Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fratele lui Cătălin Moroșanu, judecat într-un dosar pentru evaziune din afaceri cu aur. Un afacerist din Alba ar fi liderul grupării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fratele lui Cătălin Moroșanu, judecat într-un dosar pentru evaziune din afaceri cu aur. Un afacerist din Alba ar fi liderul grupării

După aproape trei ani de zile faza de cameră preliminară a unui dosar instrumentat de DIICOT cu 25 de inculpați trimiși în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani din afaceri cu aur, cu prejudiciu de circa 15 milioane de lei a fost finalizat de Curtea de Apel Iași.

Inițial, Tribunalul Iași a decis retrimiterea rechizitoriului la DIICOT, dar Curtea de Apel a constatat că actele de urmărire penală au fost corect întocmite. În dosar sunt inculpați, printre alții, un om de afaceri din Alba Iulia, a cărui soție este judecătoare la Curtea de Apel Cluj, precum și Claudiu Moroșan, fratele luptătorului Cătălin Moroşan.

”Înlătură din încheierea atacată dispoziția de restituire a cauzei la DIICOT – ST Iași ca urmare a imposibilității stabilirii obiectului și limitelor judecății. Dispune începerea judecății în cauză. Menține celelalte dispoziții ale încheierilor din 02.06.2021 și din 18.11.2020 pronunțate de Tribunalul Iași, inclusiv dispoziția privind eliminarea din conținutul rechizitoriului a referirilor la mijloacele de probă care au fost excluse”, se precizează în minuta încheierii de la Curtea de Apel Iași, din 15 martie 2022.

Prin decizia din 18 noiembrie 2020 au fost excluse din dosar o serie de procese verbale privind supravegherea tehnică a unor inculpați realizate cu sprijinul SRI realizate în 2013 și 2014.

În cauză au calitatea de inculpat şi cinci societăţi comerciale, din care trei aparţin afaceristului din Alba. Este vorba despre Marcor Gold SRL, Exclusiv Investments SRL şi Exclusiv International SRL. Pentru documentarea cauzei, procurori de la DIICOT Iaşi au efectuat în octombrie 2018 un număr de 35 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi şi a municipiilor Bucureşti si Alba Iulia, ocazie cu care au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor şi recuperării prejudiciului cauzat, 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei şi au fost instituite sechestre pe imobile şi autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 de euro.

”Societăţi fantomă” sau societăţi de ”tip conductă”

La momentul respectiv s-a precizat că, în perioada 2012 – 2015 omul de afaceri din Alba Iulia împreună cu alte două persoane din Iaşi, S. D. şi S. B., au constituit un grup infracţional ce a avut drept scop facilitarea înregistrării în contabilitatea societăţilor controlate de către afaceristul din Alba Iulia a unor facturi fiscale eliberate în baza unor relaţii comerciale fictive care, pe de o parte, au avut ca efect sustragerea de către acestea din urmă de la plata unor sume de bani reprezentând TVA-ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat şi pe de altă parte, au reprezentant documentaţia necesară solicitărilor de rambursare a TVA înaintate către organele competente de către SC Marcor Gold SRL.

Cele două persoane din Iaşi au pus la dispoziţia afaceristului din Alba facturi fiscale emise de societăţi comerciale, controlate de către aceştia prin interpuşi, (”societăţi fantomă” sau societăţi de ”tip conductă”) care atestau în mod fictiv livrarea de fragmente de bijuterii din aur către cele trei societăţi beneficiare. Liderul grupării era bărbatul din Alba, care prin natura activităţii societăţilor comerciale pe care le reprezintă sau controlează (topitorie de aur şi magazine de bijuterii), a realizat achiziţii ilicite de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur.

Achiziţii fictive de metale preţioase

Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa metalelor preţioase livrate intracomunitar, acesta a declarat că, metalele preţioase livrate către Italia şi Germania provin de la o serie de societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, controlate de cetăţeni de etnie rromă din localităţile Grajduri şi Lunca Cetăţuii. Scopul final l-a constituit diminuarea bazei impozabile de calcul a TVA şi a impozitului pe profit precum şi solicitarea rambursării de TVA de la bugetul consolidat al statului.

”Modul de manifestare al grupului infracţional organizat sub aspectul fenomenului evazionist a luat forma fraudei cu TVA. Astfel, atât societăţile comerciale controlate de către inculpatul M. C., cât şi societăţile comerciale controlate de către inculpaţii A. A. şi M. M. în perioada de referinţă au fost operatori economici români înregistraţi în scopuri de TVA ce efectuau livrări intracomunitare către operatori economici din state membru U.E (Italia, Germania), livrări care potrivit prevederilor fiscale nu sunt purtătoare de TVA. Obiectul livrărilor intracomunitare l-au constituit aliaje din aur.

În acest context, inculpaţii M. C., A. A. şi M. M. au înregistrat în contabilitatea societăţilor controlate, achiziţii fictive de metale preţioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, purtătoare de TVA, de la societăţi interpuse scriptic, nou autorizate în comerţul cu metale preţioase, având menirea doar de a ajuta la punerea în circulaţie a TVA-ului, scopul final fiind deducerea TVA precum şi solicitarea de rambursări de TVA”, au precizat procurorii DIICOT.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale și luare unor măsuri preventive reprezintă etape ale procesului penal, reglementat de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Număr RECORD de șefi de promoție la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia: 17 elevi cu 10 curat, mândria promoției 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Număr RECORD de șefi de promoție la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia: 17 elevi cu 10 curat, mândria promoției 2024 Vineri, 14 iunie 2024, a fost o zi încărcată de emoții pentru elevii de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia. După 8 ani încărcați atât cu momente […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea