Rămâi conectat

Actualitate

Fermierii români NU vor mai avea voie să țină scroafă cu purcei la ferma lor. Senatorul Călin Matieș: „Românii nu vor mai avea porc românesc pe masa de Crăciun”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieş, îi solicită ministrului Adrian Oros să revină asupra Ordinului nr. 24/29 ianuarie 2021 privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine. De asemenea, acesta a solicitat chiar pe această temă și o întâlnire în Comisia de Agricultură, care se pare că va avea loc marţi, 9 februarie, și la care vor participa cinci crescători de porci.

Românii nu vor mai avea porc românesc pe masa de Crăciun, trage un semnal de alarmă senatorul Călin Mătieș, care spune că se va ajunge ca oamenii din mediul rural să nu mai crească porci în propriile gospodării și asta atât din cauza limitării numărului de capete la 5, ceea ce înseamnă că țăranii nu vor mai avea voie să facă reproducție, cât și din cauza faptului că fermele mari nu mai au voie să vândă purcei către populație.

”Crescătorii de porci sunt cei care mi-au tras semnale de alarmă cu privire la acest Ordin 24, care prevede ca ţăranul să nu crească mai mult de 5 porci în gospodărie, nu are voie să aibă scroafă cu purcei, adică nu are voie să facă reproducţie. Fermele mari nu au voie ca să vândă către populaţie purcei şi atunci ceea ce se va întâmpla în următorii doi ani este că nu vom avea porc în gospodăriile românilor. Toate acestea ei le pun, cumva, în cârca pestei porcine africane, dar există atâtea măsuri de a preveni pesta porcină africană”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul Călin Matieş, care este, totodată, şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale.

Crescătorii cu peste 5 porci trebuie să aibă medic, vestiar, punct de pază

Călin Matieş susține că regulile de biosecuritate nominalizate în ordinul MADR sunt ”imposibil de respectat” de către ţăranii care vor să crească în gospodărie mai mult de 5 porci, întrucât ”de la 6 porci în sus” trebuie să ai, printre altele, un medic angajat, să treci zilnic într -un registru date despre supravegherea sanitară a porcinelor, să ai o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, vestiar-filtru, birou pentru şef de fermă, farmacie etc. ”Dacă depăşeşti 5 porci trebuie să respecţi regulile de biosecuritate. Sunt reguli imposibile pentru o fermă de 6 porci”, este de părere parlamentarul.

”Porcul de Crăciun va ajunge să fie adus din Olanda sau Germania”

Acesta consideră că dacă nu se va face nimic în acest sens, românii nu vor mai avea porc românesc pe masa de Crăciun în viitorul apropiat. ”Nu e normal. S-ar putea ca în viitorul apropiat să nu mai avem porc de Crăciun sau porcul de Crăciun să fie adus din Olanda sau din Germania. (…). O să rămânem, cumva, la mâna samsarilor. Adică, a celor care aduc din Germania sau Ungaria pe ascuns sau cu acte false”, a conchis Călin Matieş.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică, pe site-ul instituției, un proiect de act normativ care limitează în continuare creșterea porcilor la 5 capete în cazul gospodarilor, iar ce depășește acest efectiv se consideră exploatație comercială și trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului și să se transforme în persoane juridice.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

Sursa: agrointel.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea