Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Ziua Internaţională a Mediului: Grupele de elevi „Aer”, „Apă” şi „Pământ” de la Colegiul Economic din Alba Iulia, în acţiune pentru un mediu sănătos

Alexandra Mates

Publicat

în

Ziua Internationala a Mediului la Economic06Ziua Internaţională  a Mediului a fost marcată joi, 5 iunie,  şi la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia. Aproape 100 de elevi din clasele XI B, IX E, şi XI A s-au implicat activ în desfăşurarea activităţilor propuse de profesorii coordonatori Cosmin Apolzan, Cristina Toth şi Lavinia Dobra, în cadrul proiectului educaţional ,,Educaţie pentru un mediu sănătos”.  

Elevii Anda Tanislav şi Claudia Leba au pregătit materiale interesante power point despre  rezervaţiile naturale din România şi despre reciclare, transformarea obiectelor nefolositroare în materii prime valoroase.  S-a discutat despre păstrarea unui oraş curat şi despre măsurile care sunt la îndemâna noastră pentru a nu contribui la încălzirea globală. Profesorul Cosmin Apolzan le-a explicat elevilor  însemnătatea şi istoricul zilei mondiale, insistând asupra sloganului SOS de anul acesta ,,Ridică vocea ta, nu nivelul mării”  privind pericolul creșterii nivelului oceanului planetar.

De asemenea, Colegiul Economic  Alba Iulia a fost reprezentat de Ziua Internaţională a Mediului  la Concursul National pe proiecte de mediu “Marcian Bleahu” la Cluj-Napoca concurs  organizat de către Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul UBB Cluj-Napoca, în parteneriat cu Agenţia Pentru Protecţia Mediului Cluj. Eleva Claudia Leba din cls a XI a B, coordonată de profesorul Cosmin Apolzan  a obţinut premiul al II-lea, şi un loc fără admitere la Facultatea de Ştiinţa Mediului remarcându-se prin prezentarea “Consecvenţă şi perseverenţă pentru un viitor verde”.

Elevii din clasa IX E s-au informat şi documentat despre încălzirea globală  folosind encilopediile existente în Centrul de Documentare şi Informare. Folosirea indexurilor a uşurat  documentarea şi a scurtat timpul de informare pentru realizarea cu rapiditate a  unor prezentări sugestive.  Grupele  de elevi “Aer”, “Apă” şi “Pământ “ şi-au disputat  titlul de “Ecoteam”. Elevii s-au informat cu privire la cauzele şi efectele pe care le are încălzirea globală a Terrei şi au identificat câteva măsuri care pot fi transpuse în practică pentru a reduce acest fenomen.

Finalul proiectului a constat într-o aplicaţie practică, o vizită de documentare la Parcul Dendrologic “Dr.Ioan Vlad” unde ing. Mihai Popon le-a făcut o prezentare a speciilor de plante  existente.

Elevii au reuşit astfel să conştientizeze faptul că natura trebuie păstrată curată şi mediul înconjurător trebuie respectat.

[nggallery id=1900]


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare