Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO | Ziua Europeană a Justiției Civile, marcată de Tribunalul Alba: Ce activități a organizat instituția

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO | Ziua Europeană a Justiției Civile, marcată de Tribunalul Alba: Ce activități a organizat instituția

Tribunalul Alba a planificat cu ocazia celebrării ZILEI EUROPENE A JUSTIŢIEI CIVILE, care marchează oportunitatea pentru sistemele judiciare din UE de a-şi face cunoscută activitatea, mai multe evenimente.

Tribunalul Alba a organizat în data de 24.10.2023, cu sprijinul conducerii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, o vizita în cadrul acestei prestigioase instituții de cultură, la care au participat colegi din cadrul Curții de Apel Alba Iulia și a Tribunalului Alba.

În contextul prezentării resurselor materiale inestimabile, ce fac parte din Patrimoniul național cultural mobil, aflate în patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, am avut ocazia de a ne aminti că, inclusiv în domeniul juridic, nimic nu este cu adevărat nou, ci are ca sursă activitatea predecesorilor noștri în acest domeniu. O parte importantă din principiile și instituțiile cu care operăm în fiecare zi în activitatea profesională provin din jurisprudența dezvoltată în epoca romană, veritabil izvor de drept, codificată în timpul domniei împăratului Justinian și receptată ulterior în dreptul feudal, iar mai apoi în codurile moderne.

Cu ocazia acestei vizite, domnul Cristian Mladin a avut amabilitatea să ne prezinte o ediție a Corpus Iuris Civilis, un incunabul veneţian din anul 1496, care consacră o bună parte din reglementările dreptului privat.

În continuarea activităților desfăşurate cu ocazia celebrării Zilei Europene a Justitiei Civile, la Tribunalul Alba a fost organizat în data de 25 octombrie 2023, în parteneriat cu Baroul Alba şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, un alt fel de proces. Avându-i ca protagoniști pe elevii de clasa a XI din cadrul Colegiului Economic Dionisie Pop Marțian, simularea unui litigiu civil, având ca obiect pretenții derivate dintr-un contract de împrumut, s-a bucurat de implicarea activă a acestora. Elevii ne-au demonstrat că profesiile juridice vor ajunge „pe mâini bune”, dacă vor îmbrățișa o carieră în domeniu. Totodată,  elevilor le-au fost prezentate informaţii referitoare la sistemul de justiție, s-a discutat despre drepturile şi obligaţiile cetăţeneşti şi însemnătatea serviciului public al Justiției în viaţa cetății. Interesul manifestat de către elevii şi cadrele didactice din cadrul Colegiului Economic Dionisie Pop Marţian din Alba Iulia ne dă încredere că această colaborare va continua şi cu altă ocazie.

Activităţile au continuat în data de 27.10.2023 cu vizita la Tribunalul Alba a unui grup de elevi din clasa a-III-a din cadrul Liceului Sportiv din Alba Iulia. Astfel, prin organizarea acestor întâlniri cu elevii, educaţia civică nu va mai fi doar o materie predată la şcoală, ci un proces viu de înţelegere a drepturilor şi obligaţiilor de cetăţean. Copiilor le-a fost explicat simplu, direct şi pe înţelesul lor despre sistemul judiciar, drepturile omului şi drepturile copilului, despre profesiile juridice şi despre semnificaţia unui proces. S-a discutat despre calităţile pe care ar trebui să le aibă un bun magistrat dar şi despre pericolele care îi pândesc pe copii în spaţiul social media. Ne-am bucurat să vedem curiozitatea şi perspicacitatea copiilor, fiind foarte activi când a fost rândul lor să ne adreseze întrebări.

Grupul de elevi însoţiţi de cadrele didactice au vizitat o sală de judecată dar şi Camera fermecată a lui Remi, special amenajată pentru audierea minorilor implicați în cadrul procedurilor judiciare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț În seara 1 mai, 23:00, o mașină s-a răsturnat în Alba Iulia, pe strada Constantin Noica. Oamenii legi intervin pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin la un accident rutier de pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea