Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Ploaie cu gheață, la Alba Iulia, în timpul războiului daco-roman. Legiunile romane au câștigat și în acest an

Dragoş Suciu

Publicat

în

FESTIVALUL ROMAN APULUM 2016: Războiul daco-roman de la Alba Iulia a fost câștigat și în acest an de legiunile romane, care au fost mult mai puternice și mai numeroase, însă scenariul a fost mult scurtat din cauza unei ploi torențiale.

Festivalul Roman Apulum89Marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci, desfășurată pe esplanada din fața Catedralei Romano-Catolice, a fost câștigată de romani, care au zdrobit cetatea dacilor. Ploaia cu gheață a ajutat, se pare, la victoria romanilor, iar rezultatul luptei a fost grăbit de tunetele lui Jupiter.

Dacă ne amintim, romanii au rostit o rugăciune de luptă, sâmbătă, în deschiderea festivalului, implorându-l pe Jupiter să-i ajute în marea bătălie care a avut loc astăzi. Jupiter le-a ascultat rugăciunea, iar dacii, care s-au amuzat atunci, au fost acum învinși.

Organizatorii nu s-au putut ține după scenariul inițial, iar romanii au fost văduviți inclusiv de momentul de final – un dans al nimfelor care le era dedicat învingătorilor.

Înainte de război au avut loc spectaculoase lupte de gladiatori.

La ora începerii războiului daco-roman, 17.00, vremea era numai bună pentru un astfel de eveniment și a ținut cu cei peste 1.000 de spectatori, circa 30 de minute. Aceștia au asistat la lupte pe echipe, dar și individuale, cel mai spectaculos moment fiind, probabil, invadarea cetății de către romani. La marea bătălie au luat parte circa 250 de reenactori.

Dacii vor avea ocazia să-și ia revanșa în 2017.

Și în acest an, vizitatorii au putut trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Festivalul Roman Apulum vine în slujba patrimoniului roman existent la Alba Iulia și are scopul de a-l pune în valoare, de a reînvia istoria de acum aproximativ 1.900 de ani.

[nggallery id=2076]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea