FOTO, VIDEO: Obicei vechi de peste 100 de ani, la Micești. Hodaița, în duminica înainte de Postul Paștelui

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Duminică seara, de Lăsata Secului de Postul Paștelui, la Micești, în Alba Iulia, localnicii s-au strâns cu mic cu mare și au aprins focul purificator, reînviind obiceiul de Hodaița, înainte de Postul Paștelui. Tradiția spune că, astfel, duhurile rele sunt alungate.

De luni începe postul Paștelui, iar în mai multe părți ale țării tradițiile vechi de sute de ani au reînviat. Cu toate că și-au mai pierdut din farmec, ritualurile se respectă în fiecare an.

ELIT

Obiceiul datează de peste 100 de ani, așa spun oamenii în vârstă din Micești, erau și ei copii și își aduc aminte cu drag de prinderea postului. Aceștia se adunau în fiecare an în ajunul postului, la Hodaiță, o tradiție veche prin care erau convinși că alungă spiritele rele.

”Organizăm HODAIȚA doar pentru a reuni cât mai multă lume din comunitatea Micești și pentru a ne aduce aminte de obiceiurile locale care în ultima vreme s-au cam dat uitării, din păcate. Întindem o masă mare cu plăcinte, prăjituri, gogoși, vin, toate aduse de persoanele prezente. Ne adunăm cât mai mulți în jurul focului la povești, cum era mai demult și pe cât posibil, fără telefoane mobile, spun organizatorii.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419