece chiar în data de 6 noiembrie, anul acesta, s-au împlinit 5 ani de la înfiinţarea filialei

Ieri, 6 noiembrie 2011, la Hotel „Cetate” (gazde mereu primitoare la astfel de ocazii, cu servicii ireproşabile), în Alba Iulia, a avut loc festivitatea de premiere a scriitorilor din Filiala Alba-Hunedoara, a Uniunii Scriitorilor din România, chiar cu prilejul împlinirii a 5 ani de la înfiinţarea acesteia. La manifestare au fost prezenţi aproape toţi membrii filialei şi, desigur, oficialităţile, respectiv preşedintele Ion Dumitrel, cel căruia i se datorează atât premiile acordate, cât şi înfiinţarea filialei şi obţinerea sediului în care funcţionează ea.

De menţionat că alături de preşedintele Dumitrel s-a aflat, ca întotdeauna la astfel de manifestări, directorul Ioan Bodea (truditor şi discret), precum şi doamna Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, iniţiatoare şi susţinătoare a numeroase proiecte culturale notabile. „Maeştrii de ceremonii” ai manifestării au fost preşedintele filialei USR Alba-Hunedoara, poetul, criticul şi universitarul Aurel Pantea, şi doamna Elena Anghel, consilier cultural în cadrul CJ Alba. Spaţiul nu ne permite să redăm elogiile ce i s-au adus preşedintelui Dumitrel, pe merit şi pe bună dreptate, din partea tuturor celor prezenţi, aşa că ne rezumăm la a reda mai jos numele celor premiaţi. Aşadar, iată premiile filialei: Nicolae Itu- „Seniorul anului 2010”; Petru Anghel-„Opera Omnia”; Ovidiu Vasilescu- premiul pentru roman; Cornel Nistea-premiul pentru publicistică literară; Gligor Haşa şi Miron Ţic-premiul pentru poezie, „ex aequo”; Daniela Pănăzan-premiul pentru eseu; Monica Grosu-premiul pentru critică literară; Ladislau Daradici-premiul pentru proză scurtă; Ion Mărgineanu-premiul de literatură pentru copii; Constantin Stancu- premiul pentru evocare literară.
Pe lângă acestea, a mai fost acordate premiile revistei „Discobolul”, după cum urmează: Kocsis Francisko-premiul pentru poezie; Alexandru Ciocan-premiul pentru critică literară; Vasile Moga-premiul pentru studiu arheologic; George L. Nimigeanu-premiul pentru memorialistică; Valentin Covaciu-premiul pentru proză; Luminiţa Huniade şi George Holobâcă-premiul pentru traducere, „ex aequo”. De menţionat faptul că, alături de fostul consilier judeţean, dr. Nicolae Danciu, preşedintele Dumitrel a acordat un premiu filialei, prin persoana preşedintelui acesteia, conf.univ.dr. Aurel Pantea, iar dânsul, domnul Dumitrel a primit din partea scriitorilor, care-i recunosc fără excepţie meritele de susţinător consecvent al culturii, un premiu de excelenţă.
Juriul care a deliberat anul acesta asupra premiilor a fost format din Aurel Pantea-preşedinte, Mircea Stâncel şi Radu Igna, membri. Felicitări tuturor şi „La mulţi ani!”. (I.H.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

pantelimon 6 noiembrie 2011 at 21:37

Măi să fie! Premii peste premii! Toţi sunt premiaţi, dar trebuie să stea la rând, nu oricum! Aţi mai auzit de un juriu format din trei membri? S-a instituit Casa de Premii reciproce, cel care premiază este premiat la rândul său de premiaţi! Halal scriitorime!

Radu Popescu 6 noiembrie 2011 at 21:59

Am si eu o întrebare? Olteanul a dat premiile din buzunarul lui sau din taxele si impozitele noastre? Omul asta confunda banul public cu buzunarul personal! Își face campanie electorală nesimtita pe banii noștri!

Dan 7 noiembrie 2011 at 11:03

Raspuns: din taxele, impozitele si salariile concitadinilor.

miki 6 noiembrie 2011 at 22:54

un citat „Spaţiul nu ne permite să redăm elogiile ce i s-au adus preşedintelui Dumitrel, pe merit şi pe bună dreptate, din partea tuturor celor prezenţi” normal pe buna dreptate pupincuristii din presa scrisa care mai nou nu se semneaza decat cu initiale in ziare pentru a nu fi deconspirati *(identificati) atunci cand schimba „pupaturile in fund” odata cu schimbarea macazului politic. Dar ce sa zic Asta e romania si merita sa pupam un fund tot timpul 🙂 halal presa ma mai mir ca nu se mai invata in scoli cand „pestele e imputit rau de tot la cap”… mai rau decat pe vremea raposatului avem cultura impartita de esicheru politic…

hantulescu 7 noiembrie 2011 at 14:42

Pentru cultura ta generala, Miki, exista o regula: se semneaza cu numele intreg doar materialele care ar putea da nastere unor contestatii ulterioare si cele care au o anumita lungima. Aici, avand in vedere ca nu prea era spatiu si nici pericol sa ma dea cineva in judecata, am semnat cu initialele. Oricum, oricine stie si poate verifica cui apartion initialele I.H., cu care semnez frecvent, de ani de zile. Chestia cu pupincurismul e o rautate gratuita, ca cine ma cunosate stie ca nu sunt un lingau si nu am fost niciodata. O zi buna… ca sufletul tau! Apropo, nu sunt membru al niciunei formatiuni poltice, domnule!

Dan Grecu 7 noiembrie 2011 at 0:35

Sumele probabil sunt derizorii, dar actul premierii unor creatori este important, onorandu-se astfel demnitatea de scriitor, calcata altadata in picioare.

dana 7 noiembrie 2011 at 18:08

Nu aveti habar cate sute si mii de ore de munca presupune sa scrii o carte . Voi poate nu stiti nici sa scrieti si nici sa cititi, dar stiti sa criticati! Sa va fie rusine ! Incultilor !

sava dorin 8 noiembrie 2011 at 2:35

si iata ca s-au revoltat pupincuristii .. – in apararea cartilor de cultura pe care le mai citesc din cand in cand in sila criticii sa nu uitam dragii mei ca nici un autor roman nu a fost publicat si cautat in strainatate datorita bunei promovari facute de politicieni. deci stati liniti isi pastreaza politicienii la curtea lor doi trei catelusi rautaciosi care mai scriu si carti supuse aceluiasi regim politic masochist la care mai participa 2-3 directorasi de pe la institutii culturale si asta tot asa ca da bine in presa.. sa fim sincer cred daca au citi 2-3 persoane din cei prezenti la premieri cartile sau opera celor premiati ar trebui pupati in fund cu aceeasi destoinicie cu, care sunt pupate mereu autoritatile 🙂 cat despre Hanti este prea sarac omul ca sa nu pupe in fund pentru o bucatica de ciolan fie si ea cat de mica ” tot mai buna in tara ta” …

dana 8 noiembrie 2011 at 14:27

Daca va referiti la comentariile mele, sunteti intr-o eroare fara sa va dati seama. In primul rand ca nu am nici o legatura cu „pupincuristii” despre care vorbiti, intamplator sunt o ruda apropiata al unui „premiat” care nu este nici politician, nici „pupincurist” , cum ziceti dvs. Si chiar daca nu cititi cartile lor, sau nu cititi de loc, va asigur ca acest om , despre care vorbesc, scrie din pura pasiune, nu ca sa fie premiat. Nu aveti dreptul sa aruncati cu noroi, asa pur si simplu in oricine. Dar asta este optiunea dvs. Atat puteti!

sava dorin 8 noiembrie 2011 at 15:57

„Pasiunea” despre care vorbiti exista si la alti scriitori, care publica creeaza interes sunt cititi si vand fara a dori sau a fi comerciali, exista tineri care au scris si scriu si au peste 10.000 de cititori pe internet pe an, dar care se pare ca nu sunt bagati in seama de autoritati atunci cand doresc sa isi promoveze opera, deoarece nu se identifica in gruparea lor politica.
pot sa demonstrez oricand ca e adevarat ceea ce spun, si nu vorbesc aici de cei care fac doar cultura maselor…

daca va veti implica in proiecte culturale, alaturi de cei mentionati, nu doar simplu spectator al unui foarte bine regizat act de cultura va asigur ca veti avea o sila fata de ceea ce se intampla in Alba Iulia in momentul de fata, sa nu mai spun ca autoritatile din lipsa de oameni si proiecte de cultura care nu bat cu directia lor politica au inlaturat pe multi oameni de culutra, care s-au remarcat in alte medii mai prielnice decat aici. O mare parte din bugetele pt cultura au fost transferate pt sprijinirea echipei unirea alba iulia sau concerte organizate cu diverse prilejuri. Cultura se face exact ca si politica la noi exista oamenii locomotiva care sunt promovati mereu iar ceilalti oameni de cultura fara influente politice sunt lasati de izbeliste dar nici macar asta nu se intampla mai primesc si ghimbi in spate atunci cand fac proiecte mai ample si mai bine sustinute din punct de vedere cultural, apare invidia si ori le sunt furate ideile ori li se pun bete in roate… e bine ca se fac acte de cultura chiar si asa de ochii lumii si sunt sprijiniti scriitori care tiparesc cate 50-100 de exemplare din banii statului la pretul de 5000 de exemplare, mananca toata lumea o paine de pe urma lor dar legitimitatea lor in fata mea si a celor care inteleg intregul proces lasa de dorit – ei nu sunt vinovati, suntem vinovati noi ceilalti prostuti si neinsemnati care in lipsa de ceva mai bun acceptam sa lasam compromis actul de cultura autentic … 🙂 dar asta e Traim in romania si pupam un fund tot timpul!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...