Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Gălbenelele au efecte binefăcătoare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

lDenumirea plantei: gălbenele (Calendula officinalis)
lPerioada de vegetaţie: planta anuală care înfloreşte din luna mai până în septembrie.
lPerioada de recoltare: se recoltează florile fără codiţe când sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, după ce se ridică roua şi până seara, se usucă  în straturi subţiri, la umbră.
Boli în care se utilizează:
lUz intern: gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistită, icter infecţios, ulceraţii canceroase, inflamaţii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.
lUz extern: leucoree, trichomoniază, acnee, arsuri, degerături, răni purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sânilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, asteoporoză.
Reţete:
lInfuzia: 2 linguriţe cu vârf de floare uscată la 300 ml apă clocotită. Din infuzie se bea călduţ ceaiul de 3 ori în decursul unei zile înainte cu o jumătate de oră de masă. O infuzie mai concentrată se prepară din 4 linguri de flori la 200 ml apă din care se beau 3 linguri pe zi; pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi câte 30 picături de tinctură  în puţină  apă.
lTinctura: se poate obţine din florile proaspăt culese care se introduc într-un recipient de sticlă de circa 1 litru, peste care se toarnă alcool până se acoperă florile. Vasul se aşează în apropierea unei surse de căldură sau la soare unde trebuie să  stea timp de 2 săptămâni.
lAlifie: se înfierbintă 100 g de untură de porc nesărată, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasă să sfârâie la foc mic. Se amestecă  încet timp de 10 minute apoi se dă tigaia la o parte şi se lasă să stea aşa până a doua zi când se încălzeşte din nou amestecul şi se filtrează printr-un tifon, într-un borcan, în care se stoarce şi rezidul rezultat din prăjirea plantei. Se aplică  alifia, în straturi subţiri în zonele cu arsuri şi degerături.
lBăile de şezut: 30 g de flori proaspăt culese se lasă să stea în apă rece timp de 24 ore. După acest timp se fierb timp de 10 minute în apa în care au stat şi se adaugă  la apa de baie din cadă la nivelul de 25-30 cm, atât cât să ne acopere şoldurile. Băile de şezut vor dura timp de 10-15 minute şi se fac de două ori pe zi timp de 12 zile.
lPerna de flori: se realizează foarte simplu din flori culese şi puse la uscat undeva la umbră timp de 24 ore, după care se introduc într-un săculeţ pe care îl aplicăm pe abdomen în cazul durerilor ulceroase, pe mijloc în cazul durerilor renale, dar mai ales pe faţă pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.

Ceai de gălbenele
lIntern se recomandă ca adjuvant în tratarea unor afecţiuni cum ar fi: gastrita hiperacidă, ulcerul gastro-duodenal, dischinezia biliară, colecistopatia, dismenorea.
lExtern în inflamaţii ale cavităţii bucale şi ale căilor respiratorii superioare (faringe, laringe), în inflamaţii ale pielii şi mucoaselor, în vânătăi, contuzii, furunculoze, ulceraţii, eczeme, parazitoze.
Doze şi mod de administrare:
lIntern: infuzie 1-2 linguriţe de flori la 250 ml apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi. Tinctură – prin macerarea a 20 g de flori la 100 g alcool, timp de 8 zile
lExtern: infuzie din 30 g /l pentru spălături vaginale, comprese pentru răni, arsuri, ulceraţii, cu amestec de 10 g tinctură şi 90 g apă fiartă şi răcită


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea