Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. „Retroparada Toamnei” 2019, la Alba Iulia: Bijuterii pe patru roți, în zona Obeliscului din Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 20 de maşini retro au putut fi admirate sâmbătă, în zona Obeliscului din Cetatea Alba Carolina, unde a avut loc o nouă ediție a „Retroparadei toamnei” organizată de Retromobil Club România.

Participanții s-au grupat în parcarea SC PROTOS – dealer Volkswagen și s-au deplasat spre Cetatea Bastionară ALBA CAROLINA, pe traseul Str. Tudor Vladimirescu, Centru, Gara, Cimitirul Eroilor, Colegiul HCC, str.Motilor, str.Gemina, Obeliscul lui Horea.

Printre bijuteriile pe patru roți care au putut fi admirate în cadrul evenimentului se numără și un Ford F 150 fabricatie 1945, un Daimler Double-Six din 1982, un Porsche 911 fabricatie 1980, membru retromobil club Bavaria – Germania, un BMW 0 CSI – fabricatie 1973, Jaguar XJS – fabricatie 1985, MG – fabricatie 1976, Aro M 461 C – fabricatie 1969, Dacia 1300 – fabricatie 1974, 1976, 1980, Toyota Land Cruiser (J70) – fabricatie 1985, Nissan Figaro fabricatie 1989, Rolls Royce Shadow – fabricatie 1981, UAZ 469 B – fabricatie 1982, Skoda S 100 – fabricatie 1971, Dacia 1100 – fabricatie 1968, dar și un Dodge WCS 1 – fabricatie 1943, achizitionat din Normandia unde a participat la Marea Debarcare Aliata care a marcat inceputul sfarsitului celui de al doilea Razboi Mondial in cadrul cunoscutei Divizii Aeropurtat82.

YouTube video

Menirea acestui tip de evenimente este, după cum spune Președintele Filialei Alba Iulia a Retromobil Club România, Colonel inginer ( r ) Mircea Ștefan GRAVA, de a întreține pasiunea: „Pentru că nu deții un automobil de epocă doar ca să-l ții în garaj și să-l îngrijești, să-l lustruiești… Trebuie să te bucuri de el și prezentîndu-l altora. E o satisfacție pentru noi să dăm viață acestor mașini, ca să nu ajungă la programul Rabla și de ele să se poată bucura și publicul larg. De Ziua Copilului, de exemplu, plimbăm copii în ele, de Noaptea Muzeelor ieșim cu ele la plimbare… Parada sau expoziția automobilelor de epocă sînt întotdeauna atracții deosebite.”

După normele Federației Internaționale FIVA (la care ne-am aliniat și noi), un automobil de epocă trebuie să aibă cel puțin 30 de ani vechime, să fie în perfectă stare de funcționare și să fie corespunzător din punct de vedere estetic (să nu aibă rugină sau alte probleme tehnice si estetice). El trebuie omologat de o comisie formata din specilaisti.

Cele mai vechi automobile ale colecționarilor din România datează cam de cînd începe și istoria automobilului, de la începutul secolului trecut. „Avem și două trăsurici cu motor, făcute de Benz în 1889. Se conduc cu o manetă amplasată în fața șoferului, au un schimbător cu maximum trei viteze, două înainte și una înapoi, și motorul are unul sau doi cilindri. Sînt înscrise în clubul nostru, funcționează și au fost prezentate la diferite expoziții și parade.In Alba Iulia ne mandrim cu un Ford T din 1923.”, mai spune Mircea GRAVA.

De asemenea, pasionații care dețin autovehicule de peste 30 de ani, în stare bună, pot contacta Retromobil Club România pentru a-i sprijini și consilia în vederea obținerii brevetului de vehicul de epocă.

[nggallery id=7493]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea