Curier Județean
Foto/Video: Aniversare 40 de ani de activitate a societății Cupru Min SA Abrud
Vineri, 19 mai, societatea Cupru Min SA Abrud a sărbătorit 40 de ani de la înființare, momentul aniversar fiind sărbătorit putând fi sărbătorit în total pe durata a trei zile, alături de numeroși invitați și foști salariați ai unității.
Evenimentul a debutat vineri dimineața cu un simpozion aniversar desfășurat la fostul hotel din Abrud, în prezent proprietate a societății, la care au participat actuali și foști angajați din conducerea societății, reprezentantul Ministerului Economiei, al Instituției Prefectului – județul Alba, mai mulți parlamentari din județul nostru, membrii din Consiliul de Administrație al societății, reprezentanți ai administrațiilor publice locale din Abrud și localitățile învecinate, reprezentanți ai instituțiilor partenere în afaceri și ai universităților din Petroșani și Baia Mare. Invitații au fost întâmpinați conform tradiției românești, cu pâine și sare, evenimentul fiind coordonat de directorul general Nicolae Turdean, care a avut cuvântul de deschidere și de prezentare a invitaților.
Printre cei care au luat cuvântul, au făcut urări de mulți ani în continuare sau rememorări din activitatea societății s-au numărat Simona Țeighiu-Jurj – secretar de stat în Ministerul Economiei; Dănuț Hălălai – prefectul județului Alba; Sorin Bumb, Ioan Dîrzu, Corneliu Olar – deputați de Alba, Radu Coșarcă – membru în CA al societății, Nicolae Simina și Silviu Ponoran – primarii localităților Abrud și Zlatna, inginerul Emil Crișan și alți invitați. Totodată, în partea a doua a simpozionului, coordonată de directorul Gheorghe Chindriș, au fost prezentate proiecte și teme de cercetare în derulare de către reprezentanți de la Universitatea Petroșani, Universitatea Tehnică Cluj Napoca – filiala Baia Mare, IPROMIN București, CEPROMIN SA Deva și INMR București. În semn de recunoaștere a valorii, muncii și implicării în cadrul societății, la finalul evenimentului au fost acordate diplome și medalii aniversare foștilor directori și angajați din conducerea societății.
După amiază, evenimentul a continuat cu vizitarea carierei și a uzinei de Roșia Poieni, numeroșii participanți transportați cu un autocar beneficiind de servicii de ghid oferite de inginerii Emil Crișan și Tiberiu Rațiu. Astfel, participanții au văzut de sus cariera de exploatare, uzina de preparare a minereului, imensele utilaje de transport a societății – câteva recent achiziționate, priveliștea încântătoare a Apusenilor de la o altitudine de aproximativ 1000 metri și părți din localitățile Lupșa, Bistra, Câmpeni, Roșia Montană la întoarcerea spre Abrud.
Opțional, invitații au avut posibilitatea de a rămâne în zonă pentru a participa astăzi la Bucium, la întâlnirea anuală cu buciumanii, cu Asociația ,,Baia Domnilor” și la vizitarea Muzeului Mineritului din localitate, cât și de a urca pe munte, la Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa – care se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni.
Conform specialiștilor, societatea Cupru Min SA Abrud deţine aproape 60 la sută din rezervele de cupru ale României, se află în subordinea Ministerului Economiei și are în prezent aproximativ 540 de angajați. Anul trecut, societatea a înregistrat rezultate remarcabile, acesta fiind considerat ,,anul recordurilor”:
– cea mai mare producție anuală de cupru din istorie: 7800 tone;
– cea mai mare cantitate de concentrat de cupru livrată într-o singură lună: 9000 tone;
– începând cu prețul de 4200 dolari americani/tonă al cuprului, compania a devenit rentabilă. În 2014 pragul de rentabilitate se afla la prețul de 5900 dolari/tonă;
– economii realizate în a doua jumătate a anului, la ultimele două contracte semnate cu furnizori de echipamente, ca urmare a aplicării noii strategii de achiziții: 600.000 euro;
– pentru prima dată din 2013, au crescut veniturile nete ale salariaților – de la 3.057 lei cât se înregistrau în 2013 – la 3.689 lei în prezent, iar această politică se anunță că se va continua și în 2017;
– au fost plătite toate datoriile înregistrate de companie;
– au început achizițiile majore în cadrul programului amplu de modernizare și dezvoltare la carieră și uzina de preparare. Rezultatele remarcabile sunt realizate în urma măsurilor luate de conducerea companiei după ce a început guvernanța corporativă și după schimbarea normelor interne de achiziții la nivelul companiei.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=3991]
Curier Județean
Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii
Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii
Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos și se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. Astfel, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe 4 iunie.
Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii
Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică şi luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.
Rusaliile sunt sărbătorite în 2023 duminică, pe 4 iunie. Va fi a opta duminică de după Paşti, iar imediat după, pe 5 iunie, avem Sfânta Treime.
Tot în luna iunie mai avem Sânzienele sâmbătă, pe 24 iunie, dar şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel care sunt sărbătoriţi joi, pe 29 iunie.
Ce semnificaţie are sărbătoarea Rusaliilor
Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt
Astfel, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.
Oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele, iar în unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.
Rusalii, tradiții și obiceiuri în prima zi de sărbătoare
În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.
Citește și: Calendar crestin: Cand pică Pastele 2024 ortodox și catolic. Sărbători de Paste 2024 și în urmatorii ani. Cand cade în anul 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030
La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.
De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.
Ce este strict interzis să facem de Rusalii
Pe langă multitudinea de tradiții și obiceiuri, de Rusalii întâlnim și o serie de superstiții. De exemplu, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te vor pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.
Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, iar în ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.
Curier Județean
FOTO| Jandarmii din județul Alba, prezenți la datorie la toate evenimentele desfășurate în minivacanța de 1 iunie
FOTO| Jandarmii din județul Alba, prezenți la datorie la toate evenimentele desfășurate în minivacanța de 1 iunie
În contextul minivacanței ocazionată de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Copilului şi de prăznuirea sărbătorii Rusaliilor, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Avram Iancu Alba vor fi la datorie, în scopul asigurării unui climat de ordine şi siguranţă pentru cei care vor fi prezenţi la evenimentele cultural-artistice, sportive, promoționale și religioase desfășurate în această perioadă pe raza județului.
Vom fi prezenţi la manifestările organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului de la Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Blaj, Câmpeni, Sebeș, Cugir, Bistra și Roșia Montană. De asemenea, în atenţia jandarmilor vor fi manifestările cultural-artistice, respectiv ,,Fiii Satului” din Oarda de Jos, ,,Fiii Satului” și Festivalul Cireșelor din Găbud.
Totodată, sâmbătă, jandarmii vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică pe timpul „Etapei a II-a a Campionatului National de Super Rally” desfășurat în municipiul Alba Iulia, eveniment automobilistic la care organizatorii preconizează participarea unui public numeros. În plus, jandarmii vor fi prezenți și pe timpul manifestării sportive „Aiud Maraton”, competiție care se va desfășura în zona municipiului Aiud, precum și pe timpul manifestării ,,Fun to Fly” care va avea loc în zona „Râpa Roșie” Sebeș.
În vederea prevenirii unor evenimente neplăcute, le recomandăm participanților la aceste evenimente să respecte indicațiile organizatorilor, să evite implicarea în conflicte, să acorde atenție bunurilor personale și să supravegheze atent copiii.
Celor care au ales să petreacă această minivacanță în aer liber la stațiunile montane din județ, le reamintim că jandarmii de la posturile montane vor acționa pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și vor fi în măsură să le ofere sprijin dacă vor fi în dificultate.
De asemenea, le reamintim tuturor cetăţenilor că pot solicita oricând sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Unic de Urgenţă – 112, sau pot anunța cel mai apropiat echipaj de jandarmi.
Curier Județean
FOTO| Activități creative dedicate Zilei Internaționale a Copilului, organizate de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri, la Centrul de Cultură ”A
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Activități creative dedicate Zilei Internaționale a Copilului, organizate de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, joi, 1 iunie 2023, o serie de activități creative dedicate Zilei Internaționale a Copilului, la care participă cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul instituției.
Activitățile vor începe la ora 12:00 și se desfășoară la Spațiile expoziționale de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina. Programul cuprinde: karaoke și recitaluri de muzică ușoară (profesor coordonator Marinela Popa), momente de folclor și muzică instrumentală (profesori coordonatori Nicolae Vancu, Ovidiu Țăran și Ovidiu Romoșan), muzică vocală tradițională (profesor coordonator Leontina Fărcaș), dansuri moderne (profesor coordonator Octavia Oprea). Copiii de toate vârstele vor fi invitați să se alăture și atelierelor de face-painting, pictură în diverse tehnici, modelaj și artă decorativă (profesori coordonatori: Ioana Raica, Olga Oloieru și meșterul iconar Daniela Anca).
Activitățile sunt organizate de Școala de Arte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” , instituție din subordinea Consiliului Județean Alba.
Școala de Arte și Meșteșuguri a fost înființată în anul 1969, iar în prezent funcționează ca serviciu în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, venind în întâmpinarea cererilor tot mai numeroase de formare continuă și petrecere a timpului liber, dar și a necesității de a conserva, promova și valorifica meșteșugurile tradiționale românești. De la înființare și până în prezent, peste 10.000 de cursanți au luat parte la cursurile educative, mulți dintre aceștia reprezentând la ora actuală repere culturale și artistice în domeniile pe care le-au aprofundat în cadrul instituției.
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de RUSALII: Roxana, Rusalin, Ruxandra. Trimite un mesaj celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Mesaje de RUSALII 2023. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Ştirea zileiacum 19 ore
1 iunie| COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe: Averse, descărcări electrice, vânt puternic și grindină
-
Ştirea zileiacum 17 ore
FOTO, VIDEO| Zi magică de 1 iunie, în Cetatea Alba Carolina, pentru sute de copii: Prichindeii s-au bucurat de jocuri și tobogane gonflabile, concursuri de biciclete și diferite ateliere de Ziua Copilului