Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Povestea izvorului din colțul Nord-Estic al Cetății Alba Carolina. Anul inaugurării sale și cât de bună de băut este apa sa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Izvorul din colțul Nord-Estic al Cetății Alba Carolina, precum multe alte puncte necunoscute de mulți ale orașului nostru, ascunde o mică istorie, la rândul său, din vremuri de mult apuse.

Istoricul Tudor Roșu a transmis, pentru ziarulunirea.ro, următoarele informații referitoare la acel loc parcă uitat de timp: „Izvorul din colțul Nord-Estic al Cetății, după cum menționează și inscripția de acolo, a fost inaugurat în 1831.

Prea multe date nu știm despre acest lucru, însă știm mai multe despre cum s-a realizat alimentarea cu apă în cetate de-a lungul secolelor, mai știm și că în piața cetății a existat o fântână chiar cu mai multe izvoare, pe partea opusă, pe versantul sudic de asemenea, a fost și acolo un izvor cu apă potabilă la vremea respectivă, după care, se pare că la jumătatea secolului al XIX-lea, apa nu a mai fost potabilă și a fost folosită în deceniile ulterioare pentru animalele care existau în zona Albei.

Alba Iulia era un oraș, dar cu o tentă mai mult rurală, erau vaci, erau oi în zonă și oamenii își adăpau acolo animalele.”

YouTube video

La rândul său, Alexandru Sinea, directorul DSP Alba, a declarat că „În ceea ce privește sursa de apă de pe raza municipiului Alba Iulia, DSP Alba a realizat, în urmă cu mulți ani, monitorizarea periodică al acesteia, dar valorile parametrilor care au fost monitorizați au fost de câteva sute de ori mai mari.

Ne referim în special la nitriți și nitrați, astfel încât după ani de zile de monitorizare, DSP Alba a declarat această sursă de apă, pe termen nelimitat, ca fiind nepotabilă. A fost înștiințată Primăria Alba Iulia, în urmă cu 7-8 ani.

Acolo, bineînțeles a fost montată o plăcuță cu indicațiile care apă nepotabilă, sursă de apă nepotabilă. Probabil că, cineva a rupt acea plăcuță, dar va trebui să înștiințam populația încă o dată, astfel încât să nu consume apă din acea locație.”

Izvorul din colțul Nord-Estic al Cetății, așa cum au spus și cei doi reprezentanți ai autorităților, în ciuda hazardului pe care îl prezintă, este deci un loc încărcat de istorie al orașului nostru, care a potolit setea a sute de oameni, de-a lungul timpului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea