Ştirea zilei
Gheorghe Damian: Elevii harnici și atenți cu mediul înconjurător de la Școala Gimnazială Ciugud își vor investi CIUGUbanii în proiecte, cu condiția de a fi solidari
Gheorghe Damian: Elevii harnici și atenți cu mediul înconjurător de la Școala Gimnazială Ciugud își vor investi CIUGUbanii în proiecte, cu condiția de a fi solidari
„Primăria Ciugud a ajuns la finalul primei etape a proiectului educațional prin care i-am învățat pe copiii de la Școala Gimnazială Ciugud să colecteze selectiv ambalajele de plastic, aluminiu și sticlă. Suntem în perioada în care clasele își numără CIUGUbanii colectați de copii și își pregătesc ideile și proiectele deoarece aceste monede virtuale vor fi convertite în bani reali care vor fi folosiți pentru a finanța aceste activități. Fiecare clasă decide ce va face cu banii, condiția fiind ca la acțiune să participe împreună.
Proiectul a avut un impact la care nu ne-am așteptat și, la cererea copiilor, am prelungit încă o lună, după începerea școlii, întrecerea pentru colectarea CIUGUbanilor. Copiii aceștia minunați ne-au depășit toate așteptările și au reușit să colecteze peste 35.000 de ambalaje, ceea ce reprezintă peste 10 ambalaje pentru fiecare locuitor cât are comuna. În această săptămână fiecare clasă și-a centralizat monedele virtuale colectate și suntem foarte curioși să aflăm câți CIUGUbani are fiecare clasă.
De la cadrele didactice am aflat deja că sunt clase care au colectat peste 7.000 de monede și vă dați seama că acest lucru înseamnă, în medie, că un copil a reușit să colecteze și să recicleze aproximativ 350 de ambalaje. Pe timpul verii, mulți dintre copii au păstrat ei tichetele care atestă numărul de monede fiind foarte mândri de munca lor. De ce am folosit tichete și nu telefonul mobil pentru colectarea monedelor virtuale? La școală copiii noștri nu au voie să vină cu telefonul mobil și nu am vrut să îi tentăm să încalce această regulă, în timp ce alți copii nu au telefon mobil pentru că sunt în clase foarte mici.
Cert este că la finalul acestei etape, copiii ne motivează să continuăm proiectul și să găsim alte metode prin care să îi recompensăm pentru că învață cea mai importantă lecție pentru viitor: cum să recicleze și să păstreze natura curată.
În paralel am pregătit a doua stație de reciclare, care va fi montată într-un alt sat al comunei și va permite inclusiv adulților să colecteze Ciugubani pe care să îi folosească pentru reduceri în magazinul sătesc.
Citește și: FOTO| Ciugud – prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban
De asemenea, pregătim a doua bugetare participativă pentru copii și va fi aleasă Primăria Copiilor. Din cauza pandemiei am amânat alegerile și căutăm soluții împreună cu actualii reprezentanți ai copiilor pentru a derula în siguranță acest proiect. Copiii își vor alege un primar, un viceprimar și consilierii, care vor avea la dispoziție un buget prin care, anul viitor, să implementeze o serie de proiecte pentru copii.
Acestea sunt proiecte educaționale extrem de importante pentru comunitatea noastră deoarece dorim ca, în viitor, să avem cetățeni educați și implicați.” , declară, în exclusivitate pentru ZiarulUnirea.ro, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian
Ştirea zilei
Președintele Klaus Iohannis îi ceartă pe profesori: Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?
Președintele Klaus Iohannis îi ceartă pe profesori: Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?
Președintele Klaus Iohannis i-a criticat dur pe profesorii care de 9 zile sunt în grevă pentru ca majorările salariale promise și negociate de Ligia Deca să se aplice de acum, așa cum prevedea Legea educației „România educată”. „Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație intreaga care da Evaluare Nationala. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum in ce temei mai continuă greva?”, a declarat astăzi, 1 iunie 2023, președintele Klaus Iohannis.
Amintim că Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis astăzi, într-un gest fără precedent, să aprobe, într-o ședință de guvern convocată în mod extraordinar într-o zi liberă, prin Ordonanță de Urgență, majorările salariale etapizate pe 3 ani și respinse deja aseară de profesorii care sunt de 9 zile în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. Abia după ce a aprobat OUG-ul, Executivul condus de fostul general în armată Nicolae Ciucă i-a chemat la discuții la Palatul Victoria pe reprezentanții profesorilor.
Klaus Iohannis, declarații:
Toată clasa politică a neglijat educația 30 de ani. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu România Educată. Știm toți că educația se face cu mult entuziasm, dăruire, dar nu vine pe gratis. Dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta au fost foarte supărați când din proiectul legii educației a fost scoasă partea cu salarizarea. În lege era prevăzută cu salariul mediu. Când a fost scos articolul, oamenii s-au simțit jigniți. De aceea am spus că solicitările lor sunt legitime.
Greva a arătat politicienilor și românilor că și ei știu să își ceară drepturile. După ce s-a negociat și au fost la mine, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat puțin abordarea. Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt.
În plus, guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv.
Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt un fel de interfață. Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc si consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum funcționează o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât corect să dea această Ordonanță, fiindcă a ințeles că sunt solicitări legitime și le garantează indiferent de ce se negociază cu acești reprezentanți.
Eu sper să se întoarcă la școală, pentru că nu mai au pentru ce să facă greva.
Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care dă Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?
Ştirea zilei
Creșă nouă cu 40 de locuri în Blaj: Licitația de peste 10 milioane de lei, lansată în SEAP
Creșă nouă cu 40 de locuri în Blaj: Licitația de peste 10 milioane de lei, lansată în SEAP
Compania Națională de Investiții a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectare – faza adaptare la amplasament, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiții:„Construire creșă mică, localitatea Izvoarele, municipiul Blaj, județul Alba”.
Valoarea totală estimată a contractului este de 10.858.323,12 lei, fără TVA.
Proiectul-tip se va amplasa, de preferinta, in cadrul intravilanului localitatii, intr-o zona linistita, avand legaturi usoare cu suprastructura si infrastructura edilitara existenta. Suprafata de teren destinata activitatilor in aer liber va fi de minimum 10mp/copil.
Noua creșă va avea 40 de locuri și va fi construită în „Lunca Ciufudului”, lângă parcul de la intrarea în Tiur, într-un cartier, Veterani, aflat în plină dezvoltare imobiliară! Ea va deservi în special familiile cu copii mici din cartierele Berc, Izvoarele, Veza și localitatea aparținătoare Tiur, dar se va adresa tuturor părinților care își desfășoară activitatea pe raza municipiului Blaj.
Investiția este în valoare de 2,005,806.54 euro (fără TVA) și va fi suportată în integralitate de Ministerul Dezvoltării, iar finanțarea va include și racordarea la utilități, nemaifiind necesară nicio contribuție de la bugetul local al municipiului Blaj.
Proiectul de tip „creșă mică” face parte din categoria creșelor nZEB (near-Zero Energy Building). Acestea vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale, de management al acestor resurse și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici.
Aceste creșe vor avea, în funcție de mărimea lor, săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.
Construirea noii creșe va satisface cerințele impuse de piața muncii, un domeniu aflat în expansiune în municipiul nostru, fiind și o dorință a principalului angajator din municipiul Blaj, compania Bosch Rexroth.
În acest moment, în municipiul Blaj se află în construcție, pe fonduri europene, creșa de pe strada Eroilor, care va putea găzdui 80 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Creșa este finalizată în proporție de 93 % și va fi gata în data de 20 octombrie. Urmează apoi dotarea acesteia cu echipamentele necesare și obținerea acreditărilor și autorizațiilor de funcționare.
Ştirea zilei
Oficial | OUG prinvind majoarea salariilor profesorilor, publicată în Monitorul Oficial
Oficial | OUG prinvind majoarea salariilor profesorilor, publicată în Monitorul Oficial
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că ordonanţa de urgenţă adoptată, joi, de către Guvern prevede majorarea salariului brut al tuturor cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei şi o creştere cu 400 de lei pentru cele nedidactice.
La rândul său, ministrul Educaţiei Ligia Deca a precizat că impactul bugetar al măsurilor este de aproximativ 2,16 miliarde de lei.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a spus că mesajul public pe care îl transmite Executivul este că „negocierile s-au încheiat”.
Ulterior, el a explicat că prin afirmaţia sa s-a referit la faptul că Guvernul a răspuns solicitărilor sindicatelor din educaţie făcute în debutul dialogului acestora cu Executivul. „Guvernul este deschis la dialog”, a completat Cărbunaru.
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Actualitateacum 23 de ore
Vouchere sociale 2023: Când intră în luna iunie următoarea tranșă de 250 de lei pe card
-
Sportacum 24 de ore
GT Sport Alba Iulia, calificare în etapa superioară la Under 19 după victoria de la Copșa Mică
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
LIVE VIDEO| Emoții și bucurie la final de clasa a XII-a. Festivitatea de absolvire a elevilor Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia