Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Hărțuirea pedepsită de noul Cod Penal. Te simți urmărit sau agasat de cineva? Depune plângere la Poliție!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

887971-003Nu doar hărțuirea sexuală este pedepsită de Noul Cod Penal. Din 1 februarie, si victimele urmărite sau agasate de infractori pot depune plângere penală impotriva acestora. Mai precis, noul Cod, in vigoare deja de peste o lună, introduce si hărțuirea ca infracțiune contra libertății persoanei. Ceea ce dă cetățenilor posibilitatea de a se apara in instanță impotriva celor care ii urmaresc sau ii sună nejustificat, provocându-le frică si distres.

Potrivit avocatnet.ro, “hartuirea este una dintre cele patru infractiuni contra libertatii persoanei descrise de noul Cod penal, fiind definita dupa cum urmeaza: „Fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere”.

Potrivit reglementarilor in vigoare din 1 februarie, aceasta fapta este pedepsita cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda. AvocatNet.ro a detaliat AICI reglementarile privind amenzile penale.

Tot hartuire este considerata si efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane. Pedeapsa scade usor in aceste cazuri, astfel ca infractorii vor primi inchisoare de la o luna la 3 luni sau doar o simpla amenda.

Faptul ca noul Cod penal prevede aceste mentiuni inseamna ca cetatenii care se simt agasati sau urmariti pot depune o plangere penala impotriva celor care ii hartuiesc. „Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate”, se arata in dispozitiile aplicabile deja de aproape o luna.

Acest lucru nu era posibil anterior, intrucat vechile reglementari nu faceau referire decat la un singur tip de hartuire, cea sexuala.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea