Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Gospodarii din Alba se REVOLTĂ împotriva ordinului care le interzice să aibă mai mult de 5 porci în gospodărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Gospodarii din Alba se REVOLTĂ împotriva ordinului care le interzice să aibă mai mult de 5 porci în gospodărie: ” dacă la o fătare depășesc numărul din ordin și ce fac atunci, îi omor?”

La nivel național, Asociația Forța Fermierilor a primit autorizație pentru a protesta în fața sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de la București, o primă manifestare având loc ieri iar o alta este programată pentru luni, 22 februarie. Mărul discordiei: prevederile proiectului de lege a bugetului de stat pe 2021, în particular cele privind agricultura, lipsa despăgubirilor de secetă dar și ordinul care le interzice gospodarilor să țină mai mult de 5 porci în gospodărie dacă nu se constituie în exploatație înregistrată în S.N.I.I.A. Cum la manifestări au voie să participe maximum 40 de persoane, micii crescători de porci din Alba au dat sfară în județ pentru a strânge semnături împotriva ordinului care, spun ei, îi privează de o îndeletnicire pe care o practică din tată în fiu, din care trăiesc și la care nu sunt dispuși să renunțe atâta vreme cât practică creșterea porcilor pentru consumul propriu și al familiei extinse.

Citește și: Fermierii români NU vor mai avea voie să țină scroafă cu purcei la ferma lor. Senatorul Călin Matieș: „Românii nu vor mai avea porc românesc pe masa de Crăciun”

Formularele tip au fost printate nu doar în Alba ci în toată țara, urmând a fi predate celor care vor participa la protestele de la București, în speranța că, numărul covârșitor al celor care nu sunt de acord cu ordinul ar putea influența deciziile la nivel înalt. De altfel, la presiunea fermierilor, ordinul a fost din nou în dezbatere publică, miercuri, cu câteva modificări.  De data aceasta, se specifică însă că Ordinul va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2021 și apare și un al treilea tip de exploatație – exploatație de suine cu sistem de creștere semideschis, destinată crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița. În plus, porcii care pot fi crescuți în gospodărie nu mai sunt „de îngrășare”, deci pot fi și scroafe.

Iată cum se stabilesc dimensiunile și tipurile exploatațiilor de creștere a suinelor în noul Ordin, pus în dezbatere publică pe site-ul MADR: ”Art. 1. Se stabilesc dimensiunile și tipurile exploatațiilor de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel: a) exploatație noncomercială de suine – exploatație de subzistență de creștere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci, înregistrate în S.N.I.I.A. și care îndeplinește prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului; b) exploatație comercială de suine – exploatație de creștere a suinelor înregistrată în S.N.I.I.A., indiferent de numărul de suine, care îndeplinește prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate și este autorizată sanitar-veterinar, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului. c) exploatație de suine din rasele Bazna și Mangalița care comercializează animale – exploatație de suine cu sistem de creștere semideschis, înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, înregistrată în S.N.I.I.A., care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului. În proiectul de ordin emis de MADR se mai precizează că responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploatație în altul intră în obligația crescătorilor de suine.

Sute de semnatari din Ighiu, Bucerdea, Șard, Mihalț vor să crească în continuare scroafe cu purcei fără frica ordinului

Marius Plugar, mic crescător de porci din Ighiu, nu concepe să renunțe la scroafa care îi fată poate și de două ori în 12 luni, o dată a făcut 15 purceluși. Trei taie în fiecare an pentru el și familia lui, consum propriu, mai ține câte unul doi pentru neamuri, restul îi vinde. „Și să am numai vierul și scroafa, la o fătare depășesc numărul din ordin și ce fac atunci, îi omor?”, se întreabă gospodarul.

Am un prieten, în Mihalț, are gospodărie mare, familie extinsă, ține câte un porc pentru toate neamurile, acolo e tractor la fiecare casă, au teren, pun furaje, dacă nu mai cresc porci nu le mai rentează nici munca câmpului. Să-și facă exploatație comercială pentru câțiva porci în plus? Câți bani credeți că face țăranul din porci cât să-i ajungă să angajeze personal, medic veterinar, să pună garduri și alte investiții ca să se transforme în exploatație comercială?”.

În prima zi de strâns semnături, pe listele lăsate pe „la bolți” și alte magazine sătești din Ighiu, Bucerdea și Șard s-au strâns circa 100 de semnături, altele se contorizează de la Mihalț și cu siguranță că s-au mobilizat și alți gospodari și din alte comune din județ, doar că nu am auzit eu de ele. Marius Plugar spune că va fi astăzi în târg la Ighiu, cu tabelele, cine dorește să semneze. La nivel național, în mediul online, strict pentru una dintre petițiile privind „ordinul 5 porci” s-au strâns deja peste 6.100 de semnături din toată țara: Alba, Arad, Sibiu, Oradea, Timișoara și alte zeci de localități.

Citește și: Ministrul Agriculturii, despre limitarea numărului de porci în gospodării: „Dacă nu respectăm niște reguli dure nu vom scăpa niciodată de această pestă porcină africană”

„Satele României sunt unitățile locative cel mai slab dezvoltate din Uniunea Europeană. Nu există locuri de muncă, nu există proiecte de dezvoltare. Gospodarul român subzistă doar cu ce produce în gospodăria proprie. E bătrân, copiii i-au plecat să lucreze pământuri prin țări străine! Dacă îl sacrificați în interesul celor bogați, al marilor exploatări, va muri, iar satul românesc va dispărea! Nu-l distrugeți! Toată agricultura României a fost distrusă după 1989, iar țăranul român încă de atunci se chinuie să supraviețuiască, să se pună pe picioare doar cu puținul muncii lui!”, se arată în textul petiției.

Securea pestei porcine, peste capetele porcilor din toate gospodăriile județului

Deși mai marii din minister nu au dat nici până astăzi un răspuns clar privind ce ar trebui să facă micul fermier cu purceii rezultați de la scroafe, ordinul privind creșterea porcilor, aflat din nou în dezbatere publică, încearcă să limiteze o realitate de neignorat.

La fel ca noul coronavirus la oameni, pesta porcină este astăzi una dintre cele mai mari amenințări la adresa efectivelor de porci din gospodăriile românilor, indiferent de număr. Odată bătut în cuie el va trebui să răspundă atât nevoii de stopare a pestei cât și nevoii de subzistență a micului gospodar. Până una alta, potrivit DSVSA, la nivelul județului Alba sunt astăzi active nu mai puțin de 16 focare de pestă porcină, după cum urmează: 2 – Cetatea de Baltă, 2 – Jidvei, 2 – Valea Lungă, 1 – Cenade, 1 – Curmături, 1 – Purcăreți, 1 – Goasele, 1 – Hațegana, 1 – Feneș, 1 – Bucerdea Grânoasă, 1 – Hopârta, 1 – Henig, 1 – Pâclișa. Aceleași surse ne-au precizat că alte 17 focare au fost stinse până astăzi, de la momentul 0, respectiv 1 noiembrie 2019, Vidra, când a fost identificat primul focar la nivelul județului nostru. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea