Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Mii de credincioși au luat Lumina Sfântă de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia în Noaptea de Înviere

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Invierea la Catedrala Reintregirii din Alba IuliaCea mai mare sărbătoare a creștinătăţii, noaptea sfântă a Învierii Domnului, a adunat, și în acest an, mii de credincioşi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Cu credinţă în suflete şi lumânări în mâini, oamenii au venit să primească Lumină şi să ducă pacea sfântă a Învierii în inimile şi casele lor.

Încă de pe la ora 23:00, străzile orașului începuseră să se umple de oameni ce se îndreptau către catedrală și alte lăcașuri de cult creștin ortodoxe pentru una dintre cele mai importante slujbe de peste an. La Catedrala Reîntregirii Neamului, slujba a fost oficiată, ca în fiecare an, în aer liber, pe un podium amenajat în fața Catedralei, de către Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Îaltpreasfințitul Irineu, alături de un sobor de preoți.

La miezul nopţii, după ce ÎPS Irineu a rostit cu glas mare chemarea: ”Veniţi de luaţi Lumină!, platoul de pe Latura de Vest și curtea catedralei au fost luminate de mii de candele.

Credincioșii și-au aprins lumânările din Lumina Sfântă adusă chiar de la Ierusalim, iar apoi au cântat cu bucurie taina Învierii: “Hristos a înviat din morți! / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le“.

Iubiți creștini, Hristos a Înviat! Ne-a învrednicit Dumnezeu, și în anul acesta, ca în plină primăvară să întâmpinăm Ziua Învierii, cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, s-a făcut om! A fost răstignit pentru noi, a murit, a stat în mormânt, dar a treia zi a înviat ca un biruitor. Nicio realitate din lumea aceasta nu este pe atât de deplin dovedită cum este adevărul învierii lui Hristos, piatra fundamentală a religiei creștine. Noi, creștinii, ne bucurăm că este cu noi Domnul Înviat în această vale a plângerii și suntem încredințați că El rămâne cu noi, dacă ne alipim de el și trăim pe acest pământ ca fii ai Luminii și fii ai Învierii”, a spus ÎPS Irineu, în cuvântul său.

La aproximativ o oră de la miezul nopţii, preoții au intrat în biserică, unde au continuat slujba până în jurul orei 3.00 dimineața. O parte dintre credincioşi au rămas la slujbă, iar alții s-au îndreptat cu Lumina Sfântă spre casele lor.

Tradiţia spune că, odată ajunşi acasă, creştinii trebuie să facă semnul crucii la intrarea în casă şi să intre cu lumânarea aprinsă în celelalte încăperi sau clădiri din curte şi chiar şi la animale. Pentru unii credincioşi, noaptea s-a încheiat în jurul mesei, ciocnind ouă roşii şi gustând din tradiţionalele preparate de Paşte.

Citiți și Mesaje de Paște. Cele mai frumoase texte cu urări creștine pe care le poți trimite prin SMS cu ocazia sărbătorilor pascale

Începând cu noaptea Învierii și în următoarele patruzeci de zile (până la Ispas) oamenii se vor saluta cu cuvintele „Hristos a înviat!” și vor răspunde: „Adevărat a înviat!”.

Paşte Fericit tuturor, sănătate, bucurie şi căldură în suflete!

[nggallery id=2046]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea