Rămâi conectat

Economie

Identificarea eronată a parcelelor dă bătăi de cap APIA Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pentru anul 2010, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Alba a înregistrat şi procesat circa 37.000 de cereri pentru acordarea de subvenţii din sume de la bugetul de stat sau fonduri europene, a declarat Felicia Hondola, directorul APIA Alba. Aproximativ 25.000 dintre acestea se referă la subvenţia pe suprafaţă, alte 8.000 de cereri sunt pentru subvenţii la bovine, 1.200 de cereri au fost depuse pentru subvenţii în zonele defavorizate, la care se adaugă cele pentru miere, şeptel, legume-fructe, etc.
Cea mai mare problemă în derularea acestei operaţiuni este identificarea parcelelor de către solicitanţi, majoritatea fiind vârstnici. La o suprafaţă de 200.000 de hectare identificată în judeţul Alba apar o mulţime de greşeli făcute de solicitanţi, fapt ce complică munca specialiştilor APIA, care trebuie să-şi lase treaba lor şi să le întocmească acestora corect documentele. De aceea, directoarea doreşte să se impună respectarea unui program de relaţii cu publicul, deoarece toate aceste activităţi implică maximă responsabilitate, fiind vorba de bani europeni, altfel apărând reclamaţiile şi petiţiile. „Se arată un an cu foarte multe nemulţumiri”, a spus Felicia Hondola, motivul fiind reconfigurarea unor acte pe fondul modificării unor suprafeţe.
Legat de încadrarea cu personal a centrelor locale ale APIA Alba, angajaţii acestora sunt mai puţini decât ar fi necesar pentru controlul în teren, de multe ori apelându-se la sprijinul colegilor lor din Hunedoara. Deşi Uniunea Europeană recomandă angajarea unui funcţionar APIA la 250 de fermieri, la Câmpeni, de exemplu, sunt reprezentanţi ai APIA care se ocupă de 7 – 800 de fermieri. Mai mult, maşinile din dotarea instituţiei sunt „praf”, iar APIA Alba nu are bani nici măcar pentru echiparea lor cu cauciucuri de iarnă. O soluţie ar fi ca legislaţia să permită din nou angajarea pe perioadă determinată, ca personal contractual, a studenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918”, fapt puţin probabil însă în condiţiile economiilor bugetare din acest an. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

CN ROMARM SA București – Filiala Societatea UZINA MECANICĂ CUGIR SA: Anunț public privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului

Ziarul Unirea

Publicat

în

21 februarie 2024: Anunț public privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului C.N. ROMARM S.A. București – Filiala Societatea UZINA MECANICĂ CUGIR S.A. anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul “SISTEM DE PRODUCERE A […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea