Ziarul Unirea

FOTO, VIDEO: Un nou transport cu copaci ornamentali a sosit în Cetatea Alba Carolina. Vor fi plantați în Parcul Unirii

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Un nou transport cu copaci ornamentali a sosit în Cetatea Alba Carolina. Aceștia urmează să fie plantați în Parcul Unirii.

Înainte cu două săptămâni de Ziua Națională a României, lucrările de amenajare a Parcului Unirii sunt în plină desfășurare. Vineri, 16 noiembrie, un nou transport de copaci ornamentali, transportați cu două tir-uri, a sosit la Alba Iulia. Arbuștii și arborii urmează să fie plantați zilele care urmează.

ELIT

Lucrările la Monumentul Unității Naționale din Alba Iulia continuă. La începutul acestei luni a fost montat paralelipipedul (armătura) care va susține cupola. Acesta are 160 de tone, fiind cea mai grea piesă a monumentului, și a fost ridicat cu ajutorul a două macarale de 500 de tone.

Citește și: PROGRAMUL de 1 DECEMBRIE 2018, la Alba Iulia, de Centenarul MARII UNIRI

Pe lângă monument, s-au alocat bani și pentru amenajarea parcului unde acesta va fi amplasat acesta. Astfel, un pod iluminat, construit din metal şi lemn, cu margini de sticlă, va face legătura între Monumentul Unirii de la Alba Iulia şi Catedrala în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria.

Podul va traversa cel mai important parc din oraş şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Cetatean 17 noiembrie 2018 at 8:57

Multi pomisori noi au fost plantati lângă cei vechi dar tineri. Urmează ca de obicei să-i rariti prin tăierea.

Comentariile sunt oprite