Rămâi conectat

Actualitate

Grupul consilierilor locali ai USL din Alba Iulia – susţine cultura,dar nu doreşte risiprea banilor publici.

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După lansarea proiectului privind intrarea municipiului Alba Iulia în cursa pentru nominalizarea la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2020 am considerat că a sosit, în sfârșit, momentul pentru valorificarea optimă și promovarea eficientă a patrimoniului istoric și cultural imens pe care îl are orașul care poartă cu mândrie titlul de Capitală de suflet a tuturor românilor. Credem că a venit momentul când toate investițiile realizate în Cetatea Marii Uniri vor fi puse în valoare și că această valorizare morală va onora cetățenii acestui oraș multimilenar. Noi, membrii Uniunii Social-Liberale din Alba Iulia, suntem convinși a sosit momentul acceptării consensului politic pentru afirmarea identităţii viitoare a oraşului nostru și cerem public tuturor formațiunilor politice să sprijine și să promoveze cât mai intens acest demers.

Suntem însă surprinși să constatăm că, sub masca salvgardării, sau promovării actului cultural, Primăria Alba Iulia încearcă să disimuleze acțiuni care nu sunt suficient justificate și care nu fac parte din nicio strategie locală pentru crearea și susținerea unui act cultural autentic. Astfel în recenta ședință a Consiliului Local Alba Iulia, la punctul 3 de pe Ordinea de zi ni s-a prezentat un proiect de hotărâre ce viza alocarea a peste 2,5 miliarde lei vechi (252.000 RON), în total pentru 9 proiecte punctuale, toate diferite. Aceste sume au fost completate de solicitarea, prin proiectul de la poziția 31 de pe aceeași Ordine de zi, de alocare a încă 16.000 RON pentru două acțiuni destinate premierii studenților merituoși și colaborării româno-japoneze.

Din păcate, onor Primăria Alba Iulia nu și-a făcut deloc temele, deoarece proiectul de la punctul 31 nu a avut nici Raportul de specialitate și nici nu ne-a fost prezentat în termenul legal spre analiză în cadrul Comisiei de specialitate. Poate am fi depășit acest aspect, prin înțelegerea necesității de valorizare a tinerilor noștri, dar membrii PD-L nu au dorit, sub nicio formă, discutarea separată a fiecărei propuneri în arte. Asta pentru că, poate, nu s-a dorit justificarea exactă a cheltuielilor pentru acțiuni ca ”Lansarea programului de reduceri Euro-26 pe 2011” (174 milioane lei vechi), participarea la Expoziția Internațională de Vacanțe Elvețiene (400 milioane lei vechi), sau pentru programul de încurajare a inițiativelor tinerilor de liceu (150 milioane lei vechi). Ne pare rău că domnii din conducerea Primăriei și consilierii PD-L nu au fost de acord să explice clar cum vor fi cheltuite aceste sume. În plus, nimeni nu ne-a putut preciza cât s-a strâns din sponsorizări și cât va fi cota publică, pe care o vor plăti toți cetățenii, pentru organizarea Ediției I a Festivalului ”Dilema Veche”. Teoretic, bugetul local poate fi împovărat cu 1,5 miliarde lei vechi pentru acest eveniment. Noi chiar dorim ca acest festival să devină un adevărat brand al municipiului Alba Iulia, dar în condiții de transparență și cu chibzuință, prin programarea judicioasă a acțiunii și fondurilor, nu trecut în fugă, pe lângă alte șușanele!

Alba Iulia este un oraș care încă nu este complet modernizat și are nevoie de un proiect realizabil, chiar dacă este foarte ambițios. Aici s-au investit milioanele de euro, dar nu s-au creat suficiente locuri de muncă sau centre culturale care să aducă plus-valoare și câștiguri materiale cetățenilor. Nu am fost împotriva proiectului PD-L, deoarece, într-o acțiune, de undeva tot trebuie pornit, dar ne vom abține oricând să aruncăm banii publici pe acțiuni care nu sunt bine justificate și nu fac parte dintr-o strategie coerentă! Primăria albaiuliană trebuie să depășească stadiul organizării de simple acțiuni, cu pronunțat caracter electoral, poate surse de sifonare a banilor publici, bifate doar de dragul unor agende și orgolii, pentru a demonstra că putem lucra pe bază de consens, prin voință politică și administrativă comună.

Grupul Consilierilor locali ai USL din Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea