Rămâi conectat

Curier Județean

Foto/Video: Aniversare 40 de ani de activitate a societății Cupru Min SA Abrud

Publicat

în

Vineri, 19 mai, societatea Cupru Min SA Abrud a sărbătorit 40 de ani de la înființare, momentul aniversar fiind sărbătorit putând fi sărbătorit în total pe durata a trei zile, alături de numeroși invitați și foști salariați ai unității. 

Evenimentul a debutat vineri dimineața cu un simpozion aniversar desfășurat la fostul hotel din Abrud, în prezent proprietate a societății, la care au participat actuali și foști angajați din conducerea societății, reprezentantul Ministerului Economiei, al Instituției Prefectului – județul Alba, mai mulți parlamentari din județul nostru, membrii din Consiliul de Administrație al societății, reprezentanți ai administrațiilor publice locale din Abrud și localitățile învecinate, reprezentanți ai instituțiilor partenere în afaceri și ai universităților din Petroșani și Baia Mare. Invitații au fost întâmpinați conform tradiției românești, cu pâine și sare, evenimentul fiind coordonat de directorul general Nicolae Turdean, care a avut cuvântul de deschidere și de prezentare a invitaților.

Printre cei care au luat cuvântul, au făcut urări de mulți ani în continuare sau rememorări din activitatea societății s-au numărat Simona Țeighiu-Jurj – secretar de stat în Ministerul Economiei; Dănuț Hălălai – prefectul județului Alba; Sorin Bumb, Ioan Dîrzu, Corneliu Olar –  deputați de Alba, Radu Coșarcă – membru în CA al societății, Nicolae Simina și Silviu Ponoran – primarii localităților Abrud și Zlatna, inginerul Emil Crișan și alți invitați. Totodată, în partea a doua a simpozionului, coordonată de directorul Gheorghe Chindriș, au fost prezentate proiecte și teme de cercetare în derulare de către reprezentanți de la Universitatea Petroșani, Universitatea Tehnică Cluj Napoca – filiala Baia Mare, IPROMIN București, CEPROMIN SA Deva și INMR București.  În semn de recunoaștere a valorii, muncii și implicării în cadrul societății, la finalul evenimentului au fost acordate diplome și medalii aniversare foștilor directori și angajați din conducerea societății.

Electrica Furnizare Discount

După amiază, evenimentul a continuat cu vizitarea carierei și a uzinei de Roșia Poieni, numeroșii participanți transportați cu un autocar beneficiind de servicii de ghid oferite de inginerii Emil Crișan și Tiberiu Rațiu. Astfel, participanții au văzut de sus cariera de exploatare, uzina de preparare a minereului, imensele utilaje de transport a societății – câteva recent achiziționate, priveliștea încântătoare a Apusenilor de la o altitudine de aproximativ 1000 metri și părți din localitățile Lupșa, Bistra, Câmpeni, Roșia Montană la întoarcerea spre Abrud.

Opțional, invitații au avut posibilitatea de a rămâne în zonă pentru a participa astăzi la Bucium, la întâlnirea anuală cu buciumanii, cu Asociația ,,Baia Domnilor” și la vizitarea Muzeului Mineritului din localitate, cât și de a urca pe munte, la Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa – care se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni.

Conform specialiștilor, societatea Cupru Min SA Abrud deţine aproape 60 la sută din rezervele de cupru ale României, se află în subordinea Ministerului Economiei și are în prezent aproximativ 540 de angajați. Anul trecut, societatea a înregistrat rezultate remarcabile, acesta fiind considerat ,,anul recordurilor”:
– cea mai mare producție anuală de cupru din istorie: 7800 tone;
– cea mai mare cantitate de concentrat de cupru livrată într-o singură lună: 9000 tone;
– începând cu prețul de 4200 dolari americani/tonă al cuprului, compania a devenit rentabilă. În 2014 pragul de rentabilitate se afla la prețul de 5900 dolari/tonă;
– economii realizate în a doua jumătate a anului, la ultimele două contracte semnate cu furnizori de echipamente, ca urmare a aplicării noii strategii de achiziții: 600.000 euro;
– pentru prima dată din 2013, au crescut veniturile nete ale salariaților – de la 3.057 lei cât se înregistrau în 2013 – la 3.689 lei în prezent, iar această politică se anunță că se va continua și în 2017;
– au fost plătite toate datoriile înregistrate de companie;
– au început achizițiile majore în cadrul programului amplu de modernizare și dezvoltare la carieră și uzina de preparare. Rezultatele remarcabile sunt realizate în urma măsurilor luate de conducerea companiei după ce a început guvernanța corporativă și după schimbarea normelor interne de achiziții la nivelul companiei.

Ovidiu CULDA

Publicitate

Curier Județean

27 septembrie| Ziua Mondială a Turismului sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

27 septembrie| Ziua Mondială a Turismului sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Ziua Mondială a Turismului este marcată în fiecare an la 27 septembrie, de către 159 de ţări, printre care se află și România. Promovarea turismului autohton a făcut pași importanți și în județul Alba, unde, Consiliul Județean Alba, prin instituțiile subordonate, a implementat o serie de proiecte menite să facă zona cât mai cunoscută în țară și în lume.

Printre ele se numără: Festivalul Cetăților Dacice, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, Târgul de Turism Rural etc. Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba se alătură acestor eforturi cu un proiect specific, proiectul 4.7 Zile speciale – Ziua Mondială a Turismului.

Electrica Furnizare Discount

Cartea de călătorie. Acesta intenționează să facă cunoscute colecțiile de memorii, jurnale, cărți de călătorie, monografii, cărți de geografie etc. ce se află în colecțiile instituției și care pot fi consultate fie în vederea informării și documentării, fie pentru a călători în mod imaginar pe țări și continente mai greu accesibile.

În acest an și în contextul generat de pandemia Covid-19, activitatea 4.7 Zile speciale – Ziua Mondială a Turismului. Cartea de călătorie, organizată de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, se va desfășura online, printr-o serie de evenimente specifice activității biblioteconomice.

Dintre acestea amintim: expoziții de carte, recomandări de cărți și reviste de călătorie și turism, fotografii inedite, informații despre unul dintre cele mai cunoscute instrumente muzicale autohtone, tulnicul din Munții Apuseni, prezentări de carte etc. Toate aceste activități vor putea fi vizionate pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba (www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaLucianBlagaAlba), în data de 27 septembrie 2021, în intervalul orar 8:00 – 19:00.

Proiectul 4.7 Zile speciale – Ziua Mondială a Turismului. Cartea de călătorie face parte din Programul 4 IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE, program ce face parte din Programul managerial pentru perioada 2021-2024.

Ziua Mondială a Turismului a fost sărbătorită pentru prima oară în întreaga lume în anul 1980 prin organizarea unor evenimente care să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic a turismului având în vedere că pentru multe comunităţi din întreaga lume, turismul este un furnizor important de locuri de muncă.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Sistem inteligent de iluminat public la Alba Iulia: A fost semnat contractul în valoare de peste 6.3 milioane de lei

Publicat

în

FOTO| Sistem inteligent de iluminat public la Alba Iulia: A fost semnat contractul în valoare de peste 6.3 milioane de lei

În cursul zilei de luni, 27 septembrie, la sediul primăriei municipiului Alba Iulia a fost semnat contractul pentru lotul 3 de iluminat public, în cadrul proiectului de Reabilitare, Modernizare și Extindere a Sistemului de Iluminat Public din municipiul Alba Iulia.

„Am semnat, astăzi, alături de domnul Dan Vatajelu, CEO al Flash Lighting Services, compania care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor, contractul pentru lotul 3 de iluminat public, în cadrul proiectului de Reabilitare, Modernizare și Extindere a Sistemului de Iluminat Public din municipiul Alba Iulia. Valoarea contractului este de 6.365.236,45 lei fără TVA și presupune reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – Cartierul Orizont și localitățile componente, Oarda de Sus, Oarda de Jos, Pâclișa, Micești și Bărăbanț.

Este o nouă investiție prin care ne dorim să continuăm să schimbăm în bine fața orașului nostru, iar iluminatul public modern este o parte esențială a acestui demers. Practic, pe toate străzile publice din cartierul Orizont se va introduce rețeaua electrică în subteran, se vor monta stâlpi de iluminat public, lămpi cu tehnologie de tip LED și telegestiune. Pe de altă parte, în localitățile componente Oarda de Sus, Oarda de Jos, Pâclișa, Micești și Bărăbanț se vor schimba lămpile cu unele LED și vor fi integrate în programul de telegestiune.

Electrica Furnizare Discount

Telegestiunea ne va da posibilitatea de a verifica și controla de la distanță, în timp real, fiecare lampă, vom vedea dacă nu funcționează și, când este nevoie, vom putea reduce intensitatea luminoasă. Vom îmbunătăți, astfel, atât calitatea iluminatului public și vom putea reduce și cheltuielile aferente iluminatului public.
Termenul de execuție al lucrărilor este de 18 luni de la ordinul de începere a lucrărilor, dar firma care a câștigat contractul ne-a asigurat că va finaliza lucrările mult mai rapid.

De asemenea, țin să reamintesc și stadiul pentru celelalte loturi de iluminat public, după cum urmează: pentru Lotul 1- iluminat public: Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia, zona Centrală, Cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș, este autorizat și este dat ordin de începere pentru realizarea documentației de proiect tehnic. Proiectul tehnic trebuie trimis spre avizare ADR și, după avizare ADR, se scoate la licitație execuția lucrărilor. Pentru Lotul 2: Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia, Cartier Cetate, în perioada următoare se va depune documentația pentru autorizare, apoi se va da comanda pentru realizare a proiectului tehnic.

În total vorbim despre un proiect de aproximativ 13 milioane de euro, care va rezolva, în cea mai mare măsură, problema iluminatului public din Alba Iulia. Vom rezolva, rând pe rând, toate problemele orașului nostru”, a transmis primarul Gabriel Pleșa.

Citește mai mult

Curier Județean

Proiectul Biblioterapia continuă și în luna septembrie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Tema propusă: „Despre motivație și success. Cum să îți stabilești obiectivele în viață”

Publicat

în

Proiectul Biblioterapia continuă și în luna septembrie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Tema propusă: „Despre motivație și success. Cum să îți stabilești obiectivele în viață”

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba organizează și în această lună o nouă activitate ce face parte din proiectul 3.30 Biblioterapia. Pe lângă comunicarea publică a colecției de carte de specialitate, proiectul are în vedere furnizarea de informații de interes din domeniul psihologiei și al psihoterapiei aplicate. În acest scop, psihoterapeutul Cosmin Bara coordonează implementarea lunară a proiectului, prin dezbaterea online a unor teme de interes general.

Activitatea din luna septembrie va avea loc în data de 28 septembrie 2021, la ora 17:00 și se va desfășura sub forma unui atelier transmis live, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Tema propusă de psihoterapeutul Cosmin Bara pentru luna septembrie este „Despre motivație și success. Cum să îți stabilești obiectivele în viață”. Evenimentul va mai găzdui și prezentarea câtorva cărți de specialitate care să susțină din punct de vedere teoretic tema prezentată în cadrul atelierului. Acestea sunt: Abraham Maslow H., Motivaţie şi personalitate, Bucureşti, Trei, 2007; Nigel Cumberland,100 de paşi pentru o viaţă de succes, București, Editura Niculescu, 2017; Napoleon Hill, W. Clement Stone, Cheia succesului: gândirea pozitivă.. Bucureşti, Curtea Veche, 2012; Peg Dawson, Richard Guare, Cum să creşti un copil inteligent şi de succes, București, Litera, 2016; Daniel Goleman, Inteligenţa emoţională, cheia succesului în viaţă, Bucureşti, Allfa, 2004. Cărțile fac parte din colecția de carte de psihologie a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și pot fi împrumutate pentru studiu de către abonații bibliotecii.

Proiectul 3.30 Biblioterapia face parte din programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba iar pe perioada stării de alertă generată de pandemia Covid-19, proiectul se va desfășura online, urmând ca după stoparea pandemiei aceste întâlniri să se desfășoare cu public. Organizatorii proiectului 3.30 Biblioterapia sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare