FOTO, VIDEO| Ploaie cu gheață, la Alba Iulia, în timpul războiului daco-roman. Legiunile romane au câștigat și în acest an

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

FESTIVALUL ROMAN APULUM 2016: Războiul daco-roman de la Alba Iulia a fost câștigat și în acest an de legiunile romane, care au fost mult mai puternice și mai numeroase, însă scenariul a fost mult scurtat din cauza unei ploi torențiale.

Festivalul Roman Apulum89Marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci, desfășurată pe esplanada din fața Catedralei Romano-Catolice, a fost câștigată de romani, care au zdrobit cetatea dacilor. Ploaia cu gheață a ajutat, se pare, la victoria romanilor, iar rezultatul luptei a fost grăbit de tunetele lui Jupiter.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Dacă ne amintim, romanii au rostit o rugăciune de luptă, sâmbătă, în deschiderea festivalului, implorându-l pe Jupiter să-i ajute în marea bătălie care a avut loc astăzi. Jupiter le-a ascultat rugăciunea, iar dacii, care s-au amuzat atunci, au fost acum învinși.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Organizatorii nu s-au putut ține după scenariul inițial, iar romanii au fost văduviți inclusiv de momentul de final – un dans al nimfelor care le era dedicat învingătorilor.

Înainte de război au avut loc spectaculoase lupte de gladiatori.

La ora începerii războiului daco-roman, 17.00, vremea era numai bună pentru un astfel de eveniment și a ținut cu cei peste 1.000 de spectatori, circa 30 de minute. Aceștia au asistat la lupte pe echipe, dar și individuale, cel mai spectaculos moment fiind, probabil, invadarea cetății de către romani. La marea bătălie au luat parte circa 250 de reenactori.

Dacii vor avea ocazia să-și ia revanșa în 2017.

Și în acest an, vizitatorii au putut trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Festivalul Roman Apulum vine în slujba patrimoniului roman existent la Alba Iulia și are scopul de a-l pune în valoare, de a reînvia istoria de acum aproximativ 1.900 de ani.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

2 Comentarii

Mercurius 8 mai 2016 at 20:31

Mesajul lui JUPITER pentru mai marele cetaţii :
Pentru că te-ai împăunat considerându-te un mare cezar de Apulum, acceptând să fi salutat zgomotos de trupele ce mărşăluiau prin Piaţa Cetaţii, în timp ce-ţi sorbeai cafeaua sub umbrela de la terasa de pe colţ, ţi-am dat sâmbătă şi duminică în timpul festivalului : fulgere, tunete,ploaie şi gheaţă, aşa, ca să ţii minte că oraşul are nevoie să fie condus de oameni modeşti.
PS. Ziariştilor servili care au fotografiat şi au trecut cu vederea acest gest de grandomanie, le spun doar : ,,ruşine scribacilor, ruşine ! ”

mike 9 mai 2016 at 17:58

Cit se cheltuie si cit venit se scoate din zorzonada asta ??? Dupa mine pierdere totala –dar nu din banii edililor ci din impozitele platite de cei ce transpira muncind –ca sa umple buzunarul celor care se joaca si mai ales ,a celor ce regizeaza—-papusile

Comentariile sunt oprite