Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| ”Colț de Rai” într-un sat din Alba: Natură și relaxare alături de cai la un nou Centru de Echitație și Recuperare

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Calul este darul lui Dumnezeu pentru omenire” spune un proverb arab, iar ”Colțul de Rai” de la Ampoița este dovada vie a zicalei. Situat în comuna Meteș, la doar 15 km de Alba Iulia, Centrul de Echitație și Recuperare se întinde pe o suprafață de 2 hectare și s-a deschis în urmă cu aproximativ două săptămâni.

”Colț de Rai” a luat ființă din pasiunea comună pentru cai a doi tineri, Emanuel Slevaș, din Alba și clujeanca Miruna Buzenchi, care a lăsat viața zgomotoasă a marelui oraș pentru traiul liniștit al satului din Alba.

Cum a luat naștere Centrul de echitație și recuperare ”Colț de Rai”

Elit - Gustul Desăvârșit

Emanuel povestește că pasiunea pentru cai o are de când era copil, iar ideea de centru de echitație i-a venit după 4 luni petrecute în Statele Unite ale Americii, prin programul Work and Travel: ”Am stat 4 luni acolo și am lucrat la un centru de echitație, cam pe același model cum avem astăzi aici. Mai exact, veneau turiștii, îi puneam pe cai, mergeam o oră prin natură, ne întorceam, erau deja alți turiști pe cai și ne întorceam pentru un alt circuit de o oră.”

După cele 4 luni, s-a întors în țară și împreună cu Miruna a implementat ceea ce a văzut acolo și a rezultat Centrul de Echitație și Recuperare ”Colț de Rai”, din Ampoița.

Centrul este destinat tuturor iubitorilor de cai, atât începatori, cât și experimentați, adulți sau copii deopotrivă, iat la ”Colț de Rai” găsim cai pentru toate vârstele: ponei pentru copilași, dar și cai pentru copii și adulți începători și avansați.

Drumeții călare, plimbări cu căruța și șareta

Majoritatea oamenilor nu știu foarte multe lucruri despre echitație. Însă e o întreagă lume acolo care așteaptă să fie descoperită prin lecții de echitație în manej, recuperare, gimnastică.

Turiștii din zonă și toți cei care ajung la Centru de Echitație se pot bucura de drumeții în jurul Ampoiței, dar și de tradiționala plimbare cu căruța sau șareta.

În prezent, la centru se găsesc 6 cai, printre care un mânz, două iepe, o mânză de un an, ponei și un cal bătrân, aflat în pensie la centru. În ceea ce privește rasele de cai, acestea diferă de la semi-greu românesc, la sânge rece unguresc, și Frizian.

Prima săptămână după după deschidere a fost destul de interesantă spun proprietarii, iar interesul oamenilor a fost destul de ridicat. ”După pandemie, după ce de curând avem voie să stăm fără mască în spațiile deschise, lumea e foarte dormică să iasă, să facă activități în natură, să se conecteze cu animalele, iar pentru copii este o adevărată terapie, mai ales pentru cei de la oraș, cu un stil de viață sedentar. Am văzut ce bucurie au când vin aici și sunt liberi, iar conexiunea cu caii este una specială”.

”Colț de Rai” este despre dor de orizonturi larg deschise, iarbă verde, pădure fremătândă, animale blânde și miros de fân abia cosit, care dorește să ofere atât adulților cât și copiilor o cale de reîntoarcere la un ritm de viață mai apropiat de cel al naturii, un spațiu în care agitația și neliniștea să fie înlocuite cu emoție și încredere în sine și ăn viitor, iar tehnologia să fie înlocuită cu interacțiunea directă.

Activitățile se fac cu personal instruit, cu 10 ani de experiență în echitație, pe care aștaptă cu drag să o transmită generației tinere, alături de pasiunea pentru cai și echitație: ”Este un sport nobil, o activitate care necesită folosirea tuturor mușchilor, ajută la formarea unei poziții corecte a corpului, scade stresul și relaxează.”

Cei doi tineri se ocupă personal de centru, după ce își termină activitatea fiecare la job-ul său. Emanuel este manager la un local din Alba Iulia, iar Miruna lucrează pentru o firmă din Cluj.

Pe viitor, tinerii intenționează să mărească familia de căluți de la ”Colț de Rai”, dar și să salveze animale bătrâne sau maltratate, oferindu-le un trai bun în oaza de liniște de la Ampoița.

Investiția se ridică până în prezent la 10.000 de euro, iar tarifele diferă în funcție de activitatea aleasă:

-cursuri de echitație: 60 de lei/30 minute
-plimbări călare în natură: 70 de lei/persoană
-ședință foto: 100 de lei/ora
-plimbări copii: 20 de lei/15 minute
-cai în pensiune: 800 de lei/lună
-antrenor de cai în pensiune: 300 de lei/lună

Abonamente:

-cursuri de echitație: 500 de lei/10 ședințe/3 luni
-plimbări călare în natură: 500 de lei/10 ieșiri/6 luni

[nggallery id=8177]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Lămâi uriașe, de aproape un kilogram, au captivat atenția la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: „Ne ţine ocupaţi şi ne oferă satisfacţii pe care altfel nu le-am avea”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Lămâi uriașe, de aproape un kilogram, au captivat atenția la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: „Ne ţine ocupaţi şi ne oferă satisfacţii pe care altfel nu le-am avea”

Un bărbat din județul Alba a reușit să cultive niște lămâi impresionante, ajungând până la 900 de grame. Fructele provin din livada sa proprie, pe care o îngrijește cu mare grijă.

Bărbatul, pe nume Ioan Szakacs, a reușit să obțină aceste lămâi uriase după ce a experimentat diferite metode de îngrijire a plantelor și a folosit îngrășăminte speciale. Cu toate acestea, a recunoscut că unele dintre fructele sale nu au fost la fel de mari ca cele mai mari din livada sa.

Elit - Gustul Desăvârșit

Deși Ioan Szakacs a avut parte de un mare succes în cultivarea acestor lămâi, el este conștient că nu poate obține mereu astfel de rezultate. Cu toate acestea, este hotărât să continue să îngrijească livada sa și să experimenteze cu diferite metode de cultivare, pentru a obține mereu cele mai bune rezultate.

Citește și: Un bărbat din Alba cultivă lămâi uriașe. Fructele din livada sa ajung și la 900 de grame

Bărbatul din satul Colțești, județul Alba, a devenit rapid cunoscut printre restul comercianților care și-au făcut prezența la Târgul Grădinarului 2023, ediția a XIII-a, el devenind un veritabil veteran al acestui eveniment.

Pasiunea pentru creşterea lămâilor datează la Ioan Szakacs de aproape 15 ani şi i-a fost insuflată, întâmplător, de către un prieten din Ungaria. „Am primit de la un prieten o plantă mică de lămâie pe care am pus-o în solar, alături de celelalte plante obişnuite pe care le cultiv. Surpriza a fost să constat că lămâiul s-a integrat perfect în condiţiile climatice pe care le aveam şi a dat un rod foarte bogat. Nu m-am ocupat special de lămâi, doar l-am udat la fel ca pe celelate plante. A crescut repede, a înflorit şi a făcut fructe. Iniţial am crezut că este un lămâi obşnuit, dar am fost plăcut surprins să constat că m-am ales cu lămâi uriaşe“, a spus horticultorul din Colţeşti. Acesta este specialist în domeniu, fiind absolvent al Şcolii Horticole din Ciumbrud şi mai cultivă flori şi diverse legume.

„De la primul lămâi am luat seminţe pe care le-am plantat şi am obţinut descendenţi cu aceleaşi calităţi. Arbustul nu are o înălţime mare, ajunge la maximum un metru, dar poate să facă chiar şi zece fructe. Randamanetul este, prin urmare, unul foarte mare. La noi în familie nu mai cumpărăm lămâi de mulţi ani“, afirmă agricultorul din Alba. În timp, creşterea lămâilor cu fructe gigant a devenit şi o mică afacere pentru Ioan Szakacs.

Acesta a obţinut un certificat de producător şi merge cu lămâii la vânzare prin pieţe şi târguri. De asemenea, vinde şi de acasă, atât fructe, cât şi puieţi, localnicilor, dar mai ales turiştilor care vin în număr mare în cele două localităţi turistice din depresiunea Trascăului: Colţeşti şi Rimetea. „Nu este o afacere din care să te îmbogăţeşti, dar ne ţine ocupaţi şi ne oferă satisfacţii pe care altfel nu le-am avea“, spune horticultorul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia plătește REGEȘTE pentru amenajarea și întreținerea zonelor verzi din oraș: Licitație de peste 32 de MILIOANE de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Alba Iulia plătește REGEȘTE pentru amenajarea și întreținerea zonelor verzi din oraș: Licitație de peste 32 de MILIOANE de lei

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru amenajarea și întreținerea zonelor verzi din municipiu. Valoarea totală estimată a contractului este de 32.108.000 lei, fără TVA.

Zonele verzi din municipiul Alba lulia sunt alcătuite din parcuri, scuaruri, grădini, aliniamente stradale, care au în compoziție suprafețe înierbate, rabate cu flori, trandafiri, arbori și arbuști omamentali, piese de mobilier urban, alei și alte dotări.

Obiectivele pe care trebuie să le atingă lucrările de amenajare și întreținere zone verzi din municipiul Alba Iulia sunt următoarele:

Elit - Gustul Desăvârșit

-îmbunătățirea calității mediului de viață;
-promovarea calității și eficientă activităților de amenajare și întreținere zone verzi;
-protejarea domeniului public, a zonelor verzi și punerea în valoare a acestora, protecția mediului înconjurător, cu evidențierea măsurilor de protecție a mediului pe -etape de dezvoltare, în concordanță cu programul de adaptare la normele Uniunii Europene.

Descrierea lucrărilor

 • Curățarea spațiilor verzi
  Tunderea și curățarea gardurilor vii
  Cosit zone verzi: parcuri, scuaruri, aliniamente stradale și în jurul blocurilor
  Plantat flori
  Îndepartat flori trecute din rondouri, rabate, scuaruri, jardiniere, etc.
  Plantat gard viu la un rând sau două rânduri
  Plantat arbori și arbuști foiosi și rășinoși
  Executat (săpat) farfurii la arbori și arbuști
  Toaletarea arborilor
  Curățarea tulpinilor arborilor și arbuștilor
  Tăierea arborilor
  Extragerea rădăcinilor arborilor
  Plantat trandafiri
  Îngropat (musuroit) trandafiri
  Dezgropat (dezmusuroit) trandafiri
  Mobilizarea solului (săpat cu cazmaua) la trandafiri
  Tăiat flori trecute la trandafiri
  Mobilizarea solului și insamantarea cu gazon
  Montare rulou cu gazon
  Așternere, completat și nivelat pământ vegetal
  Tratamente fitosanitare
  Administrarea îngrășămintelor
  Diverse lucrări executate de muncitori calificați și necalificați
  Sapalugitul rondurilor, rabatelor, etc. cu flori, trandafiri sau gard viu
  Plivitul scuarurilor, rondurilor etc.
  Montat și demontat ghivece cu flori pe stâlpi
  Udarea plantelor, gazonului, arborilor și arbuștilor
  Curățat iarbă și buruieni de pe alei și trotuare
  Erbicidat iarbă și buruieni de pe alei și trotuare
  Lucrări de amenajare cu piatră ornamentală – se execută pentru îmbunătățirea aspectului estetic din anumite zone în care există solicitări
  Lucrări de amenajare cu scoarță de copac – se execută pentru îmbunătățirea aspectului estetic din anumite zone în care există solicitări
  Închiriat buldoexcavator
  Închiriat autospecială PRB
  Curățirea luciului apei din bazinele amenajate

Prestatorul trebuie să aibă personal calificat, inginer horticol și inginer peisagist. Răspunderea dimensionarii numărului de personal și dotarea acestuia cu echipament de lucru și de protecție revine prestatorului. Salopetele din dotare trebuie inscripționate cu numele firmei prestatoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A10, la intrarea Alba Iulia Sud: O mașină a ajuns între benzile de circulație

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A10, la intrarea Alba Iulia Sud: O mașină a ajuns între benzile de circulație

Un accident rutier a avut loc sâmbătă, 25 martie, în jurul orei 17.30, pe autostrada A10 Sebeș-Turda, intrarea Alba Sud.

Din primele informații se pare că un autoturism a ieșit în decor, a trecut printre parapeții de protecție și a ajuns între benzile de circulație.

Elit - Gustul Desăvârșit

La fața locului se află pompierii, paramedicii de la SMURD care acordă primul ajutor persoanelor implicate în accident și polițiștii care dirijează circulația în zonă.

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, nu s-a înregistrat victime.

Vom reveni cu amănunte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare