Rămâi conectat

Politică Administrație

Horațiu Florea, coordonator Pro România, filiala Alba: ”Pesta porcină, între nepăsarea autorităților și durerea oamenilor”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În spațiul public și în mass-media se discută, de câteva luni, despre pesta porcină – o mare problemă a mii de români – care, din păcate, a fost o nucă mult prea tare pentru autorități. Fiind medic veterinar și urmărind desfășurarea evenimentelor pot să spun că două lucruri sunt foarte clare: nu s-a luat nicio măsură fermă legată de mistreți (care au diseminat virusul în teritoriu) și nu s-a controlat deloc circulația animalelor (porcii fiind transportați fără nicio opreliște de samsari dintr-un județ în altul).

De asemenea, alte ”bile negre” pentru autorități sunt lipsa campaniilor de informare și conștientizare, dar și filtrele de pe șosele care, dacă le-ați întâlnit, v-ați dat seama că sunt o bătaie de joc – doar pentru ochii presei și a cetățenilor.

Reversul medaliei, din cauza lipsei de informare privind despăgubirile, a venit din partea oamenilor, pentru care porcii reprezintă o sursă importantă. Ei au ales să-i taie, să-i congeleze, astfel încât să fie siguri că nu le vor fi luați, incinerați și atât!

În al 24-lea ceas, pentru ca situația să revină la normal, autoritățile ar trebui să ia următoarele măsuri: vânarea mistreților la nivelul întregii țări cu ajutorul Armatei până la ajungerea la un efectiv optim deoarece acum există o suprapopulare, despăgubirea urgenta în totalitate (plata valorii reale a porcilor, vieri de reproducție, scroafe, purcei, porci la îngrășat, plata cheltuielilor de neutralizare a carcaselor, plata cheltuielilor de funcționare până la repopulare, plata cheltuielilor de dezinfecție și repopulare) a societăților comerciale afectate, dar și despăgubirea urgentă a persoanelor fizice afectate până în prezent, pentru ca populația să redobândească încrederea în acțiunile statului și să nu mai sacrifice porcii din focare.

De asemenea, se impune și construirea unui gard pe toată lungimea graniței cu Ucraina și Republica Moldova, în colaborare cu acestea, pentru a împiedica pe viitor trecerea mistreților dintr-o parte în alta (îi vânează, mistreții fug la noi, îi vânăm noi, fug la ei, doar plimbam virusul dintr-o parte în alta) și a realiza o macrozonare a teritoriului care să ajute la controlul pe termen lung și la eradicarea bolii, dar și implementarea unui program prin care persoanele fizice afectate să primească un porc de Crăciun cu condiția să nu mai crească alții până la eradicarea virusului.

România trebuie să fie pregătită pentru astfel de încercări. Să nu uităm, și în trecut, au existat probleme – gripa aviară și boala limbii albastre – peste care am trecut, dar care au produs pierderi economice masive crescătorilor și statului român.

Horațiu Florea, coordonator Pro România, filiala Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi

Bogdan Ilea

Publicat

în

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi Consiliul Local Alba Iulia este convocat în ședință ordinară, pe data de 29 aprilie 2024. Între proiectele de hotărâre de pe Ordinea de zi se află și proiectul de hotărâre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea