Ştirea zilei
Fratele lui Cătălin Moroșanu, judecat într-un dosar pentru evaziune din afaceri cu aur. Un afacerist din Alba ar fi liderul grupării
Fratele lui Cătălin Moroșanu, judecat într-un dosar pentru evaziune din afaceri cu aur. Un afacerist din Alba ar fi liderul grupării
După aproape trei ani de zile faza de cameră preliminară a unui dosar instrumentat de DIICOT cu 25 de inculpați trimiși în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani din afaceri cu aur, cu prejudiciu de circa 15 milioane de lei a fost finalizat de Curtea de Apel Iași.
Inițial, Tribunalul Iași a decis retrimiterea rechizitoriului la DIICOT, dar Curtea de Apel a constatat că actele de urmărire penală au fost corect întocmite. În dosar sunt inculpați, printre alții, un om de afaceri din Alba Iulia, a cărui soție este judecătoare la Curtea de Apel Cluj, precum și Claudiu Moroșan, fratele luptătorului Cătălin Moroşan.
”Înlătură din încheierea atacată dispoziția de restituire a cauzei la DIICOT – ST Iași ca urmare a imposibilității stabilirii obiectului și limitelor judecății. Dispune începerea judecății în cauză. Menține celelalte dispoziții ale încheierilor din 02.06.2021 și din 18.11.2020 pronunțate de Tribunalul Iași, inclusiv dispoziția privind eliminarea din conținutul rechizitoriului a referirilor la mijloacele de probă care au fost excluse”, se precizează în minuta încheierii de la Curtea de Apel Iași, din 15 martie 2022.
Prin decizia din 18 noiembrie 2020 au fost excluse din dosar o serie de procese verbale privind supravegherea tehnică a unor inculpați realizate cu sprijinul SRI realizate în 2013 și 2014.
În cauză au calitatea de inculpat şi cinci societăţi comerciale, din care trei aparţin afaceristului din Alba. Este vorba despre Marcor Gold SRL, Exclusiv Investments SRL şi Exclusiv International SRL. Pentru documentarea cauzei, procurori de la DIICOT Iaşi au efectuat în octombrie 2018 un număr de 35 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi şi a municipiilor Bucureşti si Alba Iulia, ocazie cu care au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor şi recuperării prejudiciului cauzat, 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei şi au fost instituite sechestre pe imobile şi autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 de euro.
”Societăţi fantomă” sau societăţi de ”tip conductă”
La momentul respectiv s-a precizat că, în perioada 2012 – 2015 omul de afaceri din Alba Iulia împreună cu alte două persoane din Iaşi, S. D. şi S. B., au constituit un grup infracţional ce a avut drept scop facilitarea înregistrării în contabilitatea societăţilor controlate de către afaceristul din Alba Iulia a unor facturi fiscale eliberate în baza unor relaţii comerciale fictive care, pe de o parte, au avut ca efect sustragerea de către acestea din urmă de la plata unor sume de bani reprezentând TVA-ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat şi pe de altă parte, au reprezentant documentaţia necesară solicitărilor de rambursare a TVA înaintate către organele competente de către SC Marcor Gold SRL.
Cele două persoane din Iaşi au pus la dispoziţia afaceristului din Alba facturi fiscale emise de societăţi comerciale, controlate de către aceştia prin interpuşi, (”societăţi fantomă” sau societăţi de ”tip conductă”) care atestau în mod fictiv livrarea de fragmente de bijuterii din aur către cele trei societăţi beneficiare. Liderul grupării era bărbatul din Alba, care prin natura activităţii societăţilor comerciale pe care le reprezintă sau controlează (topitorie de aur şi magazine de bijuterii), a realizat achiziţii ilicite de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur.
Achiziţii fictive de metale preţioase
Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa metalelor preţioase livrate intracomunitar, acesta a declarat că, metalele preţioase livrate către Italia şi Germania provin de la o serie de societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, controlate de cetăţeni de etnie rromă din localităţile Grajduri şi Lunca Cetăţuii. Scopul final l-a constituit diminuarea bazei impozabile de calcul a TVA şi a impozitului pe profit precum şi solicitarea rambursării de TVA de la bugetul consolidat al statului.
”Modul de manifestare al grupului infracţional organizat sub aspectul fenomenului evazionist a luat forma fraudei cu TVA. Astfel, atât societăţile comerciale controlate de către inculpatul M. C., cât şi societăţile comerciale controlate de către inculpaţii A. A. şi M. M. în perioada de referinţă au fost operatori economici români înregistraţi în scopuri de TVA ce efectuau livrări intracomunitare către operatori economici din state membru U.E (Italia, Germania), livrări care potrivit prevederilor fiscale nu sunt purtătoare de TVA. Obiectul livrărilor intracomunitare l-au constituit aliaje din aur.
În acest context, inculpaţii M. C., A. A. şi M. M. au înregistrat în contabilitatea societăţilor controlate, achiziţii fictive de metale preţioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, purtătoare de TVA, de la societăţi interpuse scriptic, nou autorizate în comerţul cu metale preţioase, având menirea doar de a ajuta la punerea în circulaţie a TVA-ului, scopul final fiind deducerea TVA precum şi solicitarea de rambursări de TVA”, au precizat procurorii DIICOT.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale și luare unor măsuri preventive reprezintă etape ale procesului penal, reglementat de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Sursa: ziare.com
Ştirea zilei
A furat două telefoane mobile de la o pensiune din Alba. Hoțul s-a ales cu închisoare cu suspendare
A furat două telefoane mobile de la o pensiune din Alba. Hoțul s-a ales cu închisoare cu suspendare
Un bărbat care a furat două telefoane mobile de la o pensiune din județul Alba s-a ales cu patru luni de închisoare cu executare, din partea Judecătoriei Câmpeni.
În rechizitoriu s-a reţinut că la data de 14.04.2022, intervalul 15:00-16:00, inculpatul s-a deplasat cu bicicleta din oraşul Câmpeni în Lupșa pentru a solicita sprijin financiar reprezentanţilor Mănăstirii Lupșa.
Ulterior, acesta s-a deplasat la localul Pensiunea Casa Apuseană, din comuna Lupșa, situat în vecinătatea Mănăstirii Lupșa, unde profitând de faptul că persoana vătămată, angajată ca ospătar la acel local se afla în bucătăria pensiunii, a sustras 2 telefoane mobile, respectiv un telefon mobil marca HUAWEI, model P10 Lite şi un telefon mobil marca HUAWEI, model Y7, care se aflau pe tejgheaua barului.
Pe traseul de întoarcere suspectul a scos cartela SIM care se afla în telefonul mobil marca HUAWEI, model P10 Lite şi a aruncat-o într-un şanţ de pe marginea Drumului Naţional 75.
În urma verificării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere ale Pensiunii „Casa Apuseană” a rezultat faptul că în data de 14 aprilie 2022 ora 16:29 ( ora camerei 15:32:19) se observă o persoană de sex masculin care poartă un tricou închis la culoare , pantaloni sport pe care se află aplicate dungi albe verticale în partea inferioară , iar pe cap aceasta poartă o şapcă tip „baseball întoarsă”, care intră în pensiune , se deplasează spre „bar” se aplecă peste tejghea şi ulterior se deplasează spre partea din spate a barului, zonă unde se aflau cele două telefoane mobile pe care le sustrage şi apoi părăseşte localul pe acelaşi traseu, probându-se că este vorba de inculpat.
Audiat fiind, inculpatul a recunoscut în materialitatea sa comiterea infracţiunii.
Astfel, Judecătoria Câmpeni a hotărât faptul că „condamnă pe inculpat la pedeapsa de 4 (patru) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt faptă prev. şi ped. de art. 228 alin. 1 din Codul Penal.
Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere a inculpatului de 2 (doi) ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.
Ştirea zilei
Femeie din Alba, condamnată după ce a furat un ghiul din aur, chiar din locuința victimei. Se va afla sub supraveghere timp de doi ani
Femeie din Alba, condamnată după ce a furat un ghiul din aur, chiar din locuința victimei. Se va afla sub supraveghere timp de doi ani
O femeie din Alba, care a sustras un ghiul din aur, chiar din locuința unui bărbat, s-a ales cu patru luni de închisoare cu suspendare, din partea Judecătoriei Câmpeni.
La data de 16 ianuarie 2022, în jurul orei 11:30, în timp ce se afla în locuința persoanei vătămate și profitând de neatenția acesteia, inculpata a sustras de pe masa din bucătărie un inel bărbătesc de tip ghiul din aur. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptei, astfel cum a fost evaluat de persoana vătămată, este de aproximativ 2.700 lei.
Cu ocazia audierii persoanei vătămate s-a stabilit faptul că, în jurul datei de 15 sau 16.01.2022 și-a dat jos de pe deget inelul de tip ghiul pe care îl deține și l-a lăsat în apartamentul în care locuiește.
Din aceeași declarație mai rezultă faptul că, în data de 20 ianuarie 2022 a vrut să își pună la loc inelul, însă nu l-a mai găsit în locul în care îl lăsase.
Persoana vătămată a precizat faptul că, în perioada de referință, în locuința sa a venit inculpata, care a rămas singură în holul apartamentului în perioada de timp în care el s-a dus până pe balcon.
Din procesul verbal din data de 14 februarie2022, încheiat de organele de cercetare penală, rezultă faptul că, cu ocazia unor verificări efectuate la o casă de amanet a fost identificat inelul ce aparține persoanei vătămate.
Din registrul de evidență al bijuteriilor amanetate rezultă faptul că persoana care a amanetat inelul a fost o martoră, cu ocazia audierii căreia stabilindu-se faptul că are inelul de la fiica ei, inculpata.
Cu ocazia audierii inculpatei, aceasta a recunoscut comiterea faptei și a precizat că a fost invitată de către persoana vătămată la aceasta în apartament pentru a-i da anumite produse alimentare și că, profitând de neatenția acesteia, a luat de pe masa din bucătărie un inel bărbătesc de tip ghiul din aur.
„În drept, fapta inculpatei, constând în aceea că, la data de 16 ianuarie 2022, în jurul orei 11:30, în timp ce se afla în locuința persoanei vătămate, a sustras de pe masa din bucătărie un inel bărbătesc de tip ghiul din aur, cauzând un prejudiciu de 2700 de lei, constituie infracțiunea de furt, prev. de art. 228 alin. 1 din C. pen.
Persoana vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2700 de lei, reprezentând contravaloarea inelului sustras și nerecuperat”, se arată în motivarea instanței.
„Stabileşte pedeapsa de 4 luni închisoare în sarcina inculpatei, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de furt, prev. de art. 228 alin. 1 din C. pen.; aplicarea pedepsei stabilite în sarcina inculpatei şi fixează termenul de supraveghere de 2 (doi) ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
Admite acţiunea civilă şi obligă inculpata să achite părţii civile suma de 2700 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloare inelului din aur sustras”, se arată în hotărârea Judecătoriei Câmpeni.
Ştirea zilei
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră
Într-o mănăstire din județul Alba, doar bărbaților le este permis să intre în ansamblu.
Locul din România unde femeile sunt interzise
Poate că nu te așteptai la așa ceva, însă în țara noastră există un loc în care femeile sunt interzise. Doar bărbații au acces în această zonă. Regulile sunt foarte stricte și trebuie respectate de absolut toată lumea, fără excepție. Această practică își are rădăcinile în tradiția și interpretarea religioasă.
În creștinismul ortodox, regula de a nu permite femeilor să intre în anumite biserici, mănăstiri sau zone din lăcașele sfinte își are rădăcina în practicile religioase. Unul dintre principalele motive pentru care s-a impus această normă are legătură cu menținerea sfințeniei bisericii sau a conceptului de puritate rituală.
Mănăstirea Ponor este locul în care femeile nu au voie să calce. Lăcașul religios se află în partea central-nordică a județului Alba, la o distanță de aproximativ 40 de km de Aiud. Accesul se face pe DJ 107 I – Transalpina de Apuseni, dinspre Aiud până în localitatea Ponor. Se continuă apoi încă 10 km pe DC 750C și DC 106.
Pe versantul unui munte se află Mănăstirea Ponor, supranumită și „Athosul românesc”. Ansamblul are forma unei cetăți dreptunghiulare, prezentând o singură intrare și având biserica în centru. Mai cuprinde un paraclis, o bucătărie, ateliere la parter și chilii la mansardă. Paraclisul este închinat Sfântului Nectarie, iar biserica poartă hramul Înălțării Domnului.
Ce reguli se respectă la Mănăstirea Ponor
Normele impuse la Mănăstirea Ponor, care îl are ca stareț pe părintele protosinghel Irineu Curtescu, sunt stricte. Femeile nu au voie să calce aici, accesul fiind permis doar bărbaților. Reprezentantele sexului frumos pot să meargă, în schimb, la mănăstirea de maici, unde accesul bărbaților este interzis. Tot părintele protosinghel Irineu Curtescu este stareț și aici.
În ambele mănăstiri, atât în cazul celei de călugări, cât și în cazul celei de maici, principalele activități care se practică sunt rugăciunea și o serie de ascultări simple. Aici, se mănâncă o dată pe zi, la ora 15:00.
Lunea, miercurea, vinerea și sâmbăta seară se face priveghere pe durata întregii nopți. După vecernia mică de la ora 17:00 urmează un program de odihnă până la ora 22:30. Ulterior, începe privegherea, care ține până a doua zi dimineața, în jurul orelor 07:00-08:00.
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România
-
Actualitateacum 23 de ore
VIOLENȚĂ într-o comună din Alba: Un bărbat beat și-a luat iubita la bătaie. Cum a fost pedepsit
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Modernizarea unor drumuri din satele Valea Poienii și Vâlcea, din comuna Bucium. Undă verde din partea APM Alba
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră
-
Actualitateacum 14 ore
LISTA FINALĂ| Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba
-
Actualitateacum 17 ore
Câte accidente MORTALE s-au întâmplat în Alba, în 2022. Județul din România care are cele mai periculoase drumuri din Europa