Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Un sfert de veac de artă bistriţeană, prezentat la Alba Iulia. Expoziţie de pictură, sculptură, grafică şi desen, la Galeriile de Artă

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Artisti bistriteni Gaeria Arcade53 Galeriile de Artă ale Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Alba Iulia a găzduit marţi vernisajul Salonului anual al artelor vizuale „Artişti bistriţeni”, salon ce cuprinde expoziţia de pictură, sculptură, grafică şi desen,  initulată „Mai-mult-ca-prezentul (3)”. Expoziţia celebrează împlinirea unui sfert de veac de existenţă a Galeriei „Arcade 24” a Uniunii Artiştilor Plastici Bistriţa. Printre iubitorii de cultură şi artă prezenţi la eveniment s-a aflat şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Intitulată iniţial “O singură viaţă”,  expoziţia aduce în faţa celor care vor să privească şi să vadă pathosul purităţii şi forţa purtătoare de fericire şi de sublim a artei. Ea prezintă lucrările a apoximativ 30 de artişti din cei 44 cât numără grupul bistriţean. Cei prezenţi la eveniment au primit din partea organizatorilor calendare şi catalogul Arcade 24, intitulat “O singură viaţă 1988-2013, 25 de ani”, despre care Mircea Oliv a ţinut să precizeze că a fost editat în doar 19 zile.

În cadrul vernisajului, au vorbit despre istoria, evoluţia şi importanţa galeriei bistriţene criticul de artă Mircea Oliv, preşedintele Filialei Bistriţa a Uniunii Artiştilor Plastici şi Nicolae Ispas, preşedintele UAP Alba.

„Sunt onorat şi emoţionat în acelaşi timp să-i însoţesc pe colegii şi prietenii mei vechi, artiştii din Bistriţa, care încă de multă vreme s-au constituit ca un grup şi puternic şi expresiv, foarte profesionist, care au dobândit respectul colegilor lor din ţară încă din multă vreme. Un grup de artişti care şi-au menţinut nostalgia către superlativ încă de când erau foarte tineri. La sfârşitul anului trecut am sărbătorit într-un mod cât se poate de cultural împlinirea a 25 de ani de activitate neîntreruptă a uneia dintre cele mai frumoase galerii, actuala galerie Arcade din Bistriţa…Am mai fost la Alba Iulia în urmă cu câţiva ani, împreună cu grupul Art Plus 8, şi am avut ocazia să văd acest spaţiu care este unul generos şi este o cinste pentru grupul de la Bistriţa, cred, că se găsesc aici în faţa dumneavoastră(…) Vreau să prezint un semn de admiraţie pentru preşedintele CJ Alba, despre care ştim şi noi că care este un susţinător al artelor, susţinător al culturii în general şi împreună, bănuiesc, cu marele poet Aurel Pantea, au reuşit să facă gesturi culturale de relevanţă naţională, în sensul că susţin şi apariţia revistei România Literară, acestea fiind un fapt printre altele”, a declarat Nicale Ispas.

Artisti bistriteni Gaeria Arcade51 „Mediul de creaţie de la Bistriţa e aşa cum bine se spune deja un mediu de creaţie cunoscut. Uniunea artiştilor plastici de acolo e o adunare de spirite creative, respectată şi admirată  oriunde merge pentru isprăvile ei şi pentru felul în care a ştiut, cred, să-şi managerieze destinul.

Noi ne-am întrunit la începutul anilor 80 şi ne-am bucurat de câteva şanse mari. Unu: Ceauşescu transformase judeţul Bistriţa şi oraşul Bistriţa dintr-un oraş de 14.000  de locuitori într-unul de 60-80 de mii de locuitori. Dintr-o dată, noi cei care fuseserăm forţaţi să mergem acolo ca noua inteligenţie care vine şi încearcă să facă o posibilă politică culturală ne-am poziţionat într-o situaţie de veterani, de seniori. Aveam 25 -30 de ani şi noi eram cei care ireal aduceam tonul, suflul de noutate, spiritul european efectiv. Asta e o şansă, o şansă într-un loc care nu avea insituţii culturale profesioniste şi într-un loc în care, ca să zic aşa, orientarea era mai mult către trecut. Noi am mers acolo şi am privit spre viitor. Încet, încet ne-am câştigat respectabilitatea mediului în care trăiam, asta şi datorită faptelor pe care le făceam noi acolo. Făceam expoziţii în fiecare an, făceam saloane, invitam prieteni de ici de colo, oameni care ne respectau şi pe care îi repectam, aşa încât, de-a lungul anilor am devenit elita legitimă a unei părţi din România (…) În 1968, în 17 martie, prin strădania unuia dintre colegii noştri, dar şi a noastră, a tuturor, autorităţile locale au oferit Uniunii Artiştilor Plastici un imobil care stătea să se dărâme (…) Şi s-a întâmplat că după 1990 l-am cumpărat şi am făcut cea mai solidă instituţie a Bistriţei şi una dintre cele mai importante intituţii culturale ale Transilvaniei, şi dacă îmi daţi voie să mă laud, poate şi a României. Îmi aduc aminte cum Andrei Pleşu pleca de la Bistriţa ani de-a rândul şi zicea: aici e capitala (….) Încet, încet, noi ne-am adunat (…) Dacă am discuta generaţional, la ora asta suntem 3 sau 4 generaţii de artişti care au pornit atunci în anii 80 şi care, e bine sa nu, ne consideră pe noi seniorii grupului”, a spus Mircea Oliv în discursul său.

Totodată, acesta a ţinut să precizeze că Galeria Arcade este „un soi de academie de artă” şi că în grupul bistriţean sunt “artişti de excelenţă atât în arta decorativă, a sticlei, cât şi în sculptură şi în grafică”.

“O să vi se pară că sună ca înainte de 89, dar să ştiţi că e un lucru pe care îl spun cu toată responsabilitatea şi e important. Galeria Arcade este un soi de academie de artă, acolo de exemplu bistriţenii au putut vedea tot. O să primiţi catalogul şi o să vă uitaţi la final la raportul de activitate pe care l-am avut eu de-a lungul mandatului. O să rămâneţi uimiţi că de-a lungul anilor la Bistriţa a expus tot ce înseamnă elita artei româneşti contemporane”, a precizat Mircea Oliv.

Artisti bistriteni Gaeria Arcade09 “În expoziţia de astăzi, o să vedeţi foarte multă bucurie, bunăvoinţă, foarte mult pe alocuri curaj, har, foarte multă bună dispoziţie dar şi scăderile noastre ale fiecăreia dintre noi”, a mai spus acesta.

Mircea Oliv este de părere  că drama României actuale este că nu-şi cunoaşte elitele legitime, şi când şi le cunoaşte nu ştie să le respecte îndeajuns.

Uniunea Artiştilor Plastici, Bistriţa Salonul Anual al Artelor Vizuale Bistriţa, Alba Iulia – 2013-2014: Miron Duca, Grigore Bradea, Octavia Stoia, Vasile Tolan, Adina Mocanu, Marcel Lupşe, Aurel Marian, Vioara Dinu, Mariana Moldovan, Maxim Dumitraş, Retegan Macedon, Alexandru Gavrilaş, Cristian Târnovan, George Mircea, Doina Mihăilescu, Ionel Tănase, Măriuca Covrig, Mihai Perca, Paul Târziu, Marian Coman, Mărioara Mălureanu, Diana Oancea Moraru, Alexandru Şerban, Radu Hangan, Alin Rihor, Sergiu Lupşe, Alexandru Mocanu, Loredana Chiş, Cristina Trif, Alexandru Lupşe, Emil Dumitraş, Ovidiu Marian, Lucian Popa, Lucian Bichigean, Iuliana Radu Săsărman, Maria Mărgineanu, Georgiana Vrânceanu Cotuţiu, Adrian Rauca.

Evenimentul a fost organizat din UAPR Alba, UAPR Bistriţa, CJ Alba şi CJ Bistriţa, primăriile municipiilor Alba Iulia şi Bistriţa.

[nggallery id=1225]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea