Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO, VIDEO| Întâlnire CSM la Alba Iulia: Centenarul Marii Uniri o istorie a justiţiei moderne, de la unitatea naţională la diversitatea europeană

Publicat

în

Întâlnirea Consiliului Superior al Magistraturii a debutat vineri, 16 noiembrie, la Sala Unirii din Alba Iulia. Evenimentul a început cu intonarea Imnului României, în interpretarea lui Gheorghe Zamfir, la nai, urmată de cuvântul de deschidere adresat de judecător Simona Marcu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

A urmat lansarea ediţiei jubiliare a Revistei Consiliului Superior al Magistraturii „Justiţia în actualitate” și lansarea Culegerii de Referate ale auditorilor de justiţie din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova, urmate de sesiunea I – Centenarul Marii Uniri – un secol de unitat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programul zilei continuă cu următoarele:

10:30-10:50 Semnificaţia Marii Uniri a românilor de la 1 Decembrie 1918 – o perspectivă istorică v lector univ. dr. Bogdan Bucur (20 min) 10:50-11:30 Lansarea lucrărilor: „Enciclopedia juridică română. A-C”, coordonator prof. univ. dr. Iosif Urs „Un secol de stat unitar şi drept naţional (1918-2018). Perspective istorice cultural – ştiinţifice”, prof. univ. dr. Mircea Duţu v Nicolae Cârstea, directorul Editurii Universul Juridic (5 min) v prof. univ. dr. Iosif Urs, prof.univ.dr. Mircea Duţu (10 min) Unificarea juridică – legislativă, judiciară și cultural-științifică – parte inseparabilă a procesului de desăvârșire a unității naționale v prof.univ.dr. Mircea Duţu (25 min)

11:30-11:40 Pauză de cafea

11:40–11:50 Alba Iulia: pregătiri de sărbătoare în an centenar v Ion Dumitrel, Preşedintele Consiliului Judeţean Alba Iulia (10 min)

11:50-12:30 Fotografie de grup – realizarea unei fotografii de grup în faţa Sălii Unirii* Ceremonia semnării Antologiei de semnături „Cartea de Aur a Centenarului”, de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii v Coordonează Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Uniri, AlbaNaţional al Uniri, Alba Iulia

12.30–14.30 Prânzul oferit de Consiliul Superior al Magistraturii Sesiunea a II a – O justiţie modernă şi independentă

14:30–15:10 Independenţa sistemului judiciar şi rolul Consiliilor judiciare. Repere istorice şi perspective Consiliul Superior al Magistraturii din România 1909 – 2018 v procuror Codruţ Olaru, vicepreşedinte (10 min) Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova v judecător Victor Micu, preşedinte (10 min) Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova v procuror Angela Motuzoc, preşedinte (10 min) Independenţa sistemului judiciar. Repere istorice şi perspective v judecător Ion Popa (10 min) Sesiunea a III a – Magistratura–profesie și vocaţie

15:10-15:40 Gândurile unor magistraţi v avocat Gheorghe Buta (10 min) v judecător Paula Marin (10 min) v procuror Bogdan Bratosin (10 min)

15:40–15:50 Pauză de cafea Sesiunea a IV a – Rolul profesiilor juridice, de la unitatea naţională la diversitatea europeană

15:50-16:50 Mesajul Preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului (10 min) v Iulia Antoanella Motoc, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului v Ayşe Işıl Karakaş, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului Avocatura şi rolul său catalizator în evoluţia sistemului judiciar v avocat Mihai Baco, decanul Baroului Alba Iulia (10 min) Contribuţia avocaţilor la realizarea Marii Uniri v Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Uniri, Alba Iulia (20 min) Un sfert de veac de Curte de Apel: de la divanurile judecătoreşti la viziunea reformatoare a Legii nr. 92/92 v judecător Liviu Gheorghe Odagiu, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia (10 min) Sistemul judiciar românesc: perspective în context european v judecător Cristina Rotaru, directorul Institutului Naţional al Magistraturii din România (10 min)

16:50 Cuvânt de închidere

19.30 Cina festivă oferită de Consiliul Superior al Magistraturii


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Săptămâna Prevenirii Criminalității: Polițiștii din Alba au susținut dezbateri pentru prevenirea discriminării, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”

Publicat

în

Săptămâna Prevenirii Criminalității: Polițiștii din Alba au susținut dezbateri pentru prevenirea discriminării, ”Diferiți, dar egali!”

În cadrul Campaniei Săptămâna Prevenirii Criminalității, ziua de luni, 23 mai, a fost dedicată prevenirii discriminării.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu partenerii tradiționali în desfășurarea activităților informativ – preventive au susținut dezbateri pe această temă, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Polițiștii au fost prezenți la Serviciul Public de Asistență Socială Cugir – Baia Socială, unde au prezentat criteriile și formele discriminării, în scopul de a înțelege că oamenii sunt diferiți, dar egali în drepturi.

Același mesaj a fost susținut și în fața elevilor care studiază la Colegiul Tehnic Ion D. Lăzărescu Cugir și la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, polițiștii informându-i pe copii despre necesitatea acceptării și respectării drepturilor, dar și despre faptul că discriminarea este un comportament imoral, ilegal și sancționat de lege.

Reamintim faptul că, în perioada 22 – 27 mai 2022, la nivel național, se desfășoară evenimentul organizat de Poliția Română sub titlul „Săptămâna prevenirii criminalității”.

În context, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, organizează, zilnic, activități preventive, obiectivele vizate fiind sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Mâine, 24 mai, vor fi desfășurate activități de prevenirea violenței domestice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

5 proiecte în valoare de peste 21 de milioane de lei depuse de primăria Cugir, prin PNRR: În ce vor fi investiți banii

Publicat

în

5 proiecte în valoare de peste 21 de milioane de lei depuse de primăria Cugir, prin PNRR: În ce vor fi investiți banii

Orașul Cugir vrea să acceseze fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru dezvoltarea invațământului și pentru digitalizare în administrația locală

În prima săptămână de lansare a apelurilor de proiecte din componenta PNRR C10 destinată comunităților locale, în zilele de 18 și 20 mai, Primăria Cugir a depus un număr de cinci proiecte a căror valoare totală este de aproximativ 21.300.000 lei. „Am reușit să ne organizăm și să ne încadrăm în condițiile aferente acestui program, inclusiv în limitele de timp care ne-au fost impuse prin aplicarea principiului primul venit/primul servit”. Am înaintat cinci cereri de finanțare pentru investiții care răspund necesităților noastre de dezvoltare și sunt în acord cu ghidul specific PNRR. Este vorba de trei proiecte de dezvoltare a infrastructurii educaționale și două proiecte care vizează digitalizarea administrației locale” a declarat primarul Adrian Teban.

Potrivit edilului, unul dintre proiectele administrației locale își propune „Dezvoltarea învățământului preuniversitar prin crearea unui campus multifuncțional în orașul Cugir”. Viitorul campus va găzdui centre IT, tehnic-dual, robotică, etc. în cadrul cărora elevii vor avea șansa să-și dezvolte abilitățile conform standardelor actuale. În acest sens, vor fi realizate lucrări de reabilitare și creștere a eficienței energetice a trei clădiri aparținătoare Colegiului Național ”David Prodan” Cugir, aflate în momentul de față într-o stare avansată de degradare: atelierul școală, căminul de elevi și fosta cantină. Valoarea totală a proiectului este de 11.472.575,80 lei (inclusiv TVA).

Elit - Gustul Desăvârșit

Tot Colegiul Național „David Prodan” ar urma să beneficieze de reabilitare sălii de gimnastică, construită în anul 1977 sub forma unei clădiri independente compusă din două corpuri alăturate, reprezentând sala de gimnastică , repectiv vestiare și centrală termică. Investiția presupune renovarea energetică moderată a acestei săli de sport, valoarea totală a proiectului fiind de 1.581.926,50 lei (inclusiv TVA).

Pentru îmbunătățirea infrastructurii celuilalt colegiu din localitate, administrația locală a înaintat o cerere de finanțare în valoare de 7.516.727,82 lei (inclusiv TVA). Cu acești bani, Primăria Cugir își propune să reabiliteze căminul Ion D.Lăzărescu Cugir, care, datorită vechimii și a întreținerii insuficiente, se află în stare accentuată de degradare. Investiția vizează lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii, în valoarea totală de 7.516.727,82 lei (inclusiv TVA).

Potrivit primarului Adrian Teban, administrația cugireană a dorit să profite de oportunitatea oferită PNRR pentru a mai face un pas important spre digitalizare, astfel că a depus două proiecte pentru actualizarea în format digital a documentațiilor de amenajarea teritoriului și de urbanism. Este vorba despre Planul de mobilitate urbană a oraşului Cugir și Planul Urbanistic General al UAT Cugir, a căror valoare este de 97.591,90 lei , respectiv 609.161 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| „Și mâinile mici pot salva vieți”: Elevii de la Liceul Sportiv din Alba Iulia au învățat noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor

Publicat

în

FOTO| „Și mâinile mici pot salva vieți”: Elevii de la Liceul Sportiv din Alba Iulia au învățat noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor

„Astăzi a fost prima zi de curs din cadrul proiectului „Şi mâinile mici salvează vieţi”, pentru elevii claselor a şaptea şi a opta de la Liceul Sportiv din Alba Iulia.

Citește și: Comunicat de presă| Marcela Vîlcan, consilier local PNL Alba Iulia: Am inițiat programul „Mâinile mici pot salva vieți”

Spaţiul pus la dispoziţie a fost generos şi luminos, cu vizibilitate foarte bună pentru toţi cei prezenţi.
Am privit-o mult pe Marcela. Mai mult ca altă dată. Avea o tristeţe pe întregu-i chip. De data aceasta a dat şi un exemplu propriu referitor la subiectul nostru, trăit în urmă cu doar patru zile, cu o persoană apropiată şi dragă. E cutremurător. Am conştientizat încă o dată, că tot ceea ce se predă la acest curs, absolut fiecare PAS (Priveşti, Asculţi şi Simţi) este Vital.
E important ca fiecare persoană de pe lumea asta să știe ce are de făcut în astfel de situații, cum poate deveni un SALVATOR.

Citește și: FOTO| „Și mâinile mici pot salva vieți”: Elevii de la Seminarul Teologic Alba Iulia au învățat noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor

Elevii, ca toţi cei de la celelalte şcoli au fost atenţi şi încântați de toate noutățile de azi. Evident, interesați și de concursul interșcolar ce va urma.
Campania continuă.” Au transmis organizatorii proiectului „Şi mâinile mici salvează vieţi”

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare