Foto/Video: Aniversare 40 de ani de activitate a societății Cupru Min SA Abrud

Vineri, 19 mai, societatea Cupru Min SA Abrud a sărbătorit 40 de ani de la înființare, momentul aniversar fiind sărbătorit putând fi sărbătorit în total pe durata a trei zile, alături de numeroși invitați și foști salariați ai unității. 

Evenimentul a debutat vineri dimineața cu un simpozion aniversar desfășurat la fostul hotel din Abrud, în prezent proprietate a societății, la care au participat actuali și foști angajați din conducerea societății, reprezentantul Ministerului Economiei, al Instituției Prefectului – județul Alba, mai mulți parlamentari din județul nostru, membrii din Consiliul de Administrație al societății, reprezentanți ai administrațiilor publice locale din Abrud și localitățile învecinate, reprezentanți ai instituțiilor partenere în afaceri și ai universităților din Petroșani și Baia Mare. Invitații au fost întâmpinați conform tradiției românești, cu pâine și sare, evenimentul fiind coordonat de directorul general Nicolae Turdean, care a avut cuvântul de deschidere și de prezentare a invitaților.

Printre cei care au luat cuvântul, au făcut urări de mulți ani în continuare sau rememorări din activitatea societății s-au numărat Simona Țeighiu-Jurj – secretar de stat în Ministerul Economiei; Dănuț Hălălai – prefectul județului Alba; Sorin Bumb, Ioan Dîrzu, Corneliu Olar –  deputați de Alba, Radu Coșarcă – membru în CA al societății, Nicolae Simina și Silviu Ponoran – primarii localităților Abrud și Zlatna, inginerul Emil Crișan și alți invitați. Totodată, în partea a doua a simpozionului, coordonată de directorul Gheorghe Chindriș, au fost prezentate proiecte și teme de cercetare în derulare de către reprezentanți de la Universitatea Petroșani, Universitatea Tehnică Cluj Napoca – filiala Baia Mare, IPROMIN București, CEPROMIN SA Deva și INMR București.  În semn de recunoaștere a valorii, muncii și implicării în cadrul societății, la finalul evenimentului au fost acordate diplome și medalii aniversare foștilor directori și angajați din conducerea societății.

După amiază, evenimentul a continuat cu vizitarea carierei și a uzinei de Roșia Poieni, numeroșii participanți transportați cu un autocar beneficiind de servicii de ghid oferite de inginerii Emil Crișan și Tiberiu Rațiu. Astfel, participanții au văzut de sus cariera de exploatare, uzina de preparare a minereului, imensele utilaje de transport a societății – câteva recent achiziționate, priveliștea încântătoare a Apusenilor de la o altitudine de aproximativ 1000 metri și părți din localitățile Lupșa, Bistra, Câmpeni, Roșia Montană la întoarcerea spre Abrud.

Opțional, invitații au avut posibilitatea de a rămâne în zonă pentru a participa astăzi la Bucium, la întâlnirea anuală cu buciumanii, cu Asociația ,,Baia Domnilor” și la vizitarea Muzeului Mineritului din localitate, cât și de a urca pe munte, la Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa – care se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni.

Conform specialiștilor, societatea Cupru Min SA Abrud deţine aproape 60 la sută din rezervele de cupru ale României, se află în subordinea Ministerului Economiei și are în prezent aproximativ 540 de angajați. Anul trecut, societatea a înregistrat rezultate remarcabile, acesta fiind considerat ,,anul recordurilor”:
– cea mai mare producție anuală de cupru din istorie: 7800 tone;
– cea mai mare cantitate de concentrat de cupru livrată într-o singură lună: 9000 tone;
– începând cu prețul de 4200 dolari americani/tonă al cuprului, compania a devenit rentabilă. În 2014 pragul de rentabilitate se afla la prețul de 5900 dolari/tonă;
– economii realizate în a doua jumătate a anului, la ultimele două contracte semnate cu furnizori de echipamente, ca urmare a aplicării noii strategii de achiziții: 600.000 euro;
– pentru prima dată din 2013, au crescut veniturile nete ale salariaților – de la 3.057 lei cât se înregistrau în 2013 – la 3.689 lei în prezent, iar această politică se anunță că se va continua și în 2017;
– au fost plătite toate datoriile înregistrate de companie;
– au început achizițiile majore în cadrul programului amplu de modernizare și dezvoltare la carieră și uzina de preparare. Rezultatele remarcabile sunt realizate în urma măsurilor luate de conducerea companiei după ce a început guvernanța corporativă și după schimbarea normelor interne de achiziții la nivelul companiei.

Ovidiu CULDA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...