Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Exponatul lunii – tipăritura bălgrădeană etalon “ Chiriacodromion”, din 1699, prezentat la Muzeul Naţional al Unirii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Chiriacodromion exponatul lunii la Muzeul Unirii01Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a prezentat marţi exponatul lunii februarie. Este vorba despre unul din cele opt exemplare ale tipăriturii bălgrădene Chiriacodromion (1699) aflate în colecţiile muzeului, fiind considerat exemplarul etalon de către bibliografia de specialitate.  Volumul a fost achiziţionat în anul 1963 de la colecţionarul aiudean Iosif Pop, iar pe lângă valoarea artistică a tipăriturii dată de frontispiciile şi iniţialele ornate prezente pe filele sale, însemnările manuscrise de pe diferitele pagini ale cărţii, care atestă circulaţia ei în localitatea Geomal, îi conferă şi calitatea de document. În judeţul Alba, există 60 de astfel de exemplare, cunoscute până acum.

Exponatul lunii a fost prezentat de către dr. în istorie, Bogdan Florin, începând Chiriacodromion exponatul lunii la Muzeul Unirii11cu ora 11.00, în holul Muzeului Naţional al Unirii.  “Avem în faţă unul dintre ultimele produse ale tipografiei bălgrădene. Raportat la ultima perioadă de activitate a acesteia se vor tipări aici trei cărţi. Chiriacodromion  şi Bucoavna în 1699, şi Pâinea Pruncilor în 1702. Dacă Bucoavna este o premieră în spaţiul românesc, fiind primul manual tipărit la noi la români, Pâinea Pruncilor reprezintă un catehism editat în contextul celei de-a doua diplome leopoldine. În ceea ce priveşte Chiriacodromion, este o carte asupra căreia s-a dezbătut ideea dacă este o producţie originală, dacă este o copie, o prelucrare… Cert este că o primă încercare de realizare a unei astfel de culegeri de predici dominicale îi aparţine lui Varlaam, mitropolitul Moldovei, care o va şi tipări în anul 1643 la Iaşi, cu sprijinul domnitorului Vasile Lupu”, a spus Bogdan Florin.

 În ceea ce priveşte originalitatea Chiriacodromionului, poziţionat faţă de Cazania mitropolitului Varlaam, prima tipăritură, cea de la Iaşi, prezintă un număr de 74 de predici, în timp ce Cihiriacodromion prezintă 7 predici în plus, adică 81. “ La analiza textului, s-a constat că multe dintre acestea au fost preluate din Cazanie, cuvânt cu cuvânt. Dar la fel unele predici au inspiraţia în cheia înţelesului, evanghelia învăţătoare, evanghelia de Bucureşti, şi cu siguranţă cei care au realizat această culegere au avut la dispoziţie şi tipăriturile bălgrădene din secolul XVII, Noul Testament, Psaltirea” , a mai spus Bogdan. Finanțarea tipăriturii a fost suportată de protopopul Gheorghe din Daia, Ştefan Raţ din Miceşti, Mitropolitul Atanasie Anghel şi domnitorul Constantin Brâncoveanu.

 Cartea prezintă trei file nenumerotate şi 415 file numerotate. În anii 70, când s-a început fabuloasa catalogare la nivel naţional, acest exemplar a fost considerat primul exemplar complet, ce a şi rămas la ora actuală, conform bibliografiei recente, exemplarul etalon a ceea ce priveşte Chiriacodromion.

 Ornamentele tipografice prezintă iniţiale ornate, unele dintre acestea repetându-se din Noul Testament şi Pslatire, frontispiciul şi două gravuri, una dintre ele este chiar tema mitropoliei bălgrădene. Hârtia utilizată pentru tipărire provine din spaţiul german, francez, italian, austriac, polonez şi chiar transilvănean.

 „Ciriacodromion” valora echivalentul la o pereche de boi

 „În ceea ce priveşte preţul cărţii, în soborul metropolitan s-a stabilit un preţ de 20 de zloţi sau de florini, moneda care circula în acea vreme în Transilvania. Un preţ destul de mare pentru perioada respectivă. Cert este că foarte puţine exemplare au fost vândute la acea vreme, în schimb în părţile bihorene a ajuns să coste şi 30 de florini, echivalentul la o perecehe de boi pentru vremea respectivă”, a spus istoricul albaiulian.

 „Pe lângă valoarea ca şi tipărituă românească veche, relativ la istoria locală, volumul prezintă importanţă prin prisma însemnărilor manuscrise. El provine din localitatea Geomal, iniţial, inclusiv socotelile parohiei au fost trecute pe filele exemplarului, dar la fel de importantă este şi o însemnare care menţionează donaţia acestui exemplar de către Atanasie Anghel către respectiva parohie a Geomalului”, a explicat istoricul Bogdan.

 Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

[nggallery id=1079]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea