Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO: Papa Francisc la Blaj, mesajul pentru comunitatea romă: ”Vă invit să mergem împreună, în construirea unei lumi mai umane”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începând cu ora 15.45 Sfântul Părinte a avut, la Blaj, o întâlnire cu comunitatea romă, la Biserica Greco-Catolică cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” din cartierul „Barbu Lăutaru”, lăcaș de cult construit special pentru vizita papală. Aici, Suveranul Pontif a binecuvântat capela și li s-a adresat credincioșilor.

”Dragi fraţi şi surori, bună ziua!

Sunt bucuros să vă întâlnesc şi vă mulţumesc pentru primirea voastră. Tu, părinte Ioan, nu greşeşti în a afirma acea certitudine pe cât de sigură pe atât de uitată adesea: în Biserica lui Cristos este loc pentru toţi. Biserica este loc de întâlnire, şi trebuie să ne amintim de acest lucru nu ca un frumos slogan, dar ca făcând parte din cartea noastră de identitate, în calitate de creştini. Ne-ai amintit de aceasta, dându-l ca exemplu pe Episcopul Martir Ioan Suciu, care a ştiut să dea expresie, prin gesturi concrete, dorinţei lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu flecare persoană, în prietenie şi împărtăşire. Evanghelia bucuriei se transmite în bucuria întâlnirii, fiind conştienţi că avem un Tată care ne iubeşte. Priviţi de El, înţelegem cum să ne privim între noi. Cu acest spirit am dorit să vă strâng mâinile, să vă privesc în ochi, să vă las să intraţi în inima mea, în rugăciune, încrezător că voi avea şi eu un loc în rugăciunea voastră şi în inima voastră.

Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii, şi nici chiar catolicii, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare – în numele Bisericii Domnului şt vouă – pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră. Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin, şi nici măcar umani, dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre, și nici măcar umani, dacă nu știm să vedem persoana înainte de acțiunile sale, înainte de judecățile și prejudecățile noastre.

În istoria omenirii există mereu atât Abel cât și Cain. Există mâna întinsă cât și mâna care lovește. Există deschidere la întâlnire cât și închidere din cauza conflictelor.Există primire și există excludere. Există acela care vede în celălalt un frate și cel care îl vede ca pe o piedică în drumul său. Există civilizația iubirii și există ciilizația urii. În fiecare zi trebuie să alegem între a fi Abel sau Cain. Ca în fața unei răscruci de drumuri, suntem chemați să facem o alegere decisivă: să parcurgem calea împăcării sau cea a răzbunării. Să alegem calea lui Isus! Este o cale mai istovitoare dar este calea care conduce la pace! Și ea trece prin iertare. Să nu ne lăsăm duși de valul răutăților care ne macină înăuntrul nostru: fără ranchiună! Deoarece niciun rău nu îndreaptă un alt rău, nicio răzbunare nu dă satisfacție nedreptății, niciun resentiment nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu apropie.

Dragi frați și surori, voi, ca popor, aveți un rol de protagoniști pe care să vi-l asumați; nu trebuie să vă fie frică să împărtășiți și să oferiți acele caracteristici specifice vouă, care vă definesc, care marchează drumul vostru, și de care avem atât de mare nevoie: valoarea vieții și a familiei, în sens larg, solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul și apărarea celor mai slabi din comunitate; valorizarea și respectul celor în vârstă, simțul religios al vieții, spontaneitatea și bucuria de a trăi. Să nu privați societatea în care vă aflați de aceste daruri, dar să fiți disponibili și să primiți toate acele lucruri bune pe care ceilalți vi le pot oferi și aduce. De aceea doresc să vă invit să mergem împreună, acolo unde sunteți în construirea unei lumi mai umane, trecând peste temeri și suspiciuni, lăsând să cadă barierele care ne despart unii de alții, alimentând încrederea reciprocă în căutarea răbdătoare și nicicând zadarnică a fraternității. Să ne angajăm să mergem împreună, cu demnitate: cu demnitatea familiei, demnitatea de a ne câștiga pâinea cea de toate zilele – aceea te face să mergi mai departe – și demnitatea rugăciunii. Mereu privind înainte.

Aceasta este ultima întâlnire din cadrul vizitei mele în România. Am venit în această țară frumoasă și primitoare ca pelerin și frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele și vor fi prezente în rugăiunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o amre favoare: să vă rugați pentru mine!! Mulțumesc!”, a spus Sfântul Părinte.

YouTube video

Barbu Lăutaru este cel mai vechi cartier al rromilor din Blaj. Conform ultimului recensământ al populaţiei, din 2011, în Blaj, din cei peste 20.000 locuitori, aproximativ 9% sunt de etnie rromă, aceştia locuind, în marea lor majoritate, în trei cartiere ale oraşului.
Biserica Română Unită a desfăşurat o constantă activitate spirituală şi socială în sprijinul comunităţii rome din Blaj.

Unul dintre cei mai preocupaţi de acordarea asistenţei spirituale romilor din Blaj a fost episcopul martir loan Suciu. Născut la Blaj, loan Suciu, cunoscut pentru deschiderea sa comunitară, a copilărit cu mulţi rromi, iar după încheierea studiilor, şi-a dedicat o parte din activitate pentru sprijinirea acestei comunităţi. Cel cunoscut ca „episcopul tinerilor” a desfăşurat acţiuni de catehizare cu tinerii romi. Aşa se face că mulţi contemporani ai episcopului amintesc de excursiile pe care loan Suciu le făcea împreună cu tinerii rromi sau de meciurile de fotbal pe care le juca cu aceştia.

În zilele noastre, Biserica Greco-Catolică a continuat să fie sensibilă şi atentă la problemele cu care se confruntă această populaţie defavorizată. Preoţii sunt prezenţi în permanenţă în mijlocul acestei comunităţi, iar organizaţiile sociale ale Bisericii derulează diferite programe pentru creşterea gradului de educaţie şi a nivelului de trai în rândul rromilor. Interesul manifestat de această comunitate a determinat Biserica Greco-Catolică să aprobe construirea în mijlocul cartierului Barbu Lăutaru a unui lăcaş de rugăciune. Piatra de temelie a fost sfinţită pe data de 1 octombrie 2017, în prezenţa Eminenţei Sale Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională Mai mulți elevi din Aiud, Sânmiclăuş și Sebeș s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba germană maternă și limba maghiară maternă. Etapa județeană a OLIMPIADEI DE LIMBA ȘI LITERATURA GERMANĂ MATERNĂ, clasele V-XII, s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea