Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Judecarea apelului lui Gregorian Bivolaru de redeschidere a procesului în care e condamnat, amânată de Curtea de Apel Alba Iulia. Avocat: Viața lui e pusă în primejdie

Dragoş Suciu

Publicat

în

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a amânat, miercuri, judecarea apelului în care Gregorian Bivolaru cere redeschiderea procesului în care a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor, din cauza că nu au fost emise citații. La finalul procesului unul dintre avocații săi a declarat presei că viața condamnatului e pusă în primejdie în penitenciar.

Gregorian BivolaruGregorian Bivolaru a ajuns, miercuri dimineața, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde magistrații urmau să judece apelul său pentru redeschiderea procesului după ce această cerere a fost respinsă de Tribunalul Sibiu.

Cauza a fost amânată pentru 22 februarie din cauza că nu au fost emise citații, iar judecătorul a apreciat că sunt persoane care au interes, nu au fost citate și nu sunt prezente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat de judecător, spre finalul procesului, dacă are ceva de spus cu privire la această amânare, Gregorian Bivolaru a declarat: ”Las la alegerea dumneavoastră pentru că aveți competența. Nu mă pot pronunța”.

Liderul MISA cere redeschiderea procesului deoarece, susține el, a fost judecat în lipsă.

Avocatul Tiberius Bărbăcioru a declarat presei după ce un jurnalist i-a amintit că în sala de judecată o altă avocată a spus magistraților că Bivolaru a fost supus unor amenințări directe în Franța în penitenciar, că acestea încă mai există.

”Există (…) Viața și integritatea corporală a domnului Gregorian Bivolaru, din păcate, nu este un atu al nostru, este o situație nefericită, este tot timpul pusă în primejdie. Față de aceste aspecte evident că trebuie să aibă șansa de a-și susține nevinovăția în mod direct în fața instanței”, a spus Tiberius Bărbăcioru, avocatul lui Bivolaru.

Întrebat de jurnaliști cum este pusă în primejdie viața clientului său, Tiberius Bărbăcioru a spus: ”În prezent dânsul are un regim special, în sensul că este nevoit să petreacă majoritatea timpului în camera sa. Evident, singur, nu are colegi, este normal să fie așa, este considerată o persoană vulnerabilă, există atitudini, remarci, din partea să spunem colegilor, care evident nu poate decât să-i creeze o stare de pericol permanentă. De aceea e necesar, nu e decizia dumnealui, e o decizie pe care a luat-o penitenciarul, e considerat persoană vulnerabilă și de aceea are o pază permanentă”, a spus Tiberius Bărbăcioru.

Întrebat dacă va fi transferat de la Penitenciarul Aiud, unde este acum încarcerat, Tiberius Bărbăcioru a declarat că ”este posibil acest aspect” și sunt ”chestiuni ce țin de Administrația Națională a Penitenciarelor”.

Gregorian Bivolaru dorește redeschiderea dosarului pentru a-și putea expune punctul de vedere în fața instanței ”direct și nemijlocit”, deoarece a fost în imposibilitatea juridică de a fi prezent la propriul său proces, a precizat Tiberius Bărbăcioru.

”Statutul său de refugiat îi interzicea pe de o parte să intre chiar în România întrucât i-a fost emis un pașaport, un act prin care putea circula în toată Europa cu excepția României. Categoric, nu se putea întoarce în România”, a spus presei Tiberius Bărbăcioru.

Întrebat dacă liderul MISA se simte vinovat, avocatul său a declarat că singura infracțiune pentru care a fost condamnat, este cea în care chiar partea vătămată spune că lucrurile nu s-au întâmplat așa cum a reținut instanța.

”Evident, nu aș putea să văd cum domnul Gregorian Bivolaru ar susține altfel decât susține cea care apreciază instanța că este victimă. Deci evident, există elemente certe de nevinovăție, dar s-a statuat de către Înalta Curte de Casație și Justiție altceva”, a răspuns Tiberius Bărbăcioru.

În iunie 2013, Gregorian Bivolaru a fost condamnat, de instanţa supremă, definitiv, la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru trafic de persoane şi acte sexuale cu minori, caz în care a fost achitat de două instanţe inferioare. În acest caz, Bivolaru a fost arestat în martie 2004, sub acuzaţia că a întreţinut relaţii şi perversiuni sexuale cu Mădălina Dumitru, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra acesteia, în calitate de profesor de yoga. Bivolaru a fost însă eliberat din arest după ce, la 1 aprilie 2004, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că emiterea mandatului a fost făcută de o instanţă necompetentă.

Anchetatorii au stabilit că, în 2002 – 2004, acesta ar fi practicat în mod repetat acte cu caracter obscen faţă de minora Mădălina Dumitru. În perioada ianuarie-noiembrie 2000, precum şi în aprilie 2003, folosindu-se de calităţile de profesor yoga şi mentor spiritual, Bivolaru ar fi întreţinut acte sexuale cu alte două minore.

În august 2004, procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti l-au trimis pe Bivolaru în judecată pentru act sexual cu un minor, perversiune sexuală, corupţie sexuală, trafic de minori şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României.

[nggallery id=3281]

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

22 noiembrie: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy

Unirea Ziarul

Publicat

în

22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani 

Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de  descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte american şi al 35-lea în succesiune. A fost al doilea preşedinte american asasinat .

În 1963, după ce a împlinit 46 de ani a fost împuşcat la Dallas. A beneficiat de o educaţie aleasă deşi făcea parte dintr-o familie foarte numeroasă cu 9 copii.  A fost absolvent al Universităţii de prestigiu Harvard pe care a absolvit-o în 1940. Jack s-a oferit și  ca voluntar la marină și la infanterie, dar nu a fost acceptat din cauza unor probleme de sănătate (bolile cronice și problemele cu coloana vertebrală) .

Nu a renunțat și cu ajutorul tatălui său, care i-a falsificat fișa medicală, și fără să treacă examenul medical, a fost acceptat la Centrul de Informații navale din Washington, care urmărea mișcările flotelor inamice. A fost ales să fie comandant adjunct al torpilorului PT109, care avea ca destinație să intercepteze vasele japoneze transportatoare de trupe și provizii în zonele deținute de japonezi. La 1 august 1943, torpilorul care patrula în zona Insulelor Solomon a fost lovit de distrugătorul japonez Amagiri. Toți membrii echipajului au fost aruncați în mare, dar Jack s-a ridicat la suprafață, și-a adunat echipajul pe o scândură ruptă și a înotat până i-a scos pe uscat pe cea mai apropiată insulă. Au fost salvați 10 din cei 12 membrii ai echipajului. Fapta eroică a lui Jack a ajuns pe prima pagină în New York Times.

Elit - Gustul Desăvârșit

După război, s-a angajat în politică. Sfătuit de tatăl său în toate discursurile sale va aminti fapta eroică din timpul războiului precum şi sacrificiul fratelui său mort în război. La 32 de ani este ales în Congres din partea Partidului Democrat. În 1950 câştigă al doilea mandat şi porneşte un turneu mondial în care are întâlniri cu mari personalităţi ca Iosip Broz Tito, David Ben Gurion, Jawaharlal Nehru.

În 1952 vizează intrarea în Senat şi susţinut de fratele său Robert care i-a făcut campania câştigă. În 1953 s-a căsătorit cu Jaqueline. În ianuarie 1960, Kennedy și-a anunțat candidatura la președinția SUA. Atenția sa s-a îndreptat către mass-media, făcând apel direct către poporul american. Rezultatul a fost o victorie zdrobitoare împotriva adversarului său, Hubert Humphrey, în turul preliminar, și victoria împotriva lui Lyndon B. Johnson pentru investitura Partidului Democrat. La 14 iulie 1960, la congresul Partidului Democrat de la Los Angeles, Kennedy a fost investit candidat cu aproape dublul voturilor adversarului său. S-a bazat pe tehnicile moderne cum ar fi sondajele, promovarea cu mass-media și relații cu publicul.

Lupta electorala dintre el și republicanul Richard Nixon a fost prima luptă electorală televizată, consacrând astfel un nou tip de luptă electorală. Tânărul Kennedy, care era mai puțin experimentat, l-a dominat categoric pe fostul vicepreședinte din timpul mandatului președintelui Ike. Deși ascultătorii de la radio erau convinși că Nixon va câștiga, telespectatorii au rămas cu impresia că Kennedy va câștiga, asta pentru că Nixon le-a apărut întunecat și infernal în contrast cu zâmbitorul și sincerul Kennedy.

Pe 8 noiembrie 1960, Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA, ca primul președinte catolic de origine irlandeză, cu cea mai mică diferență de voturi din istorie: 34.220.984 pentru Kennedy contra 34.108.157 pentru Nixon. La 20 ianuarie 1961, o mulțime de oameni au participat la inaugurarea sa, pentru a urmări depunerea jurământului în fața Capitoliului, care deși a durat 15 minute, a rămas ca cele mai dinamice discursuri din istorie, rostite de Kennedy cu intensitate și dinamism.

Kennedy insista să își aleagă colaboratori pentru Casa Albă dintr-un cerc de oameni tineri, liberali, educați și activi, grupul de colaboratori fiind numit Echipa Cambridge, compus din absolvenții Universității Harvard sau cea din Massachusets. Politica noilor frontiere a lui Kennedy promitea reforme în educație, sănătatea publică, programul spațial (care a înregistrat progrese rapide), abordările problemelor constante: șomajul, locuințele și rasismul. Kennedy avea să desfășoare tranziția de la economia de război la cea de pace.

După preluarea președinției, Kennedy a aflat de planul de invadare a Cubei, moștenire de la fosta administrație Eisenhower. Având ca scop răsturnarea regimului socialist a lui Fidel Castro printr-o revoluție populară, CIA instruia și înarma refugiați cubanezi pentru debarcarea acestora în Golful Porcilor din Cuba. Spre deosebire de predecesorul său care aștepta ocazia care să-i justifice intervenția militară, Kennedy s-a opus inițial, dar într-un sfârșit a cedat însă presiunilor CIA, cu condiția ca la operațiune să nu participe trupe americane.

La 17 aprilie1961, refugiații cubanezi au întreprins debarcarea programată în Sud-Vestul Cubei, în Golful Porcilor, dau au fost învinşi în totalitate după 3 zile. Castro a ridiculizat SUA, declarând Cuba republică socialistă și pe sine marxist-leninist și încheind alianță cu Uniunea Sovietică. Operațiunea din Golful Porcilor a fost una din greșelile grave ale lui Kennedy, nerespectându-și promisiunea din discursul inaugural.

Anii 1961-1962 au fost ani decisivi în războiul rece. Construirea Zidului Berlinului avea să împartă Berlinul în două, iar criza rachetelor din Cuba a apropiat lumea de un posibil război nuclear. Criza de 38 de zile ameninţa să declanşeze al treilea război mondial, dar a fost dezamorsată de Kennedy. Sovieticii vor retrage rachetele din Cuba, iar SUA se abţinea de la orice invadare a Cubei. Criza rachetelor cubaneze a constituit cel mai periculos punct al Războiului Rece, unde lumea a fost cel mai aproape de un război nuclear total. Prin urmare, s-a instaurat o linie telefonică directă (așa numita „linie roșie”) între Kremlin și Casa Albă pentru a evita un război nedorit. În anii de criză de după Criza Rachetelor din Cuba, SUA și URSS au ajuns la un acord bilateral- Acordul „telefonului roșu” care avea ca scop urmărirea relațiilor între cele două superputeri și soluționarea neînțelegerilor care ar fi dus la un război nuclear.

O altă problema cu care se va confrunta administraţia lui Kennedy a fost cea a Vietnamului. SUA susţinea cu trupe crearea unui guvern puternic care să contracareze influenţa comunistă. În 1962 Kennedy făcea un pas spre înlăturarea segregării şi discriminării populaţiei de culoare din SUA prin Ordinul Executiv 11063, care interzicea discriminarea rasială în instituțiile sociale ale țării.

La 22 noiembrie 1963 preşedintele Kennedy, aflat într-o vizită în oraşul Dallas, a fost ţinta unui atac armat soldat cu asasinarea preşedintelui. Împrejurările morţii acestuia sunt învăluite încă în mister, dar anul acesta CIA a anunţat că va face publică ancheta. Mai multe investigații oficiale (cea mai cunoscută dintre aceste comisii de investigare a asasinatului fiind Comisia Warren) au prezentat de-a lungul timpului varianta avându-l pe Lee Harvey Oswald ca unic asasin. Acesta a fost prins la scurt timp după atentat şi la două zile după arestare a fost împuşcat. Din momentul morţii lui, toate televiziunile importante din SUA şi-au întrerupt programul obişnuit si au transmis numai ştiri timp de 70 de ore, fiind cea mai lungă transmisiune de acest fel până la atacurile din 11 septembrie 2001.

Asasinarea lui John F.Kennedy pe 22 noiembrie 1963 a generat mai multe teorii ale conspiraţiei decât oricare crimă din istorie, deoarece a fost un eveniment șocant şi foarte dramatic privind o personalitate cunoscută. Președintele a fost împuşcat mortal sub privirile publicului în timp ce se deplasa în coloana oficială, într-o maşină decapotabila, alături de soția sa. Teoriile ale conspirației asociate acestui eveniment au devenit cunoscute: teoria trăgătorului izolat sau‘’teoria glonţului magic’’, deoarece era puţin probabil ca un singur glonţ să treacă prin doi oameni. Ambele teorii au devenit plauzibile, nu doar pentru experţi, ci şi pentru publicul american supus la sondaje.

Una dintre cele mai convingătoare teorii ale asasinării lui Kennedy este legată de rolul politic. In aceea perioada, Războiul Rece menţinea un armistiţiu fragil între SUA şi URSS, fiind un rol important în păstrarea status quo-ului şi în prevenirea războiului nuclear. In unele cercuri, Kennedy era considerat o persoană nesigură, tânăr, idealist, pe care nu se putea pune bază pe menţinerea unei poziţii ferme a SUA în faţa agresiunii sovietice. Politica externă a SUA s-a dovedit dezastruoasă -consta în escaladarea implicării anticomuniste a Americii în Vietnam. Kennedy dăduse dovada ca doreşte să se  retragă din conflict prin rechemarea trupelor din Vietnam.

Kennedy nu era un bărbat prea sănătos. Fusese diagnosticat de tânăr cu boala Adisson pentru care lua tratament cu cortizon, medicament ce avea numeroase manifestări adverse. Lua şi injecţii cu amfetamină care avea efect de dopaj. Consilierii şi membrii familiei au fost obligaţi să ţină tăcerea asupra acestei boli. Preşedintele reuşise să supere multă lume: Mafia, împotriva căreia luase măsuri drastice, CIA care nu aprecia politica lui în Cuba, FBI condus de Hoover cu care Kennedy nu se prea înţelegea, URSS-ul, Fidel Castro, soţia Jaqueline, căruia îi fusese infidel de nenumărate ori iar cea mai notorie relaţie a fost cea cu actriţa Marilyn Monroe.

Sunt numeroase teorii, dar adevărul despre moartea preşedintelui este ascuns în zecile de mii de documente care au fost în parte desecretizate în 2017 dar care nu au făcut lumină în acest caz!  Arhivele conţin peste 40.000 de documente la care au avut acces numai 7 arhivari al căror nume este ţinut secret.

Cert este că ,indiferent de teoriile ce vizează moartea preşedintelui, acesta a fot unul dintre cei mai iubiţi americani. Băiatul de aur al Americii cum era supranumit în presa vremii avea să fie una dintre personalităţile marcante ale secolului XX , notorietatea lui  depăşind cu mult  continentul american. Mormântul lui din cimitirul Arlington este loc de pelerinaj pentru mulţi americani. Iar discursul electrizant de 15 minute de la investirea sa este considerat unul dintre cele mai percutante şi mai cunoscute din istorie. Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, întreabă ce poţi face tu pentru ţară a devenit o deviză nu numai pentru americani ci pentru toată lumea civilizată!

Istoria vieţii lui s-a aflat la graniţa dintre legendă şi realitate şi tocmai de aceea fascinează şi acum. Pentru mulţi dintre americani, datorită modului în care a trăit dar şi datorită modului în care a murit, J.F.K. rămâne un EROU!

Prof. Cetean Daniela

Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Marșul Unirii, omis inițial din programul festivitaților de 1 Decembrie de la Alba Iulia, va fi repus în program

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Marșul Unirii, omis inițial din programul festivitaților de 1 Decembrie de la Alba Iulia, va fi repus în program

În programul inițial comunicat de Consiliul Județean Alba a fost omis Marșul Unirii, condus de tinerii basarabeni care militează pentru unirea Basarabiei cu România.

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ: PARADĂ militară, concerte și foc de artificii

Întrebat de ce lipsește din program Marșul Unirii primarul Gabriel Pleșa recunoaște că a fost o eroare și că programul este în curs de actualizare: ”Programul definitiv nu s-a făcut încă! A transmis CJ-ul și noi evenimentele pe care le organizam, iar acum urmează programul comun!”.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ, la Alba Iulia: Militari, mașini și tehnică de luptă. Spațiul aerian, survolat de avioane de vânătoare și elicoptere de luptă

Marșul Unirii pornește de la Autogara din Alba Iulia, continuă pe Bulevardul Încoronării și se termina la Esplanada Catedralei Încoronării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Pensii 2023: Punctul de pensie majorat cu 12,5% și ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Pensii 2023: Punctul de pensie majorat cu 12,5% și ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici

În cursul zilei de luni, coaliția de guvernre ar fi ajuns la un acord de principiu referitor la majorarea punctului de pensie cu 12,5%.

În plus față de majorarea punctului de pensie, pensionarii cu pensie de până în 1.500 de lei vor primi un ajutor suplimentar de 1.000 de lei, pensionarii cu pensie între 1.500 și 2.000 de lei ar urma să primească de la stat o sumă suplimentară de 800 de lei, iar pensionarii cu pensie între 2.000 și 3.000 de lei ar putea primi o sumă suplimentară de 600 de lei, potrivit discuțiilor din coaliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

S-a negociat astfel compromis între o variantă PSD cu creștere de 6,2% plus ajutoare one-off și varianta PNL de creștere a punctului de pensie cu 15%.

Persoanele cu handicap vor încasa a 13-a indemnizație, au mai discutat liderii coaliției, susțin sursele citate. Indemnizațiile pentru veterani, văduve de război și urmașii acestora se vor majora cu 30%, potrivit discuțiilor din coaliție.

Potrivit Antena 3, coaliția de guvernare ar fi ajuns la un acord privind majorarea punctului de pensie cu 12,5%.

De asemenea, pe lângă majorarea care se va aplica tuturor pensiilor, cei cu pensii mici vor primi un ajutor din partea statului. Mai exact, coaliţia ar mai fi decis acordarea unor ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

  • 1.000 de lei pentru pensionarii cu pensii sub 1500
  • 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500
  • 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei.
Decizii ale Coaliției:
  • Creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a punctului de pensie va fi, astfel, de 1.784 de lei.
  • Sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile până la 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda la începutul şi la jumătatea anului 2023.
  • Acordarea celei de-a treisprezecea indemnizații pentru persoanele cu handicap.
  • Actualizarea cu rata inflației a indemnizațiilor pentru veteranii și văduvele de război, începând cu 2018 de când au fost înghețate (creștere de aproximativ 30 la sută)
  • Alocațiile cresc de la 1 ianuarie cu rata inflației.

Sursa: stiripesurse.ro, dcnews.ro, digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea